onsdag 8 juni 2022

Annalisa och trollkarlsryktet

 "Annalisa och trollkarlsryktet" av Angeli Sjöström Hedeberg och illustrerad av Caroline Sellstone. Utgiven av Idus förlag. För barn 3-6 år. Jag läste boken för Samantha igår kväll, och vi tyckte boken tog upp ett viktigt ämne, nämligen ryktesspridning och om hur viktigt det är att faktiskt ta reda på sanningen. När någon startar ett rykte om någon kan det få ödesdigra konsekvenser. Denna någon kan i värsta fall hamna i fängelse. Därför är det väldigt viktigt att verkligen forska och ta reda på fakta. I boken blev en trollkarl anklagad för att ha stulit ett föremål. Men föremålet ingick i ett trolleritrick och lämnades i själva verket tillbaka efteråt. Annelie börjar sprida ryktet som hon hörde, men så hade hon en klok morfar samt kloka föräldrar som sa att hon skulle undersöka händelsen ordentligt, och berätta hur det verkligen gick till. Jättebra tyckte både jag och Samantha. Fina och gulliga och färgglada illustrationer. Boken får av oss ❤❤❤❤❤/5.

Vårt favoritställe ur boken;

Lite senare kommer morfar och hämtar Annalisa. Han har med sig en trollkarlsdräkt. Men Annalisa vill inte vara trollkarl längre. Hon vill varken skrämmas eller tjuva, så där som Elis säger att trollkarlar gör. Morfar kliar sig i mustaschen. Han förstår ingenting. 

Är trollkarlar dumma nu för tiden?

Morfar föreslår att de ska ta reda på mer. Han undrar om Annalisa vill bli trollkarlsforskare. En forskare är en som undersöker saker. Annalisa tycker det låter toppen. Morfar hjälper Annalisa att skriva ner allt hon vill veta.

Vad har Annalisa för frågor?

Är trollkarlar duma?

Tarom plånböker? 

Vil polisen säta dom i finkan?

Från baksidan;

Annalisa får höra att en tjuvaktig trollkarl är i stan och vips sprider hon tyckte vidare. Först känns det härligt att skrämmas, sen börjar Annalisa fundera på vad som är sant. 

Hur ska Annalisa ta reda på sanningen?

Och går det att stoppa ett ryckte?

Annalisa och Trollkarlsryktet är den tredje fristående delen i serien. Stora frågor för små medborgare.

Ha en fortsatt trevlig dag!🦋

Nina och Samantha

1 kommentar:

BOKSLÄPP maj 2024

INTRESSANTA BOKSLÄPP NU I MAJ!  📖 Jag har spanat på böcker som släpps nu i maj månad. 😍 Här är några av dem. *Den sista flytten  @histori...