fredag 16 februari 2024

Författarintervju - Lina Hjalmarsson

Denna författarintervju belyser Lina Hjalmarsson, som är en ny författar bekantskap för mig. Det är alltid roligt att lära känna nya författare tycker jag. Jag ser fram emot att få läsa något av Lina i framtiden. Tack Lina för att du ville delta i min intervju. 

Fotograf; Lars H. Linde`n
fotograf Lars H Lindén

1. Hur många böcker har du skrivit?

Svar; Jag har skrivit tre manus, men än så länge bara publicerat en bok.  

2. Vem är Lina Hjalmarsson? (Lite allmänt om dig själv).

Svar; Jag är en norrlänning som har hoppat på olika jobb och utbildningar som har lett mig till att bo och jobba på flera olika platser, i Sverige och utomlands (bland annat Kapstaden och London). Nu bor jag i Stockholm. Jag är en aktiv person som gillar att göra saker... resa, åka skidor, träna, äta god mat, umgås med vänner och familj.

3. Hur fick du idén till din debutroman?

Svar; Första ingången till min debutroman var min karaktär Mia, som är en fotbollsspelande och temperamentsfull flicka på 11 år. Själva berättelsen är helt fiktiv, men grundtemat är relationer, och vad vi är beredda att göra för dem. Nära relationer är det viktigaste vi har.

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman? 

Svar; Råmanuset skrev jag när jag var ungefär 39-40 år, men sedan blev det liggande obearbetat i sisådär åtta år – till det dök upp en möjlighet att ge ut det.

5. Vad har du fått för respons av din omgivning?

Svar; Jag har bara fått positiv respons! Egentligen var jag inte nervös, för jag är van vid att få och ge feedback på olika typer av kreativt material i jobbet. Så jag tänkte att det kan jag – haha. Det var först när jag hade skickat manuset till tryck som jag insåg att det kändes helt annorlunda att invänta respons på ett skönlitterärt manus än på andra typer av texter. Det kändes mycket mer privat, även om min berättelse ju inte är självbiografisk på något sätt.

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?

Svar; Det kan jag nog inte svara på, jag har skrivit så länge jag kan minnas.

7. Var det lättare att skriva bok nr två?

Svar; Nej. Jag jobbar med att få fason och form på den nu.

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?

Svar; Ja. Jag har egentligen två manus lite under bearbetning samtidigt. De är olika till sin karaktär. Den ena berättelsen är en ren relationsroman som kretsar kring en udda vänskap mellan en äldre man och en liten flicka. Den andra är en psykologisk thriller som är betydligt mörkare.

9. Har du några andra intressen?

Svar; Ja, jag har alltid gillat idrott och träning. Vi har åkt mycket skidor (alpint) i min familj de senaste 15 åren. När jag var liten spelade jag fotboll, nu blir det mest styrketräning. Fram till för två år sedan sprang jag regelbundet, men det fick jag sluta med när en höft lade av. Nu har jag nyss opererat höften, så någon långdistanslöpning lär det aldrig bli tal om igen – men jag har siktet inställt på att åka skidor igen nästa vinter.

 

Fotograf; Jenny Rickardsson

10. Har du något annat arbete förutom författare?

Svar; Jag jobbar som konsult och förändringsledare, i huvudsak med att hjälpa företag att ställa om till nya, mer digitala och hybrida arbetssätt.

11. Läser du mycket själv och i så fall vad?

Jag är en periodare. Jag går mycket på rekommendation, så det kan variera rätt mycket. Jag kan gilla allt från deckare till kärlekshistorier, bara det är välskrivet.

12. Hur ser det ut där du skriver?

Jag skriver gärna på café eller hemma vid köksbordet. Eftersom jag mår bra av att röra på mig ganska ofta, så varierar jag gärna där emellan.

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?

Svar; Nej, alltså, jag har testat allt från att skriva klockan 5 på morgonen innan barnen vaknade (när de var små), till att skriva sent på kvällen. Jag kan inte säga att det ena eller det andra passar mig bäst, det beror på andra omständigheter. Jag skriver när jag har möjlighet att fokusera. Och så skriver jag ner idéer och tankar i mobilen närhelst jag kommer på något som jag tror att jag kan använda mig av.

14. Har du något tips till den som vill börja skriva?

Svar; Bara börja! Vänta inte på det perfekta tillfället, för det kommer förmodligen aldrig.

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?

Svar; Åh, jag skulle gärna vilja kunna leva på mitt skrivande. Drömmen skulle vara att sitta på en altan i Spanien och skriva i perioder. Att ha en bostad där och en här i Sverige.

16. Något citat du lever efter?

Svar; Nej, jag lever inte efter något specifikt citat. Men jag kan inspireras av dem som påtalar vikten av att göra saker, att inte vänta på ett tillfälle som aldrig kommer. Och sådana som påtalar vikten av att våga pröva, våga misslyckas – för annars kan man inte utmana sig och lära sig något nytt. Typ ”Hur kan du veta att det är omöjligt om du inte försöker?”

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?

Svar; Åh. George Orwells 1984 och Djurfarmen. Stolthet och fördom av Jane Austen. Momo eller kampen om tiden av Michael Ende. Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren, Flugornas Herre av William Golding, Purpurfärgen av Alice Walker... Det finns ju många, och det beror på vad man lägger in i begreppet ”klassiker”. Det skapas ju nya moderna klassiker just nu, fast vi kallar dem inte för klassiker än 😉.

Fotograf; Lars H. Linde`n

Tack Lina för att du ville delta i min intervju!

Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi rymmer till draken

"Vi rymmer till draken" av Susanna Martelin illustrerad av Amanda Chanfreau utgiven av Bonnier Carlsen förlag . För barn 6-9 år...