lördag 2 december 2023

Insnöad

"Insnöad" av Anna Granberg, utgiven av Seraf förlag. Ellies liv har plötsligt rasat samman. Hon flyr till familjens fritidshus i Härjedalen, för att få ett miljöombyte. Dock känner Ellie att hon är tvungen att undvika grannen, barndoms kamraten Mattias, som hon slutade ha kontakt med för femton år sedan. Föräldrarna blev ovänner med varandra, av någon okänd anledning, och det påverkade även de bästa vännerna. Men när julen står för dörren, och Ellie snart är på väg att åka tillbaka till Stockholm, råkar de på varandra helt plötsligt. Mattias har inte haft en aning om att Ellie bott i huset i flera månader. En oväntad snöstorm och att vägen inte går att ploga, gör så att Ellie inte kan åka hem. Ellie blir inbjuden av Mattias att fira jul hos honom, då hans familj ändå inte kan komma av samma anledning. De är nu tvungna att prata om vad som egentligen hände den där dagen för femton år sedan då de tvingades att sluta umgås. Ska allt återgå till det normala efter julafton, eller ska deras förhållande utvecklas till något nytt? 

Detta är den första fristående boken i trilogin Frosthjärtan. Jag har inte läst något av författaren förut, men jag läser gärna mer av henne. Jag gillade verkligen utsidan på denna vackert designade bok. Denna härliga och varma feelgood roman, med jultema, var väldigt lättläst och underhållande. Under julen kan det ske mirakel, där två före detta bästa vänner, kan hitta tillbaka till varandra igen, tack vare en snöstorm och brist på personal. Jag gillar hur författaren gestaltar de båda huvudkaraktärerna, och hur hon får mig att längta efter varma bastubad, norrsken och gnistrande snö, samt doften av glögg och pepparkakor. Väldigt fina och målande miljöbeskrivningar! Jag gillar hur kärleken utvecklas mellan de två vännerna på ett fin sätt. Jag kan verkligen rekommendera denna ljuvligt romantiska julpralin. Läs den! Boken passar fint ihop med en god kopp varm choklad i bästa soffhörnan. Kryp in under en varm och go filt, läs och njut! Denna boken ger julfeeling deluxe och får av mig ♥️♥️♥️♥️♥️/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

9

Mattias betraktade Ellie som blivit sittande med frånvarande blick och gaffeln halvvägs till munnen.

"Smakar köttbullarna bra? Det är älgfärs. Frysboxen är full med älgkött efter jakten. Jag brukar inte krydda dem på det här sättet i vanliga fall, men de är till julbordet."

Ellies blick fick fokus igen och hon stoppade in tuggan i munnen med en nickning. 

" Jättegoda! Du är bra på att laga mat. "

Mattias ryckte på axlarna."Jag har övat mycket. Jag får ju laga all mat själv." 

Han ville slå sig själv i pannan. Varför sa han så? Som om han bara måste få tala om för henne att han är singel, och singel sedan länge till råga på allt. För att släta över började han småprata om annat, älgjakten och sitt favoritrecept på tjälknul. Han berättade att han skjutit älgen själv på sin egen mark. Varje höst satt han med bröderna och pappan på passet. Det var en av årets bästa stunder. Mattias hade alltid gillat lugnet och tystnaden i skogen, den fylliga doften av fuktig mossa, de vackra färgerna, den magiska höstdimman och att se hundarna arbeta. Dessutom var Fredrik tvungen att hålla sig nykter för att ha en chans att träffa när han fick en kalv på kornet, så även han höll sig lugn och började inte tjafsa. Kaffet smakade aldrig så bra som det kokkaffe deras pappa brukade laga över öppen eld i skogen om hösten. 

Kanske gick Ellie på hans fint. Åtminstone verkade hon inte ha lagt märke till att det kunde ha funnits något mellan raderna. I stället drack hon njutningsfullt med slutna ögon, fällde en kommentar om att den här efterlängtade koppen nog ändå slog kokkaffe och frågade sedan vilka han skulle fira jul med. När han berättade att hela familjen skulle komma hit såg hon så ledsen ut att han ville lägga armarna om henne och trösta henne. 

"Jag har inte träffat min familj på flera månader. Jag hade sett så mycket fram emot att åka hem nu till jul! Men nu kanske det inte blir någon jul alls..." 

Mattias ryckte till som om hon hade slagit honom. Hade hon verkligen sagt flera månader? Hade hon bott här bara några hundra meter bort-i flera månader, utan att han vetat om det? 

Baksidestext;

När Ellies liv rasar samman känner hon att hon behöver ett miljöombyte. Hon flyr till familjens fritidshus i Härjedalen för att finna lugnet, men är noga med att undvika grannen helt under tiden hon är där. När julen står för dörren börjar hon äntligen känna sig som sig själv. Tills en dag dåhon möter Mattias igen.

Mattias valde att bo kvar i sitt barndomshem när hanns föräldrar flyttade till Östersund. Han trivs allra bäst själv och i fritidsområdet är det sällan någon under lågsäsongen. Men så stöter han ihop med Ellie från grannhuset. Vännen han aldrig kunnat glömma. Mattias vet inte vad som fick deras familjer att sluta prata med varandra när de var yngre, varför hon aldrig hörde av sig till honom igen.

Medan Mattias förbereder inför julfirande med släkten är Ellie fast besluten att åka tillbaka till Stockholm. De har inte träffats på femton år och kommer förmodligen aldrig att ses igen. 

Men ett oväntat snöfall tvingar dem åter samman.


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi rymmer till draken

"Vi rymmer till draken" av Susanna Martelin illustrerad av Amanda Chanfreau utgiven av Bonnier Carlsen förlag . För barn 6-9 år...