tisdag 8 mars 2022

Internationella kvinnodagen

 

Idag är det den internationella kvinnodagen, så jag vill passa på att gratulera alla fantastiska kvinnor där ute. Jag är tacksam för de kvinnor som kämpat för att vi ska få ett mer jämlikt samhälle, för att vi både ska få rösta och studera, och som fortsätter att kämpa för oss kvinnor på olika sätt.
Först 1919 gick slutligen ett lagförslag igenom, och andra kammarvalet 1921 blev därför det första val i Sverige där allmän rösträtt för kvinnor praktiserade.
Det var inte länge sedan kvinnan skulle ta hand om man, barn och hushåll. De skulle absolut inte utbilda sig, vilket vi kan läsa om i bokserien "Ellens val".
1871 fick Sverige sin första kvinnliga student, Betty Pettersson (1838-1885), en sadelmakardotter från Visby, vid Uppsala universitets filosofiska fakultet. För att få tillträde till universitetet hade hon sökt despens hos kungen.

"Männen skriver den moraliska koden, och de förväntar sig att kvinnor ska godta den. De har bestämt att det är rätt och riktigt att män kämpar för sina friheter och rättigheter, men att det inte är rätt och riktigt att kvinnor kämpar för sina."

Denna mening är skriven av Suffragetternas ledare 1914, Emeline Pankhurst.

Jag vill passa på att tipsa om ungdoms boken "Tills vi vinner", som handlar om kvinnlig rösträtt.

Från baksidan;"Att vara kvinna är att vara en andra klassens medborgare. Det måste bli ändring på det. Lagarna i det här landet är skrivna av och för män. Vi tänker fortsätta bryta mot de lagarna tills vi får rösträtt.

När Lizzy träffar Elise och Julia förändras hennes liv för alltid. De är suffragetter som kämpar för kvinlig rösträtt, och deras glöd tänder en gnista i Lizzys hjärta.

Lizzies nya vänner tror på handling, inte på ord, och snart har Lizzie anslutit sig till suffragetternas kamp. Men för varje massmöte, protestmarsch och direkt aktion ökar risken för att suffragetterna ska åka i fängelse - och kanske förlora allt...


Ha en underbar dag, mina vänner!

Kramizar Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Fjärilar i magen

"Fjärilar i magen" av Ida Fryklund , utgiven av Saga Egmont förlag . Vi får följa Oskar som har tagit över sina föräldrars restaur...