fredag 17 juni 2022

Morden på Österlen-Ett fynd att dö för

"Morden på Österlen-Ett fynd att dö för" av Anders de la Mote samt Måns Nilsson, utgiven av Forum förlag. Detta är den andra boken i serien om Morden på Österlen. Den första har jag tyvärr inte läst. Under en antikmarknad blir en ökänd antikhandlare mördad. Esping är inte så förtjust att få Vinston till hjälp, men han var på marknaden och kan hjälpa till med fallet, innan han beger sig till Stockholm. Den mördade antikhandlaren ses bråka med flera personer under marknadsdagen. Men vem utav dem är beredd att mörda honom? Nu börjar de två poliserna lägga pusslet för  att lösa fallet. Hur ska man göra för att lyckas ta fast en mördaren, som hela tiden tycks vara ett steg före dem? Polisernas fråga är: Vad är det för mystisk skål som verkar vara orsaken till mordet, och var har den tagit vägen? De båda poliserna dras in i gamla olösta konflikter och intriger. Antikbranchen verkar även vara full av exetriska människor. Är någon av dem en mördare?  Kan även en våg av inbrott ha med mordet att göra?

Jag har aldrig varit speciellt förtjust i deckare förut, men jag gillar den genren mer och mer. Denna pussel deckare gjorde mig inte besviken. Det är väldigt spännande att följa polisernas arbete genom boken, vilket gör att den är svår att lägga ifrån sig. De båda poliserna har ett bra samarbete mellan varandra och jag tycker de kompliterar varandra, trots sina olika egenheter. En liten uns av humor anas också emellan åt, samt en liten romantisk tvist. Det händer något i handlingen hela tiden, och många pusselbitar att fundera över, vilket gör att det är riktigt spännande för mig som läsare. Den idylliska atmosfären i vackra Österlen, är väldigt fint beskriven och jag uppskattar det fina persongalleriet. Språket i boken är lätt och flytande och jag vill absolut läsa mer av författarna. Det är en komplicerad gåta som författarna lyckas pussla ihop fint på slutet. Jag kan varmt rekommendera denna pussel deckare. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Precis som vädeleksprognosen förutspått hade det börjat duggregna. Asfalten på landsvägen färgades mörk och Esping slog på vindrutetorkarna. På bildradion diskuterades det senaste parkeringskaoset på Österlens badstränder.   

Vinston öppnade utredningsmappen. Utöver informationen om Nalles familj och företag innehöll den förhöret med Mats Lindeman från gårdagen, samt Thyra Bor'ens rapport om fyndet i husbilen. En viss uppgift drog till sig hans uppmärksamhet och han bläddrade runt bland pappren. Esping tvingades sakta ner när en traktor med vagn dök upp framför dem på vägen. 

"Berätta mer om kvinnan du såg skälla ut Nalle", sa hon. Vinston tittade oroligt i sidospegeln medan Esping gasade och körde om traktorn på den lite för smala vägen. 

"Hon var strax under fyrtio", sa han sedan. "Runt hundrasextio centimeter lång. Kortklippt, mörkt hår. Välklädd. Och mycket förbannad. Men Nalle verkade inte särskilt oroad."

Esping såg på Vinston. 

"Fast bara ett par timmar senare var han död."

"Sant", nickade han "Vår mystiska kvinna är helt klart av intresse". 

De satt tysta en stund och Esping vilade blicken långt bort på vägen. Hon funderade över Nalles bråk med den där kvinnan. Om det gällde affärer som gått snett kanske Sussi visste vem hon var? 

De närmade sig en ny traktor på landsvägen i samma stund som hennes telefon började ringa. Med ena handen kvar på ratten famlade hon upp luren ur fickan. Inget upprignings-id. Antagligen en kollega.

"Tove Esping."

Det var Gunilla i receptionen på polisstationen.

"Vad gäller saken?" 

"Jag har någon här som vill prata med dig", sa Gunilla.

"Hon vill anmäla ett inbrott."  

En lucka dök upp i trafiken och Esping klämde fast telefonen mellan örat och axeln medan hon blåste förbi traktorekipaget. Den plötsliga manövern fick Vinston att greppa takhandtaget. 

"Jag är ute och kör", sa Esping i luren. "Anmälan kan vem som helst på stationen ta emot. Eller så kan hon göra det på nätet." 

"Men hon vill absolut prata med dig", invände Gunilla.

"Jag har tyvärr inte tid. Hej så länge!"

Hon avslutade samtalet innan Gunilla hann protestera ytterligare.    

Från baksidan;

Det är högsommar på Österlen och den stora antikmarknaden i Degerberga ska just gå av stapeln, men portarna hinner knappt slås upp förrän ett brutalt mord på en ökänd antikhandlare chockar besökarna. Kriminalkommissarie Peter Vinston ska snart återvända till Stockholm men dras ändå in i det komplicerade fallet. Hans kollega Tove Esping arbetar hårt för att bevaka sin position hos Simrishamnspolisen och är inte helt belåten med att Vinston blir kvar i trakten.

Medan den omaka duon utreder mordet förbereder sig bygden för teveinspelningen av Antikrundan på Gärnäs slott. Vinston och Esping inser snabbt att antikitetsvärlden är  full av excentriska människor, gamla konflikter och gåtor som är ovanligt svåra att lösa. Frågan är bara vem som är villig att döda i jakten på det stora fyndet.

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kramizar Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...