söndag 12 juni 2022

Smakbit på en söndag- Morden på Österlen-Ett fynd att dö för

 

Astrid Terese på bloggen "Betraktninger" har ett boktema varje söndag, där vi bjuder på en smakbit ur en bok vi läser. Ibland vikarierar "Lesekunst" och smakbitarna hittas där. Jag tänkte bjuda på en liten smakbit ur en av böckerna jag läser just nu.

Min smakbit kommer från  "Morden på Österlen-Ett fynd att dö för" av Anders de la Mote och Måns Nilsson. 

Smakbiten;

Prolog

Klockan var bara fyra på morgonen och det skulle dröja ytterligare en knapp timme till gryningen. Men här och där mellan marknadsstånden och de parkerade bilarna syntes redan ficklampskäglor. Fladdrande oroliga ljuspunkter, som om deras ägare inte ville dra till sig onödig uppmärksamhet. Känslan av hemlighetsmakeri förstärktes av dimslöjorna som svävade över det daggvåta gräset, och av de lågmälda, nästan viskande diskussioner som fördes över borden och mellan presseningväggarna.

Det var den fjärde söndagen i juli och Degeberga antik-och samlarmarknad skulle öppna först klockan åtta, men alla som visste något om antikviteter kände till de bästa affärerna gjorde man mycket tidigare än så, i skenet av en ficklampa och till det diskreta prasslet av kontanter.

Marknadsplatsen låg ett stycke utanför byn, i Mörkavadsåns dalgång, på en plats som på gamla kartor kallades Trollelier. Ett vackert namn vars ursprung ingen riktigt visste. Troll och oknytt hade varit närvarande i den lokala folkloren ändå sedan människor först började bosätta sig i den natursköna trakten. 

Inte långt härifrån, längre upp längs Linderödsåsens sluttning och till hälften gömda i den uråldriga bokskogen, låg Forsakarsfallen. Karet mellan de båda vattenfallen hade enligt legenden tillkommit då en jättekvinna förälskat sig i en stilig människopojke och grävt en grotta för deras hemliga kärleksmöten. Men en lömsk rival, en svartsjuk jätte, ledde om en bäck så att vatten strömmade in och förvandlade grottan till en dödsfälla åt de båda älskande.

De mer vetenskapligt lagda hävdade att åsen, vattenfallen och dalgången bildats då inlandsisen dragit sig tillbaka, en historia som kanske var mer sannolik, men inte alls lika berättarvänlig.    

Från baksidan;

Det är högsommar på Österlen och den stora antikmarknaden i Degerberga ska just gå av stapeln, men portarna hinner knappt slås upp förrän ett brutalt mord på en ökänd antikhandlare chockar besökarna. Kriminalkommissarie Peter Vinston ska snart återvända till Stockholm men dras ändå in i det komplicerade fallet. Hans kollega Tove Esping arbetar hårt för att bevaka sin position hos Simrishamnspolisen och är inte helt belåten med att Vinston blir kvar i trakten.

Medan den omaka duon utreder mordet förbereder sig bygden för teveinspelningen av Antikrundan på Gärnäs slott. Vinston och Esping inser snabbt att antikitetsvärlden är  full av excentriska människor, gamla konflikter och gåtor som är ovanligt svåra att lösa. Frågan är bara vem som är villig att döda i jakten på det stora fyndet.


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

6 kommentarer:

  1. Jag har första boken oläst i hyllan och har väl tänkt att den skulle kunna passa på en eventuell semester på Österlen 🙂

    SvaraRadera
  2. Den vill jag läsa! Tack för smakbitarna!

    SvaraRadera
  3. är detta del två i serien? jag har del ett här hemma och tänker läsa. tack för smakebiten!

    SvaraRadera
  4. Tack för smakbiten! Jag är onekligen nyfiken på den här boken.

    SvaraRadera
  5. Verkar idylliskt trots mord och elände. Tack för smakbit.

    SvaraRadera

Utan oss

"Utan oss" av Susanne Sundling utgiven av Lava förlag . Johan och Annikas barn har nu lämnat boet, och Annika försöker nu vänja ...