torsdag 31 mars 2022

Höst vid Sommen

"Höst i Sommen" är nummer tre i denna fina feelgood serie av Camilla Dahlson. Boken är utgiven av Lind&Co. Chefen på Vanjas tidning vill att den ska bli mer modern. Därför håller de på att omorganisera den. Vanja är en av dem som måste följa den nya trenden, med att använda den nya tekniken som finns mer. Hon behöver tänka på saken och en väninna tipsade henne om ett mysigt ställe vid sjön Sommen. Hon tar ut tre veckors innestående semester och åker dit, för att fundera på vad hon har för möjligheter. Ska hon bli mer digital eller skulle hon sluta och göra något helt annat? En författare bor också på Disas bed & breakfast. De blir vänner, och han tar med henne på en auktion. Det blir startskottet på något helt nytt. 

Det är en mysig och varm historia som utspelar sig vid sjön Sommen. Författaren beskriver platsen där så fint, att man gärna skulle vilja vara där. Hon beskriver de vackra färgerna och den klara, krispiga, luften som finns på hösten. Även beskrivningen på huvudpersonen, gör att man skulle vilja träffa henne. Vanja är en person som tycker bäst om att använda den gamla tekniken- karta, antecknings block, samt en helt vanlig penna. Filma sig själv tycker hon är pinsamt då hon tycker hon är äldre, och inte ser så fräsch ut. Hon verkar genuin. Hennes man Per verkar inte sakna henne, utan bara sin bil. Han verkar självupptagen och osympatisk. Vanja måste fundera inte bara på yrkes val, utan på mycket mer än hon först anat, när hon gav sig ut på sin resa. Jag gillar det mysiga, fina omslaget till boken. Ser jätte mycket fram emot att läsa de andra böckerna i Sommen serien. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken; 

Vanja knölade ihop lite tidningspapper som hon lade under tyret, innan hon tände på. Hon hade gjort en fin bädd av björkved och tyre och tänkt efter hur elden skulle ta sig. Nu borde det fungera. Hon lät både eldstads- luckan och askluckan stå på glänt stå på glänt som hon lärt sig. Så småning om så skulle hon stänga dem successivt när det hade tagit sig ordentligt.

Skulle hon ta en bild på den gråsvarta spisen med den gyllene elden, men nej, det fick räcka med att ostkakan skulle fotas sedan. Det var ju faktiskt därför hon hade köpt den, för att den skulle ut på nätet. Hon fnissade till. Började hon bli knäpp på gamla dar, köpa ostkaka bara för att visa upp den för andra?

Det sprakade fint när det tog sig i björkveden.  Ljuset från eld var väldigt speciellt. Dämpat, föränderligt och mjukt. Inte som feta elljusrör som avslöjade varenda rynka i ansiktet och varje dammkorn på bord och bokhyllor. I det här skenet gick det att slappna av, även om hon föredrog det skarpare ljuset när hon skulle arbeta, läsa och skriva numera, ja, när det gällde det mesta som hon skulle göra faktiskt.  

Från baksidan;

Vanja har varit journalist på dagtidningen i många, många år när förändringens vindar inte bara kommer i kapp utan rent av blåser omkull henne. Börja jobba digitalt eller bli uppsagd är beskedet från cheferna. 

Inte heller på hemmafronten finns det stöd eller tröst. Vanjas man Per är helt upptagen av sociala medier och med att hänga på krogen med sina betydligt yngre kollegor. 

Vanja packar en väska och kör till Svalarps gård bed & breakfast för att få tid att tänka.

Väl där väntar ett möte med gårdens andra besökare, en författare som skriver på sin kommande bok. Ett möte som tvingar Vanja till både fler och större beslut om framtiden än hon visste när hon kom till Svalarp...

Trevlig dag! ❤

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

BOKSLÄPP maj 2024

INTRESSANTA BOKSLÄPP NU I MAJ!  📖 Jag har spanat på böcker som släpps nu i maj månad. 😍 Här är några av dem. *Den sista flytten  @histori...