fredag 9 februari 2024

Radiohjältarna-Glädjens brunn

"Radiohjältarna-Glädjens brunn" av Emmy Abrahamsson och Hanna Jedvik utgiven av Albert Bonnier förlag. Ann och Esti jobbar som journalister på Sveriges radio i Malmö. Två kvinnor har anmälts saknade. De två kvinnorna hade en sak gemensamt, båda var nämligen involverade i organisationen "Glädjens brunn". De har sitt huvudsäte på slottet Gunningshov, som ligger utanför Sjöbo. Gruppen lär ut yoga och själsligt välbefinnande. Gruppen verkar dock både kärleksfull och harmonisk, men är den verkligen så oskyldiga som den verkar? För att ta reda på vad som hänt de båda kvinnorna, måste de två journalisterna ta sig in i gruppens innersta krets. Det gör Ann och Esti under täckmantel. När de börjar nysta i verksamheten, märker de ganska snart att något inte stämmer. Man undviker att svara på frågor, och snart inträffar en oväntad händelse som ställer allt på sin spets. Är den sektliknande gruppen i själva verket orsaken till att de båda kvinnorna försvunnit? Samtidigt funderar Esti på om hon ska välja dj:n Zuke, eller John, som hon träffar inom gruppen de undersöker. Ann försöker emellanåt att fly sin trista vardag, med allt för mycket festande. 

Detta är den andra delen om de två radiohjältarna Ann Ek och Esti Przybyszewski, men jag har tyvärr inte haft möjlighet att läsa den första delen. Kapitlen växlar mellan Ann och Estis perspektiv, där vi får följa deras arbete med att lösa mysteriet med de båda försvunna kvinnorna. Ja, för det första är de båda karaktärerna väldigt roliga att följa. Dialogen mellan de båda radiojournalisterna är rapp, och de bjuder på många skratt. Deras olika personligheter skär sig ibland, eller väldigt ofta ska jag kanske tillägga. Samtidigt får vi följa ett spännande mysterium, som gör att det är svårt att släcka lampan, när det är dags att sova på kvällen. Samtidigt som jag funderar på vad som hänt de båda kvinnorna, förstår jag ganska snart att gruppen på Gunningshov är för bra för att vara sann. Jag funderar också vad deras dolda agenda egentligen är. Alla ledtrådarna knyts ihop bra på slutet. Jag hoppas verkligen få följa de båda radiojournalisterna framöver. Denna bok får ni inte missa! Denna ljuvligt förpackade bok får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Sidan 48

ESTI

La Roche serverar tampas, dyra spanska viner och drar till sig exakt det klientel som man föreställer sig hänger vid Lilla Torg en onsdagskväll. Jag är på plats i god tid och blir visad till ett bord i hörnet som är bokat i Jörgen Witts namn. Små ljuslyktor är utplacerade på borden, servetterna är prydligt vikta och de vita linnedukarna är välstrukna och fläckfri. Samtal förs i låg ton och stilla pianomusik ljuder genom rummet. 

Jag står emot impulsen att höra av mig till Ann och fråga hur det har gått med Ull-Britt i dag. Det är trots allt efter ordinarie arbetstid och klokast är att hålla nere andelen Ann Ek i livet till ett minimum. Dessutom har hon rätt till ett privatliv även hon. Antagligen har hon precis slafsat i sig någon flottig pasta med rödvin. Kanske har hon och Olle sexy time? Vältrar sig i köttets lustar till tonerna av Lili & Sussie eller något annat som var hett när Ann jobbade på veckorevyn? Jag ryser till och avbryter bryskt mina funderingar kring Anns intima liv. 

Istället fokuserar jag på att spana på alla som kommer in. Under tiden smuttar jag på en Loka citron som spritter i vinglaset och skickar med stela fingrar ett sms till Zuke om att jag är upptagen med jobb och absolut inte kan ses. Kanske inte på flera veckor. Möjligtvis att vi kan träffas när allt det här är över, men inte nu. Absolut inte nu. 

När? frågar Zuke, men får inget svar. 

Istället gör jag en snabbgoogling på Marcus Semmerling, men hittar inte mycket utöver det jag redan vet: att han är femtiotre år och skriven på Gunningshov där han och Lorelei verkar bo i en egen våning på slottet. I övrigt hittar jag bara en LinkedIn-profil som inte ser ut att vara uppdaterad på ett tag, där jag får fram samma information som på Glädjens brunns hemsida, nämligen att han är vd för Glädjens Brunn wellness and retreatcenter och att han en gång i tiden jobbade som kommunikatör på Greenpeace. 

Längre än så hinner jag inte innan en man med rakat huvud och en sportbag över axeln dyker upp. Jag lägger ner telefonen med skärmen mot bordet, vinkar och ger mig tillkänna. Han nickar, stannar till vid baren, byter ett par ord med bartendern och får med sig ett glas rött. Han kommer fram och ser på mig lite för länge för att det ska kännas helt bekvämt. 

Baksidestext;

DE MOTVILLIGA samarbetspartnerna tillika radiojournalisterna Ann Ek och Esti Przybyszewski ger sig i kast med ett nytt uppdrag - nu gäller det två försvunna kvinnor. Båda var medlemmar i Glädjens brunn, en organisation som lär ut yoga och själsligt välbefinnande från ett slott på skånska landsbygden. Men är denna till synes kärleksfulla och harmoniska grupp i själva verket en sekt, och har den i så fall något att göra med kvinnornas försvinnande?

I jakten på svar tar sig Ann och Esti in i verksamhetens innersta krets, där oväntade händelser ställer allt på ända. Samtidigt brottas Ann med sitt allt starkare sug efter vardagsflykt, medan Esti slits mellan dj:n Zuke och den mystiske John, som hon träffar på slottet.


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Den perfekta maken

"Den perfekta maken" av Alexis Hall utgiven av Lovereads förlag . I den här boken förflyttar vi oss till London, där Lucien och O...