söndag 25 februari 2024

Författarintervju - Elin Karlsson

Denna författarintervjun belyser Elin Karlsson som har gett ut en bok för barn. En bok jag inte har läst. Jag hoppas få möjlighet att läsa något av författaren framöver. Tack Elin för att du ville delta i min intervju. 

1. Hur många böcker har du skrivit?

Svar; Jag har skrivit två böcker. Den första heter "Lennon och jag" och kom ut i juli 2023. Det är en spänningsbok för åldern 9-12 år som tar upp ämnen som mobbning och fördomar. Min andra bok, en fristående uppföljare, kommer ut framåt sommaren.

2. Vem är Elin Karlsson? (Lite allmänt om dig själv).

Jag är en fyrabarnsmamma och socionom, som älskar klänningar, böcker, skog och vemodig musik.

3. Hur fick du idén till din debutroman?

Svar; Den första idén kom till mig när min son och en kompis pallade äpplen och blev fotograferade av en äldre man. Det blev en stark bild som sen växte och kompletterades med massa andra idéer.

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman?

Svar; Jag var 36 år när jag började skriva det första på det som sen skulle bli debutboken.

5. Vad har du fått för respons av din omgivning?

Svar; Bara positiv!

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?

Svar; Jag ser det inte riktigt som att jag började skriva. Även när jag inte skrev på många många år så såg jag mig själv som någon som skrev "egentligen". Men skrivandet har fått tid och plats, och det känns som att jag tar mig själv på större allvar nu.

7. Var det lättare att skriva bok nr två?

Svar; Både ja och nej. Det var lättare eftersom jag redan kände de flesta karaktärerna, men svårare eftersom jag behövde förhålla mig till första boken.

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?

Svar; Jag har ganska nyligen skrivit färdigt manuset som blir bok nummer två. Nu jobbar jag lite med ett ungdomsmanus, men jag har ingen aning om när det blir färdigt. 

9. Har du några andra intressen?

Svar; Jag älskar verkligen att bada, både i kallt och varmt vatten. Räknas det som ett intresse?

10. Har du något annat arbete förutom författare?

Svar; Jag är socionom och arbetar heltid i en akutverksamhet.

11. Läser du mycket själv och i så fall vad?

Svar; Att läsa är det bästa jag vet och jag gör det så mycket jag kan. Jag läser väldigt blandat, allt från barnböcker, deckare och litterära romaner till kärleksberättelser.

12. Hur ser det ut där du skriver?

Svar; Det ser alldeles för stökigt ut. Tyvärr har jag inget kontor eller egen plats. Oftast skriver jag i soffan eller i en fåtölj i köket. På sommaren sitter jag gärna på altanen.

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?

Svar; Jag gör en planering varje vecka baserat på hur jag jobbar på mitt vanliga jobb. En vanlig skrivdag stiger jag upp ca 7. När barnen har gått till skolan så tränar jag eller tar en promenad. Sen sitter jag och skriver ungefär mellan klockan 9.30 och 13. När barnen kommer hem lägger jag bort datorn.

Jag försöker få till ca 10 skrivtimmar i veckan, men det går inte alltid.

14. Har du något tips till den som vill börja skriva?

Svar; Våga skriva dåligt och bara få ur dig text. Allas första utkast är dåligt. Det är i redigeringen det blir bra, och man kan inte redigera en text som inte finns.

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?

Svar; Jag drömmer om att få fortsätta skriva och att skrivandet ska få ta större plats i mitt liv.

16. Något citat du lever efter?

Svar; Jag vet inte om jag alltid lyckas leva efter det, men jag övar på att minnas att: "Jag kan ha fel!" Ett citat av Björn Natthiko Lindeblad.

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?

Svar; Onkel Toms stuga och Anne Franks dagbok För att det är gripande böcker om otroligt viktiga ämnen. Vi måste alltid minnas vad som händer när människor avhumaniseras.


Tack Elin för att du ville delta i min intervju! 

Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi rymmer till draken

"Vi rymmer till draken" av Susanna Martelin illustrerad av Amanda Chanfreau utgiven av Bonnier Carlsen förlag . För barn 6-9 år...