söndag 25 februari 2024

De förbjudna böckernas bibliotekarie

"De förbjudna böckernas bibliotekarie" av Brianna Labuskes utgiven av HarperCollins förlag. Vi befinner oss vid tiden för det andra världskriget. Vi får lära känna tre olika kvinnor, under tre olika händelseförlopp, i tre olika länder. 1933 får vi lära känna den debuterande författaren Althea James, som blir bjuden till ett kulturutbytesprogram i Tyskland. Althea tycker att Berlin är spännande, men det ändras snabbt när hon lär känna Dev. Hon förstår snart hur fel hon haft. I Paris befinner sig Hanna Brecht som har flytt från Tyskland. Här finns inte den fristad hon tänkt sig, men efter att förlorat allt hon har kärt, beger hon sig till New York och på De förbjudna böckernas bibliotek får hennes liv en ny mening. 1944 lär vi känna Vivian Childs. Hennes man har nyligen blivit dödad i kriget. Viv slåss nu för att man ska behålla programmet som förser alla de soldater som kämpar i kriget, med utvalda pocketböcker. Dessa får soldaterna att kämpa lite till. Viv vill dra in författaren Althea, och bibliotikarien från biblioteket, i sin kamp för att bokprojektet ska få fortsätta. Ska de tre kvinnorna lyckas få den politiker som vill stoppa programmet att ändra sig? 

Ja, att jag tycker det är spännande att läsa historiska romaner är ingen underdrift. Och denna historiska roman gjorde mig inte besviken. Jag gillade verkligen temat i den här boken. Boken är för mig en riktig höjdare, och den blir min favorit i månadens läshög. Vi får läsa en bok, där kvinnor och kärleken till böcker får ta en stor plats. Författaren bakar in intressanta historiska händelser, på ett bra sätt. T ex när Nazisterna brände de böcker, som var skrivna av judar, samt de böcker som var skrivna på ett sätt som inte var i enlighet med deras övertygelse. Man samlade ihop till ett stort bokbål med dessa böcker, den tionde maj 1933. Dessa böcker finns nu bevarade i De förbjudna böckernas bibliotek i New York. Jag gillar hur de tre karaktärerna är gestaltade, och hur man får följa de olika händelseförloppen. Allt vävs sedan ihop på ett väldigt fint sätt i slutet på boken. Boken känns väldigt välskriven och författaren har gjort en bra bakgrundsresearch. Ja, sensur är fortfarande ett aktuellt ämne även idag. Denna pärla får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Kapitel 14 

New York 

Maj 1944

Även om Viv hade gått raka vägen från Coney Island till det fallfärdiga kontoret för Brooklyns älskade kongressledamot Emmet Hale höll till, hade hon nu vankar fram och tillbaka framför det så länge att de gamla männen som satt och spelade kinaschack i änden av kvarteret började titta misstänksamt på henne. 

Folk var så beskyddande mot Hale i det här området, det visste hon. Det snabbaste sättet att få till en stilettkniv tryckt mot halsen var att säga något nedsättande om honom. Viv försökte ge männen ett lugnande leende, men det tycktes snarare ha motsatt effekt. En av dem reste sig och det räckte för att hon skulle kliva upp på det första trappsteget utanför byggnaden. 

Dörren till Hales kontor for upp redan innan Viv hann lyfta handen för att knacka. 

"Jag undrade just om du tänkte stå där ute hela dagen." 

Hon blev kruttorr i munnen och hjärtat började dunka vid blotta åsynen av honom. Han lutade sig nonchalant mot dörrposten, iklädd skjorta och öppen mörkgrå bäst, ingen kavaj. Färgen matchade byxorna som smet åt kring hans muskulösa lår. Den där enda förförande locken hängde ner i pannan och de vita tänderna blixtrade till när han log roat mot henne. 

"Jag undrade om jag skulle få tuberkulos bara av att kliva in i ditt kontor", kontrade Viv. Hon kände sig osäker men ville inte visa minsta tillstymmelse till tvekan. Trots att hon själv var en reslig kvinna var Hale fortfarande mycket längre. Särskilt när han rätade på ryggen och gjorde sig så lång som möjligt. De där breda axlarna fick henne att känna sig hopplöst liten. 

Hans blick vandrade ner mot hennes nakna hand innan han mötte hennes blick. Hans ögon var en blandning av grönt, guld och blått och tycktes aldrig kunna definieras som en enda färg. 

"Hej, syrran". 

Viv log för att hon inte skulle grimasera. 

"Kära bror", sa hon älskvärt. "Du ser välbehållen ut." 

Charlotte hade någon gång antytt att detta var en öm punkt hos Hale, att Edward hade åkt iväg och dött så ung och Hale inte hade gjort det. 

Hales leende stelnade till en tiondelssekund men blev sedan ännu bredare. Han gjorde en gest mot himlen."Det är frånvaron av bomber som gör det." 

"Ja, jag kan tänka mig att det hjälper." 

Baksidestext;

KÄRLEKEN TILL BÖCKER KAN ÖVERVINNA ALLT

BERLIN 1933. Efter framgångarna med sin debutroman får den amerikanska författaren Althea James en inbjudan från självaste Joseph Goebbels att delta i ett kulturutbytesprogram i Tyskland. För Althea är Berlin gnistrande och spännande, en möjligheternas stad. Men den föreställningen förändras snabbt när hon möter Dev, en kvinna som visar henne det riktiga Berlin. 

PARIS 1936. Hanna Brecht har flytt Tyskland och förföljelsen efter att ha förlorat allt hon håller kärt. Paris är inte den fristad hon tänkt sig, men på De förbjudna böckernas bibliotek fylls hennes liv sakteliga med ny mening. 

NEW YORK 1944. Sedan Vivian Childs man dödades i striderna mot nazisterna har hon fört ett eget krig mot den politiker som beslutat att avbryta hennes hjärteprojekt: att tillhandahålla väl utvalda böcker till miljontals soldater utomlands. Hon måste få senatorn att dra tillbaka beslutet - och till hjälp tar hon en alldeles särskild bibliotikarie. 


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi rymmer till draken

"Vi rymmer till draken" av Susanna Martelin illustrerad av Amanda Chanfreau utgiven av Bonnier Carlsen förlag . För barn 6-9 år...