tisdag 7 juni 2022

Tisdagstrion- Blå och gula omslag

 

Bokbloggen Ugglan&Boken har en tisdags trio, där det är nytt tema varje vecka, och vi uppmanas hitta på vår egna trio. Idag handlar tisdags trion om vilka böcker man har som har som har blå eller gula bokomslag.

I dag har jag valt "Konserverad kärlek och spröda drömmar" av Åsa Hallengård, "Sommar, hopp och vänskap på Kanelholmen" av Yvonne Ehn samt "Mariannes mirakel" av Malin Lundskog.


Från baksidan;

DEN FÖRE DETTA ELITGYMNASTEN GUNNILLA för en tynande tillvaro som rektor på ett föräldrakooperativ i en liten förort till Helsingborg. Att hon en gång varit full av liv och framtidsdrömmar är svårt att tro när hon i sakta mak tar sina promenader på stranden i hopp om att komma över sitt livs kärlek, fotbollsproffset Torsten, som lämnade henne för en karriär i Milano för 49 år sedan. I bagaget bär Gunilla på mörka hemligheter som hon gör sitt bästa för att slippa konfronteras med. Men hur länge kan hon trycka undan dem?

Pensionen närmar sig och med den ensamheten. Hennes bästa vän, virvelvinden Biggan, finns förstås där men oceaner av ofrivillig egentid hotar att översvämmar henne. Det enda som håller hennes låga brinnande är skolans planer på att expandera verksamheten med ett högstadium. Men pensionärsföreningen med den retlige Olle i spetsen gör allt för att frysa planerna på utbyggnaden som inkräktar på strandskyddet. 
När Gunilla är nära att ge upp hoppet, knackar ungdomskärleken plötsligt på dörren.  


Från baksidan;

Välkommen hem till Kanelholmen!

DET OVÄNTADE SMS:ET som precis landat i telefonen känns som ett slag i magen. Cornelia behöver ingen betänketid- hon vet att hon måste lämna allting bakom sig. Lägenheten, jobbet och sakerna betyder ingenting längre. Hon måste fly, någonstans dit avsändaren inte kan spåra henne. Valet faller på Kanelholmen, en avlägsen ö ute i Stockholms pittoreska skärgård. Utan några löften om bostad eller arbete sätter hon sig på båten mot sitt nya liv. Det får bära eller brista.

På Kanelholmen möter Cornelia en gemenskap som välkomnar henne med öppna armar. Men ön visar sig också bjuda på utmaningar hon inte kunnat föreställa sig. Vad skulle hennes älskade morfar säga om han såg henne nu? Samtidigt som Cornelias brokiga förflutna kommer allt närmare, snubblar hon själv över ett mysterium. Ett mysterium, som hon inte kan låta bli att försöka lösa. 

Från baksidan;

"Det handlar om inställning"

Systerns ord river i bröstet när Hele'n ger sig ut i löparspåren i sydvästra Göteborg. Svetten och självföraktet svider i ögonen, och det som gör att hon efter endast fyra minuters joggande måste stanna svider mellan benen. 

Två vuxna systrar och deras åldrande mamma lever geografiskt nära, men mentalt och känslomässigt långt ifrån varandra. Helén är ängslig över vad folk ska tro, Caroline vet precis vad folk behöver veta och mamma Marianne anser att allt blir bra, bara man uppför sig som folk och tystar ner pinsamheter. Som inkontinens. Och otrohet. 

Mariannes mirakel är en berättelse om vad som händer när vi inte pratar om det som tynger oss. Eller gläder oss. Om att vara ensam även om man tillhör en familj och om att vara så fast i sin roll som offer, räddare eller förövare att man inte lägger märke till hur varken man själv eller de omkring en mår. På riktigt. 

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

15 kommentarer:

  1. Låter som feelgoodx3. Rekommenderar du nån eller alla?

    SvaraRadera
  2. här var det idel okända titlar och dito författare! intressant!

    SvaraRadera
  3. Svar
    1. Jag har gillat det jag har läst hittills.

      Radera
  4. Mariannes mirakel vill jag läsa! Tack för tips

    SvaraRadera
  5. alltså, jag skrev en kommentar här tidigare idag, men jag kan inte se den? jag skrev att det var tre okända titlar och författare för mig. Mariannes mirakel låter lite intressant, även om jag tycker att mening två verkar lite underlig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också svårt att kommentera. Ja den meningen verkar handla om inkontinens...

      Radera
  6. Tre för mig okända författare och böcker.

    SvaraRadera
  7. Tre helt okända böcker för mig. Tack för tipsen!

    SvaraRadera

Fjärilar i magen

"Fjärilar i magen" av Ida Fryklund , utgiven av Saga Egmont förlag . Vi får följa Oskar som har tagit över sina föräldrars restaur...