tisdag 26 juli 2022

Grannar-hämdens timmar

"Grannar-hämdens timmar" av Carina Aynsley utgiven av bokförlaget K & R AB. Vi får åter träffa Barndomsvännerna Maria och Lisa. Lisa ska hjälpa sina föräldrar att flytta ifrån huset, till en lägenhet, innan hon också flyttar till Finland och pojkvännen Martin. Men det dröjer inte länge innan någon av föräldrarnas grannar gör livet surt för dem. Tjejerna är tvugna att hitta vem som ställer till förtret för Lisas föräldrar och varför. Maria och Hannes upptäcker att de väntar tillökning, men deras lycka blir inte långvarig. Väl hemma i Finland händer det också tråkigheter. Någon av grannarna verkar ha varit inne i Marias hus, men vem av grannarna är det? Och hur kommer det sig att Jari-Pekkas katt åter igen stryker runt i kvarteret? Vem är det som smyger runt i skogen och bevakade dem med kikare? Och kanske finns det en riktig häxa på deras område. 

Vi får åter följa de två väninnorna medan de löser nya spännande mysterier. Vi får även lära känna nya karaktärer, och nya knasiga grannar. I denna boken får vi lite mindre matinspiration, vilket jag saknar lite, men jag tycker boken är lika bra och välskriven som den första delen. Maria och Lisa vänskap känns som om den sätts på prov en aning, men goda vänner löser det alltid tillslut. Jag skulle gärna bo granne med min bästa väninna. Det låter mysigt med parmiddagar och någon man kan umgås med varje dag, som man kan vara sig själv med. I boken ryms både glädje och sorg, kärlek och vänskap. Jag älskade den spännande tvisten i slutet på boken, vilket gör att jag hoppas på en fortsättning. Jag skulle gärna läsa hur det går för Maria och Lisa och om det dyker upp flera galna grannar. Jag tycker bokomslaget är jättefint. Även denna boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Hon var så lyckligt lottad och hade så mycket att se fram emot. Sommarnumret av "Hela Sveriges mat" skulle komma ut om några veckor och snart skulle hon vara hemma i Koskenjärvi igen. Hon hade funderat på att åka tidigare, men eftersom Hannes ändå inte var hemma bestämde hon sig för att stanna kvar i Gävle tiden ut.
Hennes föräldrar hade reagerat olika när hon berättade om graviditeten. Mamma började storgråta medan pappa Björn mest log. De hade suttit uppe länge den kvällen, druckit te och tittat på gamla fotografier, pratat minnen och skrattat.

Ibland kunde hon nästan ångra att hon berättat om barnet, från den ena sekunden till den andra hade Catharina blivit en riktig hönsmamma  och bevakade ängsligt varje steg hon tog. Det är väl så mammor är, tänkte hon. Och så kom den tillbaka, den stora insikten. Hon skulle själv bli mamma.

Varje kväll sätt hon uppkrupen i soffan med en kopp te i handen och Hannes röst i örat. De pratade om barnvagnsmärken och spjälsängar, genusperspektiv, pojk- och flicknamn. Det hände att hon fick avbryta samtalet för att springa till badrummet och kräkas, men hon var tacksam över att det inte var värre. Hon mådde aldrig illa på morgonen eller under dagen. 

"Vet du", sa Hannes en kväll, " Jag ringde till Eeva idag, för att kolla att allt var bra med våra blommor och posten. Hon berättade att en katt stryker omkring i området och den är misstänkt lik Kölli-kissa, du vet Jari-Pekkas katt". 

"Nej, den följde med honom till behandlingshemmet. Det måste vara en annan katt hon sett".

"Det så jag också, men hon var envis. Den är helsvart med en vit framtass och ben hjärtformad fläck i pannan. Hon sa att den stirrade på henne så att hon nästan kände Jari-Pekkas blick".

Maria rös.

Från baksidan;

Barndomsvännerna Maria och Lisa har båda hittat den stora kärleken i Koskenjärvi, norra Finland. De bor grannar i det fridfulla området Naapurikatu 84-88, men upptäcker snart att under småstadsidyllen lurar skrämmande hemligheter.

De unga kvinnorna har fyllt upp med att försöka lösa mysterierna samtidigt som släktingar i hemstaden Gävle behöver deras hjälp mot galna grannar. Så småningom når allt sin kulmen och hämdens timmar slår.


 Ha en fin dag!

Kramizar Ninni
Läs också recensionen av "Grannar i nöd och lust" här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi rymmer till draken

"Vi rymmer till draken" av Susanna Martelin illustrerad av Amanda Chanfreau utgiven av Bonnier Carlsen förlag . För barn 6-9 år...