torsdag 15 februari 2024

Detektiv Tillman- Det hemliga sällskapet

"Detektiv Tillman- Det hemliga sällskapet" av Camilla Lagerqvist, utgiven av Bazar förlag. I denna boken gör vi en spännande tidsresa till 1920- talets Uppsala. En tid där kvinnor kämpar för kvinnlig rösträtt. Ester Tillman har nyligen blivit änka, men hennes äktenskap var inte så lyckligt, som det borde. Hennes man har tryckt ner henne på olika sätt. Nu ser hon möjligheten att äntligen få styra över sitt eget liv. Hon är en intelligent kvinna och saknar sin pappa som arbetade som polis. Han rådfrågade henne ofta kring de olika fall, som han arbetade med. Han försvann under ett uppdrag för flera år sedan, och ingen vet vart han tog vägen. Hennes dröm är nu att bli privatdetektiv. När en man faller över en balkong, får hon möjlighet att ta sig an sitt första fall. Till hjälp har hon två andra kvinnor, och tillsammans gör de sitt bästa för att lösa fallet. Under utredningens gång möter de ett hemligt sällskap, som gör allt för att inte deras hemligheter ska bli avslöjade. Ska Ester och hennes vänner lyckas lösa fallet innan någon mer blir mördad? 

Detta är den första delen i en riktigt mysig deckarserie om "Detektiv Tillman". Det är ett riktigt spännande fall som rullar ut sig. Att vara detektiv är ett yrke som inte är så vanligt bland kvinnor förr i tiden. Ja, om de hade yrken över huvud taget, vilket många inte hade. Jag gillar att författaren har gjort en riktigt bra bakgrundsresearch innan hon skrev boken, och det gör att hela historien känns äkta. Boken känns välarbetad och de historiska bitarna tillför det lilla extra till boken. Här möter Detektiv Tillman ett hemligt sällskap som gör allt för stoppa kvinnors jämställdhet och möjligheten att få rösta. Medlemmarna är farliga och många är mäktiga. Även män som hon tror gott om, är medlemmar i sällskapet. Men det finns även män som står på kvinnornas sida, och samarbetar med Ester. Jag gillar de olika karaktärerna och hur de är gestaltade, och jag ser fram emot att få läsa mer om dem. Boken har ett riktigt spännande slut, så jag ser fram emot att läsa nästa del i denna mysdeckar serie. Boken får 💖💖💖💖💖/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Kapitel 6

Våningen 

NÄR DEN TUNGA ekporten föll igen bakom mig kände jag en frihetskänsla så stor att jag hade kunnat dansa fram på bron över Fyrisån om det inte varit så förbaskat halt. 

Istället drog jag in doften av kaffe och nybakat bröd som svävade mellan husen. Jag skyndade på stegen, ville inte komma för sent. Mina klackar klappade rytmiskt mot de isiga gatstenarna. Jag hade tagit de mossgröna kängorna med de höga klackarna, de var så sällan använda att skinnet spände över tårna. Kappan i samma färg vispade mot vaderna och jag lyfte ena handen mot håret och rättade reflexmässigt till de ondulerade lockarna. De skulle hålla i en evighet hade frisören lovat, det var en ny metod som kallades permanentondulering. En och en halv decimeter av håret var borta också och nu nådde det till strax nedanför öronsnibbarna. Frisören hade sagt att det passade mitt ansikte, ramade in det på ett vackert sätt. Det enda jag sett i spegeln var en snart trettioåriga kvinna som varken såg äldre eller yngre ut än hon var med blont hår, grågröna ögon och en mun där små bitterrynkor avtecknade dig som utropstecken i mungiporna. Där och då bestämde jag mig för att le oftare, men när jag tittade mig i spegeln såg det mer ut som en grimas. Jag skulle bli tvungen att öva. 

"God morgon, fröken!" 

Mannen i fyrtiårsåldern höjde handen till hatten i en hälsning och jag ryckte till, försjunken i tankar som jag varit. Fröken. Jag var ingen fröken. Lillfingret sökte sig automatiskt till ringfingret inne i tumvanten och mötte en mjuk inbuktning. Vigselringen låg nerstoppad längst in i smyckesskrin och där skulle den bli liggande. De drygt sju åren den prytt mitt finger räckte mer än väl. 

Baksidestext;

ÅRET ÄR 1920 och den unga Ester Tillman är nybliven änka i Uppsala. Äktenskapet var olyckligt och äntligen är hon fri att styra över sitt liv. Hon har en dröm om att arbeta som privatdetektiv, men vet inte om hon vågar ta steget. När hon följer med sin mamma på seans och en av deltagarna under mystiska omständigheter faller över en balkong, får Ester möjlighet att ta sig an sitt första fall. 

Under utredningen stöter hon på ett hemligt sällskap vars medlemmar är beredda att gå över lik för att se till att ingen avslöjar deras hemligheter, en mystisk man som kanske är polisinformatör och kvinnor som slåss för jämställdhet. 

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...