söndag 4 februari 2024

Doktorns döttrar del 4 - Hopp och hämd

"Doktorns döttrar del 4 - Hopp och hämd" av Marianne McDonald, utgiven av Boknöje förlag. Amalie finner ut vad det är för hemlighet som Brock döljer uppe på vinden. Brock har ännu ett barn, en liten pojke. Att Brock hade ett barn till, var något som man hade dolt för Amalie. Men barnet är inte friskt som de andra syskonen. Hon kommer med fler förslag till förbättringar, för den lille pojken. Dessutom tar planeringar angående hennes fars önskan om ett sjukhus för de fattiga. Fler och fler personer visar sitt intresse. Brock blir inte så glad över att upptäcka att Amalie blir uppvaktad av en ung man. Emmeline känner sig allt mer ensam då Olavia utesluter henne från aktiviteterna hon har, gemensamt med de andra unga damerna. Ensam sitter hon därför i sitt rum och syr. Tobias hämd får oönskade konsekvenser. Vad händer när Emmeline tvingas berätta om vad hon blivit utsatt för. Kommer hon bli trodd? Flickornas mor har plötsligt kommit ur sin bekvämlighetszon och skaffat sig arbete som sömmerska. 

Månadens första recension. Böckerna om Doktorns döttrar blir allt mer spännande ju mer man läser. Fina miljöbeskrivningar, och det dyker upp några nya och spännande karaktärer i denna delen. Jag uppskattar de fina historiska inslagen i boken, om rullstolar mm. Jag gillar att Amalie har förmåga att förstå vad den lille sjuke pojken, Brock har behöver. Det förändrar hans liv till det bättre. Trots ett visst motstånd lyssnar Amalies arbetsgivare trots allt på hennes förslag. Men varför är Brock så ovänlig mot Amalie? Han är inte alls lika vänlig längre. Jag gillar också att hon får hjälp med sjukhuset för de fattiga. Amalie brinner verkligen för de svaga. Det går framåt för Amalie, däremot ser framtiden inte så ljus för hennes syster Emmeline. Det är tragiskt det hon blir utsatt för hos familjen Eide. Det är inte den trygga plats jag trodde, när hon blev sällskaps dam på gården. Familjen är inte så genomgod, som de utmålade sig att vara. Boken har ett jobbigt slut. Jag ser fram emot att få veta mer om hur det går för de båda systrarna och deras familj. Boken får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favoritställe ur boken;

7

Barnen var i säng. Amalie småpratade lite med dem på sängkanten, tills Ferdinand slöt ögonen. 

-God natt då, barn. Hon tog oljelampan och gick mot sitt eget rum. - Sov gott. 

-God natt, mumlade Ferdinand. Från Alettes säng kom det bara ett grymtade. 

Amalie satte lampan ifrån sig på skrivbordet  och tog fram den senaste boken hon hade lånat från Brocks bibliotek. Boken handlade om lungsjukdomar, och snart var Amalie uppslukad av beskrivningar på olika symtom. Därför hörde hon inte heller de smygande stegen som tassade över golvet i be på barnens rum, och hoppade till när dörren plötsligt gled upp. 

Det var Alettes. Hon stod i dörröppningen med handen på dörrhandtaget och bedjande ögon. - Fröken Amalie, sa hon. - Jag kan inte sova...

Amalie rätade på ryggen och stängde boken. 

-Du har ju inte försökt så länge. Bara några minuter. 

-Ja, men... Alettes drog på det. En bar liten fot gled fram och tillbaka över golvplankorma. Amalie rynkade pannan. Flickan fick inte bli kall. - Jag har liksom så mycket att tänka på... 

Amalie bestämde sig. Hon reste sig och gick bort till Alette. - Kom nu, sa hon. - Lägg dig i min säng, så du håller dig varm. Så kan vi prata lite utan att vi stör Ferdinand. 

Ett snabbt leende visade sig i Alettes ansikte. Att ligga i Amalies säng var spännande. Men leendet försvann lika snabbt som det hade kommit. Amalie bäddade ner henne under täcket, och blev sittande på sängkanten. Alettes blick var allvarlig, mycket allvarligare än den brukade vara. Vanligtvis var hon så högljudd och utåtriktad, men nu var det något sorgset över henne. 

Baksidestext;

Vänskapen mellan Olava och Emmeline slås i spillror, och Emmeline känner sig allt mer ensam och förtvivlad. Hon bekymrar sig för framtiden, och det visar sig att hon har en stor anledning till det. 

Amalie blir chockad över vad hon finner på vinden. Avslöjandet förändrar både hennes eget och familjen Rocks liv. Samtidigt blir Amalie mer och mer säker på att Brock älskar henne, men han vill av en eller annan anledning inte göra det.


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi rymmer till draken

"Vi rymmer till draken" av Susanna Martelin illustrerad av Amanda Chanfreau utgiven av Bonnier Carlsen förlag . För barn 6-9 år...