torsdag 29 februari 2024

Solgård - del tre Lögner och hemligheter

"Solgård - del tre Lögner och hemligheter" av Jeanette Semb utgiven av Boknöje förlag. En tragedi har hänt på Solgård. Man har hittat tjänsteflickan Mette död på stranden. Helene sörjer sin vän. Man tror att hon tagit sitt eget liv. Helene visar med ett brev från Mette, att det är omöjligt att hon skulle göra det. Länsmann är tillkallad och håller förhör med alla invånare på gården. Ellen försöker kasta misstankarna på Helene, och gör fortfarande allt för att få bort henne från gården. Helene har tackat nej ett giftermål med advokaten, då hennes kärlek till Andreas blir allt starkare. Någon på gården vet vem Helene egentligen är, och vill gärna berätta detta för Andreas, för att skilja de två åt. Men när han tillslut får veta att hon egentligen tillhör en fin familj, blir han först besviken på att hon inte haft hans förtroende och berättat för honom tidigare. Tillslut förstår han varför när hon får möjlighet att förklara. Skeppsredaren har känt Helenes far som en bra man, och bestämmer att det är dags att hon blir dotterns sällskapsdam. Ellen bestämmer att nu är det dags att Andreas blir hennes, men hon får kalla handen, vilket gör henne rasande. Samtidigt blir skeppsredaren allt mer irriterad på Ellen och hennes mors närvaro på gården. 

Jag älskar denna serie. Den är så otroligt spännande och bra. Det förekommer många saker i det fördolda på gården, och det finns många fula fiskar där, som inte har rent mjöl i påsen. Nu finns det även en mördare på gården, och ingen vet vem denna är. Det är sorgligt att Mette dog, men hon fick veta något hon inte borde. Ellen använder sin kropp, för att få det hon vill, och oftast lyckas hon. Men inte alltid. Jag gillade att Andreas nekade Ellen tillträde till sin säng. Jag gillar skeppsredaren mer och mer och han växer för varje bok. Ellen talar om för Andreas vem Helene egentligen är med syfte att få bort henne på gården, vilket misslyckas totalt, då Helene går från att vara vanlig tjänsteflicka till att bli sällskapsdam till den till syntes psykiskt sjuka dottern. Jag misstänker starkt att hon egentligen inte är så sjuk, som de runt henne tror. Säkert får hon något gift eller liknande som gör henne förvirrad. Det är vad jag tror i alla fall. Ja, som vanligt händer det många och spännande händelser i den här boken, och även många hemligheter kommer nu upp till ytan. Jag hoppas dock fortfarande att anledningen till att Ellen och hennes mor befinner sig på gården ska komma fram. Jag brukar inte kunna släppa dessa böcker ifrån mig innan jag läst klart. Även denna boken slutar riktigt spännande. Jag ser fram emot nästa del i serien. Boken får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favoritställe ur boken;

5.

Några dagars vila hade gjort nytta för Helene och snart skulle hon tillbaka till arbetet igen. Hon såg inte fram emot att träffa fröken Gran, men Andreas hade försäkrat henne om att köksfrun skulle vara from som ett lamm när Helene kom tillbaka till köket. Om det inte hade varit för omständigheterna, att hela Solgård nu var vänt upp och ner, skulle nog fröken Gran varit skickad all världens väg, trodde Helene. Men nog skulle hon stå ut. In om kort skulle hon sluta som tjänsteflicka och gå över till att vara sällskapsdam åt Solveig istället. Då slapp hon att ha så mycket med draken att göra. Björg hade ordnat en ersättare för henne, men Mettes bortgång hade gjort att fru Andersen blivit tvungen att ordna ännu en tjänsteflicka innan Helene kunde sluta. 

Helene såg fram emot att tillbringa mer tid tillsammans med Solveig. Sedan hon kom till Solgård för snart ett halvår sedan, hade hon sett hur ensam skeppsredarens dotter var. Även hon hade blivit sjuk i själen av en sorg som hon tydligen inte kunde bära, var det inte rätt att hon skulle skjutas åt sidan. 

Helene kastade av sig täcket och satte ner de bara fötterna på golvet. Huvudvärken var glädjande nog mycket svagare, men hon kände sig fortfarande yr. Med försiktiga steg gick hon bort till byrån, öppnade lådan och drog ut högen med brev som hon hade fått från sin mor och Hildegunn, hennes äldsta syster i Röros. 

Baksidestext;

EN DRAMATISK SLÄKTKRÖNIKA FYLLD AV SVEK OCH MAKTKAMP OCH SPIRANDE KÄRLEK

Trondheim år 1892 

Helene står inför ett svårt val efter att advokat Mortensen har friat till henne. Förnuftet säger att familjen går en trygg framtid till mötes om hon accepterar ett äktenskap med honom, men hennes hjärta tillhör en annan. Känslorna hon har för Andreas växer sig bara starkare, och Helene blir ner och mer osäker. 

Samtidigt är det större risk än någonsin att hennes förflutna avslöjas, för det är flera som är frestade att berätta vem Helene egentligen är. 

Så sker det plötsligt en fruktansvärd tragedi på Solgård. 


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi rymmer till draken

"Vi rymmer till draken" av Susanna Martelin illustrerad av Amanda Chanfreau utgiven av Bonnier Carlsen förlag . För barn 6-9 år...