onsdag 6 december 2023

Den hundrade kvinnan

"Den hundrade kvinnan" av Simon Häggström utgiven av HarperCollins förlag. Natalia Volotkova arbetar inom polisens människohandelsgrupp. Hon får ett samtal sent på natten. Det är en kvinna som ringer och vill ha hennes hjälp. De bestämmer träff på Humlegården i Stockholm. Men när Natalia väl kommer till platsen, hittar Natalia kvinnan mördad. Det ser ut som ett riktigt brutalt ritual mord. Den döda kvinnan tycks tillhöra ett nätverk som tillhör prostituerade kvinnor från Nigeria. Ett närverk som människohandelgruppen inte vet så mycket om. Natalia börjar nu nysta i härvan, men hon förstår snart att de bakom nätverket har henne under uppsikt. Hon dras nu in i en mörk och otäck värld av voodo och slavhandel. Hur ska hon närma sig de Nigeriaska kvinnorna. De verkar livrädda för polisen, och springer så fort de ser dem. Kan hon inge förtroende på något annat vis? Av en slump träffar hon på en kvinna vid namn Joyce, en av de prostituerade nigeriaska kvinnorna. Natalia tvingas nu ta till okonventionella metoder för att lösa fallet. 

Detta är den fjärde delen om människohandelgruppen, men jag har tyvärr inte läst de tre första delarna i serien. Genom polisen och författaren Simon Häggström, får vi en inblick i den verklighet som prostituerade lever under. Vi får följa polisen Natalia och hennes kollegor inom människohandelgruppens arbete, för att få bort några av kvinnorna från gatorna. Men som ofta är fallet när det gäller kvinnor, så är resurserna små. Vi får också följa den prostituerade kvinnan Joyce och hennes väninna Abigail. Det är hemskt hur onda dessa människor är, som utnyttjar dessa kvinnor. De olika madamerna åker till Nigeria, lurar kvinnorna att de ska få ett bra liv i Europa. I teorin ska de få arbete och utbildning, för att sedan kunna hjälpa deras fattiga familjer i hemlandet. I praktiken blir de skyldiga madamerna en enormt stor summa pengar, som de måste betala tillbaka genom prostution. Slavhandel i dess ondaste form med andra ord. Det krävs ett enormt arbete av de poliser som arbetar med detta. Även om historien är fiktiv, så är det en både tankeväckande och berörande historia. Boken är väl läsvärd och får ♥️♥️♥️♥️♥️/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

Vasagatan

Stockholm 

4e juli kl. 22.30

Sakta rullade den svarta Audin längst Vasagatan. Andra hissade ner den tonade sidorutan och andades in den stickande lukten av avgaser blandad med varm asfalt. Trots den sena timmen rådde en tryckande värme i innerstan. Med skarpa ögon observerade hon omgivningen i jakt på felbeteende. Det var människor överallt. På en av trottoarerna passerade en familj. Förmodligen kom de från Gröna Lund, för tonårspojken bar på en gigantisk chokladkaka. Bredvid honom gick en liten flicka i sommarklänning och höll en silvrig heliumballong som föreställde en regnbågsfärgad enhörning. Det var fullt av människor inne på hamburgerestaurangen Max och i entrén stod en man med gitarr och skreksjöng en sång av Ted Gärdestad. 

"Vad tror du om att köra till Mäster Samuelsgatan och Malmskillnadsgatan?" frågade Tamir. 

"Absolut. Klockan är ju inte så mycket än men vi kan ju i alla fall åka dit och kolla läget. Kanske dyker nån av nigerianskorna upp extra tidigt ikväll", svarade Andra och lutade sig bakåt utan att släppa sin vaksamma blick på gatulivet utanför. 

De första timmarna hade de gjort kontroller i ett par lägenhetsbordeller och på ett obemannat hotell. De hade träffat kvinnor från Rumänien och Ukraina som de aldrig mött tidigare och informerat dem om den svenska lagstiftningen och hur polisen i Sverige arbetade. Vid en av kontrollerna hade det klivit ut en ung man från en av lägenheterna och honom hade de rapporterat för sexköpsbrott. Han hade skämts så mycket att han inte kunnat se Andra i ögonen vid förhöret. Vid entrén till det stora Radisonhotellet Royal Viking stod tre ordningsvakter med gula västar. De tryckte upp en uppretad fyllerist mot hotellbarens fönsterrutor. Mannen bar trasiga jeans och hade långt stripigt skägg. Med ett par kraftfulla ryck försökte han slita sig, men ordningsvakternas hårda grepp höll honom fast. 

"Inga jävla plast-aina-fittor ska tro att de kan bestämma över Tommy! Släpp mig, era jävla idioter!" vrålade mannen medan snövita droppar av saliv for ur hans mun. Den ena ordningsvakten la handen mot mannens huvud och tryckte hårt mot fönsterrutan. Andra skakade på huvudet. Att orka jobba som ordningsvakt i den här staden var imponerande. Vilken jäkla mardröm att stå i den där skiten natt efter natt. Tanken slog henne att de kanske borde stanna och hjälpa vakterna, men de såg ut att ha situationen under kontroll. 

Tamir svängde in på Mäster Samuelsgatan och stannade i höjd med Continentalgaraget. Det var mycket folk i rörelse även här men de båda spanarnas vana blickar profilerade snabbt ut några individer vars motiv att befinna sig på platsen kunde ifrågasättas. Ju mer de studerade omgivningen, desto tydligare blev det att det fanns ett antal människor, både män och kvinnor, som bara stod och väntade. En man från Mellanöstern hängde mot en pelare i korsningen vid Klara Norra Kyrkogata och kastade blickar mot kvinnorna som passerade honom. 

Baksidestext;

VAD HÄNDER NÄR TRON PÅ DET ÖVERNATURLIGA KROCKAR MED VERKLIGHETEN?

En ung kvinna hittas brutalt mördad i Humlegården i Stockholm. Polisen misstänker att offret tillhör en grupp prostituerade nigerianska kvinnor och kallar in människohandelgruppen. Eftersom kriminalinspektör Markus Lundström är i London får polisassistent Natalia Volotkova leda arbetet, och bilden av kvinnan etsar sig fast på hennes näthinna - hon har aldrig sett någonting så bestialiskt förut. Kan det röra sig om ett ritual mord?

Natalia blir besatt av fallet, och när hon upptäcker att de nigerianska kvinnorna är svåra att nå fram till tar hon till okonventionella metoder för att få den information hon behöver. Samtidigt har hon människohandlarnas ögon på sig. 


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi rymmer till draken

"Vi rymmer till draken" av Susanna Martelin illustrerad av Amanda Chanfreau utgiven av Bonnier Carlsen förlag . För barn 6-9 år...