lördag 18 juni 2022

Tebutiken på hörnet

"Tebutiken på hörnet" av Milly Johnson utgiven av Polaris förlag. I den ljuvliga Engelska byn, Spring Hills Square får besökare andas ut och njuta av lugnet. I ett litet hörn ligger det en liten tebutik. Leni, ägaren till tebutiken, säljer bokrelaterade pappersvaror och har en temadag varje tisdag där hon presenterar olika författare. Hon bakar även sina läckra bakverk själv. En dag samlas några litteratur intresserade människor i den lilla tebutiken. De har drabbats hårt i livet på olika sätt. Molly Joners exman dyker upp och vill ställa saker och ting till rätta, då han är obotligt sjuk. Då Will Lintons företag går omkull, överger hans fru honom och han får klara sig bäst han kan utan henne. Carla Prides man, Martin dör, och på begravning dyker hans ex upp. Hon berättar för Carla att de aldrig skilt sig och hade en relation bakom Carlas rygg. Då ex frun väntar hans barn, hade han bestämt sig för att lämna Carla och flytta ihop med henne igen. När dessa tre människor möts, i den lilla tebutiken, blir det en nystart på livet. De knyter vänskapband till varandra och till Leni. Detta är öppningen till nya möjligheter för dem alla.

En ljuvlig, mysig bok, om att gripa tag i nya möjligheter, när de presenteras för en. Här får huvudkaraktärerna möjlighet till en andra chans i livet. Med ett underbart rikt språk och ett fantastiskt persongalleri, är det bara att läsa och njuta. Man får följa de olika karaktärerna och deras olika känslor och tankar och hur de växer med tiden. Alla har de en tung ryggsäck att bära, men med tiden blir den lättare och lättare. Jag uppskattar den charmiga och humoristiska tonen i boken, samt de fina miljöskildringarna. Den lilla tebutiken verkar så mysig. Jag skulle gärna vilja sitta där i tebutiken, lyssna på diskussionerna om de olika böckerna och författarna, och sätta tänderna i de ljuvliga bakverken. Sedan skulle jag handla något fint att ta med hem. Boken har fem hundra sidor, men den tar slut aldeles för fort ändå. En feelgood pärla, som innehåller kärlek, vänskap, värme, spännande tankar om författare och böcker, och läckra bakverk, vill jag gärna ge❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Theresa lämnade huset klockan halv tio den kvällen. Med förenade krafter hade hon och Carla skrubbat vartenda rum i Dundealin skinande rent, möblerna var på plats, gardinerna upphängda, sängen bäddad, mattorna uppfräschande med mattrengörningspulver och den urgamla ugnen så putsad som den bara kunde bli. Jonty dök upp efter jobbet och roade sig med att bränna alla pappkartonger i en förbränningsugn som han hittade i trädgården. I likhet med de flesta gossar var han som lyckligast när han fick ägna sig åt kontrollerad mordbrand. Den magra svarta katten fortsatte sova i kartongen intill elementet. 

"Vad ska jag göra med honom?" frågade Carla när hon följde med Theresa och Jonty till bilen. Himlen mullrade och stora regndroppar började falla från de tunga grå molnen.

"Tänker du kasta ut honom en sådan kväll?" svarade Theresa och höjde på ögonbrynen. Hon visste att det var större risk att Martin skulle återvända från de döda. 

 "Såklart inte. Ska jag lägga ut lite tidningspapper på golvet?"

"Bra idé", sa Theresa nickade. "Och ge honom ytterligare en burk tonfisk ikväll, och köp loppmedel i morgon för säkerhets skull."

"Usch. Jag tänker inte behålla honom, Tex, så Carla och höll protesterande upp handen. Tanken på loppor som krälade omkring i hans päls fick henne att rysa. 

"Jag har aldrig sagt att du måste", sa Theresa med oskyldiga blå ögon fastän hon visste att Carla nu hade fått ett husdjur.

Carla vinkade till sina vänner och stängde sedan dörren mot den regniga kvällen. Dundealines vardagsrum såg inte så pjåkigt ut med taklampa släckt och i det svaga skenet från glödlamporna. Det var mycket kvar att göra, som att ordna telefonlinje och internettuppkoppling, men tv:n fungerade åtminstonde. Om hon ändå köpt den där hem ljuva hem -skylten i tebutiken. Det fanns en nisch till höger om öppna spisen där den skulle passa perfekt. Hon bestämde sig för att åka och köpa skylten någon av de kommande dagarna. Den kunde bli en symbol för hennes nya liv. Varje gång hon tittade på den skulle hon påminnas om att hon hade satt punkt för sitt gamla liv, och att hon var på väg framåt igen. Hon slog sig ner med en kaffe och tittade på ett program om folk som bodde tillsammans med konstiga husdjur. En kvinna i Amerika hade ett tamt lodjur som satt i soffan bredvid henne, och ett par sov med två hängbukssvin. Det större svinet påminde lite om Martin, tänkte hon och frustade till av skratt. Hans mage var gigantisk och näsan lite platt. Och så snarkade han grymt mycket.      

Från baksidan;

Spring Hill Square är en av dessa platser i världen som får besökare att andas ut och njuta av lugnet. Och där ligger också Leni Merrymans omtalade tebutik på hörnet, specialiserad på bakverk, bokrelaterade pappersvaror och omtanke. Och för tre människor, som alla behöver lite sympati och kärlek, är det en plats där du kan hitta en verklig vän.

Molly Joners exman har dykt upp i hennes liv igen och vill rätta till allt innan det är försent.

Will Lintons företag har gått omkull och hans fru har lämnat honom att ensam ta hand om spillrorna av sitt liv. Han försöker hitta styrkan att börja om igen.

Carla Pride har precis upptäckt att hennes framlidne make inte var den hon trodde. Hon måste hitta ett sätt att gå vidare och lämna det förflutna bakom sig.

Kan de hitta tröst och trygghet de behöver hos Leni i tebutiken? Och framför allt, när Leni plötsligt behöver dem som mest-kan de göra detsamma för henne?

En bok om vänskap, kärlek och andra chanser. Och en alldeles speciell butik på en vacker plats i Yorkshire.

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

BOKSLÄPP maj 2024

INTRESSANTA BOKSLÄPP NU I MAJ!  📖 Jag har spanat på böcker som släpps nu i maj månad. 😍 Här är några av dem. *Den sista flytten  @histori...