söndag 24 juli 2022

En smakbit på en söndag-Rosenträdgården

 

Astrid Terese på bloggen "Betraktninger" har ett boktema varje söndag, där vi bjuder på en smakbit ur en bok vi läser. Ibland vikarierar "Lesekunst" och smakbitarna hittas där. Jag tänkte bjuda på en liten smakbit ur en av böckerna jag läser just nu.

Min smakbit kommer från "Rosenträdgården" av Tracy Rees.

Smakbiten;

Mabs

LONDON, 1895

Metallstegen i iskällarens vägg skallrade när Mabs klättrade ner, och det knöt sig i magen på henne. Tolv meter nedanför markytan nådde hon botten och blev stående i knädjup skugga. Kylan var tunn och grön och sylvass, och den skar sig genom blusen och jackan hon svept in sig i, till och med genom yllehalsduken som en av varvspojkarna hade gett henne. Hon hade lindat den flera varv runt halsen och nedre delen av ansiktet, men kylan nådde ändå in.

Hon fick snart sällskap av tre andra arbetare, alla givetvis pojkar, som nickade kört mot Mabs och mot varandra. Det var en egendomlig skymningsvärld här nere. Ropen och smällarna från kanalkajen högt ovanför dem lät dämpade och avlägsna. De staplade isblocken stöd höga och tysta, och Mabs kunde inte skaka av sig känslan av att de iakttog henne. Det var som en scen ur en mardröm, tänkte hon. Egentligen borde hon vakna med en flämtning och känna lättnad över att det inte var på riktigt. Men det var på riktigt. 

När hon kommit till sin arbetsplats den morgonen hade hon till sin fasa fått veta att hon skulle arbeta nere i iskällarna. Som för att göra ont värre var det inte ens rätt säsong. Det var på vintern som isen anlände från Norge, glittrande berg som lossades från pråmarna och sänktes ner i källarna. På sommaren togs allt upp igen, lastades på vagnar och föraktade hem till de rika. I oktober slapp man vanligtvis undan. Men den här veckan var varm och solig med en klarblå himmel. Sommarvädret innebar att de välbärgade ville servera is på sina middagsbjudningar igen, och glassförsäljarna hade bestämt sig för att hålla öppet lite längre än vanligt. Så Mabs och de andra hade klättrat ner för att hämta upp det sista av isen. 

Från baksidan;

LONDON 1895. Olive Westallen lever ett privilegierat om än ensamt liv i familjens hem i West Hampstead. Vid 28 års ålder anses hon för gammal för giftermål, men Oliver gråter inte över vad hon missat. Hon har radikala planer för familjen Westallens framtid, planer som kommer chocka societeten.

För tolvåriga Otillie Finch är staden en spännande plats att utforska. Hennes familj har nyligen flyttat till Hampstead från Durham, på grund av en skandal som Otty är lyckligt omedveten om. Den enda skuggan över hennes dagar är moderns mystiska sjukdom. Mors Finch är instängd på sitt rum och träffar ingen. 

Artonåriga Mabs Daley jobbar vid kanalen och får slita hårt för att försörja sin får och sina syskon. Så när hon erbjuds arbete som piga good familjen Finch i deras eleganta townhouse, känns det som en biljett till ett bättre liv. Mabs fångas upp i nätet av hemligheter och lögner som jagat familjen som jagat familjen från deras senaste hem, och hon ställs snart inför ett omöjligt dilemma...     

Ha en fortsatt trevlig dag!🧊

Kramizar Nina 

9 kommentarer:

 1. Ja det har den. Jätte fin titel.

  SvaraRadera
 2. Kände inte till denna. Så många böcker det finns...

  SvaraRadera
 3. Tack för smakbiten. Kände inte till boken innan.

  SvaraRadera
 4. Känner igen författaren men har inte läst något av henne.

  SvaraRadera
 5. Låter som en bra bok att läsa på sommaren!

  SvaraRadera
 6. känner inte till författaren. titeln är fin, men efter att ha läst smakebiten undrar en var rosenträdgården kommer in i bilden? tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 7. Idag är vi så lyckligt lottade att vi kan få is i våra hem utan att någon ska lagra den i sin källare åt oss. Du har väl hört Povel Ramels "Varför är det ingen is till punschen?"

  SvaraRadera
 8. Vilken fin boktitel. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...