onsdag 29 juni 2022

Blind vrede

"Blind vrede" av Malin Thunberg Schunke utgiven av Piratförlaget. Detta är del fyra i serien om den svenska åklagaren, Esther Edh. Jag har tyvärr inte läst de föregående böckerna i serien. Julia Elander är djurrättsaktivist. Hon brinner för att förbättra situationen för alla djur. Tillsammans med sin bror har hon startat Djurens soldater. De demonstrerar för djurens rättigheter, rekryterar nya medlemmar och skriver insändare. Runt om i Europa drar en våg av våldsbrott fram. Varje gång hittar man en märklig symbol på platsen. När en kemifabrik brinner i skåne och en man omkommer i branden, startas en utredning på Eurojust i Haag av Ester Edh och hennes chef Fabia Moretti, då även symbolen dyker upp där. När den polis som infiltrerat gruppen Djurens soldater, får veta att något stort är på gång, måste han ta reda på var och när det kommer inträffa. Men tiden är knapp.

Jag tyckte det var en välskriven spänningsroman, med ett trovärdigt tema. Även karaktärerna känns starka och väl beskrivna. En grupp människor är frustrerade och arga på samhället och de som styr. De blandar sig med fredliga demonstranter, för att att sedan ta till våld och förstöra allt i sin väg, pga sin blinda vrede. De skyr inga medel för att nå sina mål. De drar sig inte för att lura även sina närmaste. Vi får också en inblick i den organiserade handeln med utrotningshotad djur. Boken handlar även om hämd mot samhället, som ibland kan behandla människor orättvist. Alla trådar nystas ihop på ett bra sätt i slutet på boken. Boken känns väldigt lättläst och spänningen gör att den är väldigt snabbläst. Det är ett aktuellt ämne då många grupper i vårt samhälle tar till våld, för att nå fram med sitt budskap. Det kokar under ytan och man vet aldrig när nästa atentat planeras. Boken  får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

När Bart stormade in hade hon stått vid diskbänken och för femtioelfte gången kontrollerat de båda strecken på den lilla vita plaststickan. 

"Har det hänt något? Julia, vad är det? Du lät så konstig. Varför måste jag komma hem?"

Sedan upptäckte han vad hon höll i handen. Reaktionen var omedelbar. Färgen i hans ansikte skiftade från blek till askgrå. Munnen öppnades, men det kom inget ljud. Han sträckte tafatt ut en hand i luften för att sedan låta den falla.

Vår kärlek har burit frukt. Julia hade förberett sig noga, men hann inte till det slitna uttrycket eller allt annat hon velat säga honom i det ögonblick som de båda skulle minnas resten av sina liv. Istället noterade hon att Bart såg ut som om han sett ett spöke. Han verkade paralyserad, fick uppenbarligen inte fram ett ord. Ville han inte ha ett barn med henne?

Julia stapplade bakåt och stötte i diskbänken. Ögonen fylldes av tårar. Hade hon missbedömt honom så kapitalt? Plaststickan föll ur hennes viljelösa händer och slog emot trägolvet. Hon hoppades att den skulle gå i tusen bitar och försvinna. Snyftningen som steg upp innom henne var förnedrande, men hur hon än försökte kunde hon inte hejda den.

I samma ögonblick som hon vände sig bort var hans armar omkring henne. Hon kände den välbekanta doften av citrus och mandelträ. En av hans händer letade sig in under hennes hår, smekte hennes nacke.

"Julia, Julia", viskade han. "Jag blev bara så överraskad. Jag... vet inte vad jag ska säga. Är du lycklig?" Han lyfte upp hennes haka mot sitt ansikte, strök bort några tårar med den varma tummen. "Du är lycklig, det ser jag."

"Och du?" lyckades hon pressa fram.

Bart begravde ansiktet vid hennes halsgrop. Ett ögonblick kändes det som om han skakade till av något, men hon var inte säker. Mjukt befriade hon sig ur hans grepp, skapade ett litet utrymme mellan dem.

"Bart, vill du inte?"

Han hade blivit stående med hängande axlar och armar. Blicken var riktad mot golvet. Julias hjärta sjönk. Hur hade hon kunnat vara så dum att hon trott att någon som hon skulle få någon som Bart. För evigt? Tankarna slog kullerbyttor i hjärnan. Hon var upptagen med sig själv att hon inte ens hörde att han pratade med henne.

Från baksidan;

En våg av skrämmande våldsbrott drabbar Europa. Varje gång återfinns samma märkliga symbol. På Eurojust i Haag tillsätts en utredningsgrupp med den svenska åklagaren Esther Edh i spetsen.

Spåren leder snart till södra Sverige och en andlös kamp mot klockan inleds för att förhindra fler våldsdåd. Men jagar man en ensam gärningsman? Eller är det starkare krafter som drar i trådarna?

Samtidigt lever den italienska åklagaren Fabia Moretti under dödshot från maffian. När hennes hemliga förflutna kommer ikapp tvingas hon att en gång för alla konfrontera sina demoner.

Blind vrede är dramatisk och mångbottnad thriller om den explosiva vrede som döljs i samhället och om vad som kan utlösas när en grupp gränslösa människor finner varandra. Det är samtidigt en gripande berättelse om individuell moral och vårt behov av mänskliga relationer. 

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

BOKSLÄPP maj 2024

INTRESSANTA BOKSLÄPP NU I MAJ!  📖 Jag har spanat på böcker som släpps nu i maj månad. 😍 Här är några av dem. *Den sista flytten  @histori...