fredag 16 februari 2024

Författarintervju - Susanna Lundell

Denna intervju belyser Susanna Lundell som har gett ut en novell samling som jag läst. Jag hoppas få läsa mer av Susanna i framtiden. Tack Susanna för att du ville delta i min intervju! 

Fotograf; Jakob Lundell

1. Hur många böcker har du skrivit?

Svar; En bok. Det är en novellsamling som heter Flyg, flyg och som kom ut hösten 2023.

2. Vem är Susanna Lundell? (Lite allmänt om dig själv).

Svar; Jag har två barn och en man, bor i Stockholm och har sommarhus på Gotland. Jag är uppvuxen på Värmdö och tycker om öar, att läsa och att skriva.

Jag är journalist och litteraturvetare.

3. Hur fick du idén till din debutroman?

Svar; Jag har alltid skrivit i mitt yrke som journalist. Idén till min debutbok som är en novellsamling fick jag under pandemin 2021 då jag skrev noveller på kvällstid efter jobbet. Jag gick och bar på en massa små berättelser som plötsligt ville bli nedskrivna.

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman?

Svar; Jag var 48 år.

5. Vad har du fått för respons av din omgivning?

Svar; Responsen har varit väldigt positiv från bokbloggare, läsare, bibliotekarier och vänner. Jag fick också en fin recension i BTJ (häfte nummer 17 2023) med betyget 4 av 5/Mycket bra. Recensionen har haft betydelse när det gäller att flera bibliotek har valt att köpa in min bok. Den finns nu på sextio bibliotek.

Bland det bästa som finns är när läsare hör av sig och berättar om sin läsupplevelse eller sin favoritnovell i min bok. Igår gick jag en läsarbild från en kvinna som just lånat min bok på Tyresö bibliotek. 

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?

Svar; Jag har fått blodad skrivartand. Nu känns det hela tiden som att jag vill fortsätta skriva och jag försöker få in en stunds arbete med skrivande eller redigering varje dag.

7. Var det lättare att skriva bok nr två?

Svar; Ja och nej. Jag försöker mig på att skriva en roman och det är ju något annat än noveller. Men visst har jag nytta av det jag lärt mig när jag skrev min debutbok, novellsamlingen Flyg, flyg.

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?

Svar; Jag skriver en roman just nu och manuset befinner sig hos bästa lektör @cecilieostby.

9. Har du några andra intressen?

Svar; Jag tycker om att läsa, gå på teater, konstutställningar, bio och konserter. 

Fotograf; Jakob Lundell

10. Har du något annat arbete förutom författare?

Svar; Ja, jag startade eget företag 2020 efter många år som är journalist och chefredaktör för olika tidskrifter, detta delvis för att få utrymme för mer skrivande. Nu är jag inhoppande chefredaktör för olika tidskrifter, ledarstöd åt chefredaktörer/chefer, konsult och skribent.

11. Läser du mycket själv och i så fall vad?

Svar; Jag läser väldigt mycket och är med i flera bokcirklar. Jag är ”all-läsare” och läser allt från novellsamlingar, till romaner och spänningsromaner av en mängd olika författare. Just nu läser jag Genom blå hagar av Claire Keegan.

12. Hur ser det ut där du skriver?

Svar; Jag skrivet oftast hemma i lägenheten i soffan, fåtöljen eller vid matbordet. Jag skriver också på resande fot på tåg eller buss eller i vår sommarstuga. G

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?

Svar; Jag försöker skriva direkt på morgonen, men om det inte går hittar jag en tid på kvällen eller lunchen. Det viktiga är att det blir av varje dag.

14. Har du något tips till den som vill börja skriva?

Svar; Sätt igång, vänta inte på den gyllene inspirationen eller att allt ska kännas rätt. Bestäm dig bara för en stunds skrivande varje dag. Många bäckar små av skrivande blir till slut ett råmanus.

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?

Svar; Jag hoppas att kunna bli färdig med min roman och kanske ytterligare en novellsamling. Det vore roligt att bli utgiven på ett traditionellt förlag med något av det jag skriver på nu.

16. Något citat du lever efter?

Svar; Svårt, kan inte komma på något citat, men vill försöka vara en snäll och generös människa.

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?

Svar; Det finns då många, svårt att välja endast en, men Kallocain av Karin Boye och Anne Franks dagbok är två exempel.

Fotograf; Jakob Lundell

Tack Susanna för att du ville delta i min intervju! 

Läs gärna min recension av "Flyg, flyg" här

Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi rymmer till draken

"Vi rymmer till draken" av Susanna Martelin illustrerad av Amanda Chanfreau utgiven av Bonnier Carlsen förlag . För barn 6-9 år...