tisdag 12 december 2023

Visst gillar jag julen

"Visst gillar jag julen" av Josefine Jansson utgiven av Saga Egmont förlag. Julen står för dörren, och Anna vill att den ska bli som hennes barndoms jular. Hon vill fira den precis som hemma hos farmor och farfar, när hon var liten. Detta året hoppas hon lyckas samla alla familjemedlemmar hemma hos henne och hennes familj. Det har hon lovat farfar innan han gick bort. Men allt går inte som planerat, trots att hon skriver listor på allt som ska förberedas in i minsta detalj. Hon blir även uppsagd från sitt jobb. För att inte skapa dålig stämning, så väljer hon att inte berätta den tråkiga nyheten för sin familj. Hur Anna än försöker förklara för sin svärmor, tror hon att Anna och hennes familj, ska fira julen hon dem. Dessvärre tror Anna, att hon kommer att misslyckas med att genomföra sitt stora julfirande hon drömmer om, detta året också. När hon blir dunder förkyld, och tvingas lämna över ansvaret med julfirandet till sin man Anders, tror hon definitivt att det är kört. Eller? 

Wow, i den här boken speglas äkta julglädje. Det var så mysigt att få följa Anna och hennes familjs julförberedelser fram till jul. Vi får följa Anna och hennes tankar och känslor på ett bra och relevant sätt. Hennes kärlek till julen, och omsorgen om sin lilla familj speglas på varje sida man läser. Anna och familjen pyntar, lagar julmat och bakar, åker pulka och pysslar inför julen. Jag tycker att huvudpersonen och hennes familj verkar underbara, och jag hade gärna firat jul hemma hos dem. Man blir själv väldigt inspirerad av att både julpyssla och baka, medan man läser. Jag gillade att få följa familjens förberedelser inför julen, som författaren lyckades beskriva på ett fint sätt. Jag tyckte också om hur allt blev tillslut, trots julstress och all press för att få till den där perfekta julen. Kanske ska man inte ställa så höga krav på sig själv. Det kan bli bra ändå. Gillar ni julpyssel, hemligheter och doften av glögg, får ni inte missa denna varma och mysiga feelgood roman. Jag hoppas få följa Anna och hennes familj i fler böcker framöver. Denna urmysiga julbok sprider äkta julfeeling, och får av mig ♥️♥️♥️♥️♥️/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

Kapitel 7

Fredag den 5 december 

Sådär, degen hade jäst bra. Anna delade upp den i tolv bitar, formade runda frallor och la upp dem på plåt. Nu kunde de ligga där tills det var dags att grädda dem. Det var hög tid att göra klart minipizzorna. Anna tittade snabbt på klockan, halv fem. Oj, det innebar att gästerna skulle komma snart. 

"Mamma, kan jag hjälpa till?" Alver kom in i köket för att hjälpa Anna med förberedelserna. 

"Vad fin du är. Har du redan fått på dig finkläderna? Vet du vad jag skulle vilja ha hjälp med? Få på Ivar hans finkläder. Kan du göra det?" 

"Visst mamma." Alver gled iväg igen och Anna hörde hur han ropade på sin lillebror. Hon visste att han egentligen ville hjälpa till i köket men just nu skulle det kännas stressande att ha honom där. Det fanns inte direkt något passande han kunde göra. Anna skulle bara göra klart pizzorna och få in dem i ugnen innan hon själv var tvungen att gå och byta om. Hon såg sig om i köket. Så där, grönkålen var stekt, mandlarna rostade och degen hade vilat tillräckligt. Hon hade gjort vad hon själv kallade en fuskpizzadeg med bakpulver och tyckte det fungerade bra till den här typen av minipizza som åts som tilltugg. Anna tog fram den lilla degklumpen ur bunken och formade till ett gäng bollar som hon sedan plattade ut till små pizzor. När hon penslat dem med olja och lagt på toppning placerade hon plåten i ugnen. Hon satte timern på tio minuter. Perfekt, då skulle hon hinna byta om under tiden. 

På vägen till garderoben mötte hon Alver och Ivar i finskjortor och finbyxor. 

"Vad fina ni är."

"Alver har hjälpt mig", Ivar sken som en sol. "Nu ska vi fixa håret. Som Jesper brukar ha det." 

"Okej, lycka till." 

Jesper hade kort, mörkt och lite spretigt hår som var nästan helt rakat på sidorna. Hur hennes pojkar med sina blonda kalufser skulle få till den frisyren visste hon inte, men var nöjd så länge de höll sig sysselsätta. Hon skyndade vidare och var tacksam över att hon redan valt kläder och även lagt fram dem på sängen. 

Baksidestext;

En charmig feelgood om drömmen om den perfekta julen!

Annas absoluta favorithögtid är äntligen på intåg. Listor ska skrivas, pyntet ska fram, julmaten ska planeras och klapparna ska inhandlas. Och Anna älskar det! Varje år sedan farfaderns bortgång har hon strävat mot en perfekt julafton med hela tjocka släkten, precis som hon minns sin barndoms jular. Varje år är det dock något som inte går vägen men Anna hoppas att detta är året hon kommer att lyckas.

Men när hon blir av med jobbet går alla hennes planer i kras. I hopp om att hålla skenet uppe väljer hon att inte berätta den tråkiga nyheten för sin familj, samtidigt som julen närmar sig med stormsteg. Och med varje dag som går dyker ett nytt hinder upp. Kommer Anna äntligen kunna föra jultraditionen vidare, eller är drömmen om en perfekt jul förstörd?


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...