fredag 15 juli 2022

Agent troslös

 "Agent troslös" av Linda Falk Widén, utgiven av Lava förlag. Detta är författarens debutroman. Bea har bestämt sig. Hela tillvaron har gått i kras och hon känner att hon har svikit sin familj. Den nya kärleken höll inte och hon känner sig ensam. Hon är djupt deprimerad och ser ingen annan utväg. Det finns bara en sak att göra. Avskedsbrevet är skrivet, men just som hon lägger snaran runt sin hals, ringer det på dörren. Utanför står en kille, som presenterar sig som Leo. Han påstår också att han är hemlig agent och vill komma in, då han säger att han är förföljd av en hemlig terrorgrupp. Det hörs explosioner och polisserener utanför där hon bor. Bea tänker att Leo verkar trovärdig, så hon följer med honom på ett hisnande äventyr genom Sverige, i hennes skruttiga bil. Under resans gång funderar Bea på sitt liv och barnen hon saknar. Hon funderar även på vem Leo verkligen är, och kan det verkligen vara sant det han berättar? 

Författaren har insikt om hur det kan vara att leva med en depression eller annan psykisk sjukdom, och hon förmedlar känslor och tankar kring det, på ett bra och realistiskt sätt. Kanske är det inte så normalt att följa med, och lita på en helt främmande människa, så som Bea gör, men författaren beskriver det hela ändå på ett trovärdigt sätt. Jag som läsare tänker ändå, att vilken tur det är Leo dyker upp, just som Bea tänker göra slut på allt. Hon verkar ändå vilja leva, när allt kommer till kritan. I en människas nattsvarta mörker behöver dom någon som får dom på andra tankar. Alla människor vill nog leva innerst inne, men de vet inte hur de ska ta sig ut ur mörkret. Kanske står det ändå någon på andra sidan och väntar. Den psykiska ohälsan har ökat på de sista åren, så boken är verkligen aktuell. Jag uppskattade denna tankeväckande, fartfyllda och spännande roman. Denna feelgood roman får ❤❤❤❤❤/5 av mig.

Mitt favoritställe ur boken;

Solen som spelade mellan träden längs vägen var som en reflektion av Beas sinnesstämning när de fortsatte sin resa. Ett blekt, men stillsamt värmande ljus fladdrade inom henne. De var kuvat av hårda byar av självförakt och ångest som fortfarande slet och stormade där inne, men det väckte en skön känsla i hennes bröst. Det var underligt hur lite det krävdes. Faktiskt var det nästan löjligt. Det han sagt var ju inte ens sant, och ändå blev något litet hörn där inne en aning varmare och något litet ljusare.

Lugn och trygg- hon! Ett värre nervknippe fick man väl leta efter. Hon var kanske bra på att dölja det, men själv tyckte hon att hon levde på gränsen till panik mest hela tiden, oavsett om hon befann sig på flykt undan kriminella eller inte. Trots det kändes tanken på att någon annan såg henne som en stabil punkt riktigt bra.

En gång i tiden hade Diyana sagt just det till henne och fått hennes hjärta att svälla i bröstet. Diyana hade hållit hennes lite vintertorra hand i sin mjuka varma och sagt:

- Du är stabil, Bea. Det känns så tryggt och skönt att vara med dig. Jag bara vet att jag kan lita på dig, jag kände det med en gång. Det var någon gång alldeles i början. Det var tidig vinter,  men ingen romantisk vinter utan den där tråkiga sortens vinter med snöslask och isiga gator. Kvällen före hade Bea för första gången berättat för Magnus om Diyana. Hon hade sagt att hon inte visste riktigt var det hela var på väg, men hon ville vara ärlig och tala om att något kanske var på gång, sagt att hon tyckte att han förtjänade det.

De hade inte bråkat, de gjorde sällan det hon och Magnus, men kvällen efter hade hon ändå ingen större lust att åka hem till hans sorgsna blickar och tunga frågor. Därför hade hon i ett infall ringt Diyana och frågat om hon ville äta middag tillsammans. Diyana hade låtit glad i telefonen och när Bea hämtade upp henne tjugo minuter senare hade hon nästan skuttat ut genom porten. Bea hade fått en hårt kram och en varm kyss. 

De åt sushi och höll varandras händer. De pratade om arbetet, om sin skoltid, och om gamla kärlekar. Bea hade inte mycket att berätta när det gällde det sistnämnda. Förutom några ytterst oskyldiga förälskelser under skoltiden och ett kort och odramatiskt förhållande med en klasskamrat under universitetetstiden och så äktenskapet med Magnus då, vilket hon inte kände för att berätta om, var hon i stort sett oerfaren. 

Från baksidan;

Bea har bestämt sig. Hon har svikit både sig själv och sin familj, depressionen har tagit över hennes tillvaro och nu ser hon ingen annan väg. Men just när hon lägger snaran runt halsen ringer det på dörren. Utanför står Leo som säger sig vara hemlig agent på rymmen och när Bea släpper in honom i sitt liv tar tillvaron en helt ny vändning. 

Snart springer Bea från explosioner och skumma typer på flykt undan den terrororganisation Leo försöker stoppa. Sommarsverige rullar förbi utanför Beas skrotiga lilla bil och medan Leo desperat försöker föra dem båda i säkerhet, gör Bea en egen resa genom skuld, ångest och depression. Det som händer på vägen får Bea att börja se sitt liv med nya ögon. Men är allt verkligen som Leo säger att det är? Och är han den han säger sig vara? 

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Moorlandstallet- Den nya hästen

"Moorlandstallet- Den nya hästen" av Catherine Hapka utgiven av Bonnier Carlsen förlag . Boken är baserad på  Star-stable spelet ...