torsdag 28 december 2023

Elma- del 1:Skuggtvilling

"Elma del 1- Skuggtvilling" av Mikaela Liss, utgiven av Ebes förlag. Elma ska precis fylla femton år. Hon lever med sina två mostrar, i tron om att hon är en vanlig människa i landet Ljusland. Det visar sig emellertid att hon inte alls är så vanlig som hon tror, och vi får följa hennes resa mot sanningen om vem hon egentligen är. Ljusland styrs av den vackra och unga Drottning Loka. I Ljusland föds det en gång om året tvillingar, som har särskilda krafter och som är till nytta för riket. När tvillingarna fyller femton år utvecklas nämligen deras krafter och förmågor. Den dagen åker Loka runt för att samla ihop de tvillingar, med de bästa förmågorna. Det ska vara en ära att bli utvald för att tjäna Drottning Loka och Ljusland, men sedan syns de aldrig mer. Vad händer egentligen med dessa tvillingar? Elma försöker tillsammans med två stiliga tvillingbröder finna sanningen. Det visar sig att drottningen inte är så god som de trott. Elma får också veta att hon har en tvillingbror hon aldrig träffat. Nu är det Elma och hennes tvillingbrors uppgift att stoppa den onda drottningen. 

Detta är den första delen i en fantasy serie för unga vuxna, tillika författarens debutroman. Wow, vilken debut sedan. Jag varnar för sträckläsning! När man väl börjat läsa kan man inte sluta. Författaren lyckas skapa en trovärdig och spännande berättelse, om en ond drottning, magiska tvillingar och en ondskefull och farlig plats. Jag gillar tanken på tvillingar med speciella krafter, och vissa skulle man helt klart vilja besitta själv. Elmas förmåga är helt klart den bästa. Bara hon sett en kraft, kan hon härma den. Jag gillar hur författaren har diktat ihop ett helt nytt land, med bra och målande miljöbeskrivningar. Jag önskar att jag kunde vara på plats och se allt, speciellt de vackra sibbuskatterna. Mysigt också med lägereldrar och ett gammalt slott. Jag gillar de olika karaktärerna och hur de är gestaltade, samt kärleken mellan dem. Denna berättelse tillhör en av de bästa jag läst i fantasy genren. Missa inte den! Jag ser fram emot fortsättning på denna spännande fantasy serie. Boken får ♥️♥️♥️♥️♥️/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

Kapitel 5

Födelsedagen

Elma sov tungt på den grova madrassen i grottan när morgonen grydde. Hon hade varit så trött kvällen innan att hon somnat nästan direkt när Nanna föreslagit att de skulle runda av för dagen och fortsätta med berättelsen och fler frågor nästa dag. Det hade tack och lov varit en drömlös natt för Elma. Kanske var det tack vare det märkliga ljuset som Nanna hade tagit med sig och som hon tänt i grottan när kvällen kom. Skuggornas ljus hade hon kallat det och berättat att Steinar hade hittat det tillsammans med olika dokument på forna språk. Steinar hade en gång arbetat som helare på slottet, hos drottningen själv. Det var innan han och Rune hade flyttat till sitt stenhus i Slottsbyn. Tack vare sin anställning på slottet hade han blivit rekryterad av Rådet och fått i uppdrag att försöka utforska slottet i smyg. Slottet var oändligt stort och gammalt. Många av de äldre delarna nyttjade inte längre. Det var i de delarna som Steinar hade smugit runt när han fick möjlighet och det var där han hade hittat både ljuset och flera gamla dokument. Ljuset skulle tydligen kunna hålla nattens skuggor borta och uppenbarligen verkade det hjälpa så här långt. 

"Hon är inte vaken än?" hördes en viskande röst. 

"Nej, hon verkar ha sovit gott hela natten. Stackarn är väl helt slut efter det senaste dygnet och allt nytt som har hänt", svarade en annan, viskande röst. 

Elma började röra lite på sig i sängen. Hon hörde att det var någon mer i grottan när hon sömndrucket satte sig upp och gnuggade sig i ögonen. När ögonen vant sig att vakna såg hon sig om. Nanna satt på en av pallarna och skar upp ett stort och vackert bröd som såg ut att vara nybakat. På pallen bredvid henne satt Levinia. Elma slängde av sig filten och rusade fram till sina mostrar. Levinia ställde sig upp och kramade om henne hårt. 

"När kom du hit?" undrade Elma. 

"Alldeles precis nu innan du vaknade", svarade Levinia. 

"Grattis på födelsedagen, älskade du." 

"Just det, det är min födelsedag i dag", sade Elma. 

Hon var häpen över att hon helt hade glömt bort det. Idag fyllde hon femton år. Det var det första riktiga steget mot att bli vuxen. När tvillingar fyllde femton år väcktes deras krafter och förmågor till liv, vilket gjorde att de plötsligt var till nytta för Ljusland på ett annat sätt än tidigare. Det hade gjort att vanliga människor också fick räkna den femtonde födelsedagen som en milstolpe, även om förändringen inte alls blev lika dramatisk gör en vanlig människa som gör en tvilling. 

Baksidestext;

Bortom Ljusland finns Skuggland, en farlig och förbjuden plats, vars gräns löper längs hela Ljusland. De hemska sagorna om Skuggland är många medan Ljusland är ett fantastiskt, harmoniskt rike som styrs av den unga och vackra Drottning Loka. 

Elma växer upp med en trygg tillvaro i tron om att hon är en vanlig människa i Ljusland men vid hennes femtonårsdag förändras allt och plötsligt är hon på flykt för sitt liv. Tillsammans med nyfunna vänner måste hon göra allt i sin makt för att få veta vem hon egentligen är. Äventyret tar henne på en farofylld resa genom Ljusland i sökandet efter sanningen om sitt ursprung. När Elma får veta att tvillingar förs bort och försvinner börjar hon ana att det kan finnas mer som händer i det för övrigt perfekta riket som drottningen styr.


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi rymmer till draken

"Vi rymmer till draken" av Susanna Martelin illustrerad av Amanda Chanfreau utgiven av Bonnier Carlsen förlag . För barn 6-9 år...