onsdag 21 februari 2024

Att hitta hem

 "Att hitta hem" av Caroline Twamley utgiven av Historiska media förlag. I denna boken lär vi känna tre kvinnor. Den Irländska kvinnan Colleen, som levt ett hårt liv, och som blev gravid endast sexton år gammal. Föräldrarna tvingade henne till ett kloster för att föda och adoptera bort barnet, samtidigt som fadern plötsligt gick upp i rök. På klostret lever hon under svåra förhållanden. Malin som nyligen förlorat sin mamma, och som hittar ett brev, som rör upp en hel del funderingar över moderns ursprung. Sedan har vi då Inga, som nyligen skiljt sig, efter ett långt äktenskap från sin man Åke. Ingrid har alltid haft en dröm att få resa till Irland, men aldrig fått sin make att gå med på det. Han har nämligen bestämt andra resemål. Det är bara en av de saker han har styrt över, när det gäller Inga. Men nu får Inga äntligen möjlighet att förändra sitt liv som hon vill, och samtidigt förverkliga sin drömresa. På Irland möter hon Colleen som bär på en tung börda, och hemma i Sverige igen, blir Inga vän med den yngre kvinnan Malin. De finner styrka i varandras sällskap. Kan Inga vara den som ser sambandet mellan sina två nyfunna vänner? 

Wow, vilken bra bok! I den här berättelsen befinner vi oss både på Irland och i Sverige. Vi får följa tre olika kvinnors historia. Detta är en både fin och berörande berättelse om kvinnlig vänskap, när den är som bäst. Men den förmedlar också hur det är att leva under de svåra förhållanden som involverar både alkoholmissbruk och kvinnomisshandel samt kvinnoförtryck. Jag gillar de tre kvinnliga huvudpersonerna, som är bra gestaltade. Känslor och tankar känns relevanta. Berättelsen har en riktigt hemsk bakgrundshistoria. Författaren hittade en tidningsartikel, där det stod att man har hittat åttahundra döda småbarn, vid ett gammalt kloster på Irland. Författaren har lyckat bra med att få ihop en trovärdig och spännande historia, som börjar med att en ung, ogift kvinna blir gravid. Skammen gör att föräldrarna skickar henne till ett kloster där hon i hemlighet ska föda och adoptera bort barnet. I nutid träffas tre kvinnor som blir vänner. Jag tyckte att författaren lyckades få ihop slutet på historien på ett fint sätt. Rekommenderas varmt! Denna feelgood pärla får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favoritställe ur boken;

22

Inga

Inga stod i tv-rummet med kaffekoppen i händerna och betraktade pojkarna som spelade boll på gräsplanen utanför. Området som hittills känts nästan obebott visade sig idag från en annan sida, när både vuxna och barn tagit sig ut för att njuta av höstsolen som fick bladen på träden att skimra i guld och brons. 

Inga kunde inte undgå att lägga märke till att människorna som rörde sig utanför hennes fönster inte tycktes tillhöra samhällets toppskickt. Kläder och skor var slitna och blickarna var hårda, även när de log. 

Hon kände igen tecknen från sina år i skolan och visste att barn från utsatta miljöer som den här ofta slog sig fram i världen. 

Pojkarna som spelade fotboll såg ut att vara i tolvårsåldern och Inga kunde tydligt tyda deras emellanåt obscena gester utan att höra vad de skrek till varandra. 

Hon tog en mun av kaffet, vars smak hon börjat vänja sig vid, och kisade bort mot ett hus på andra sidan lekplatsen. En pojke i ungefär samma ålder som de som spelade fotboll satt ensam på yttertrappan med hängande axlar. Åsynen gjorde henne illa till mods. Hon vände sig bort och återvände till köket för att skölja ur muggen under vattenkranen. 

Hon tänkte på samtalet med Åke tidigare, det hade förvånat henne. Han hade inte sökt kontakt sedan dagen hon flyttade ut, utan hade låtit henne ta alla initiativ. Inför Inga hade han hela tiden låtsats oberörd av separationen och skilsmässan. Så varför hade han ringt henne nu? Ångrade han sig? 

Hon lät tanken landa och funderade över vad ett sådant scenario skulle innebära. Skulle hon vara redo att ta honom tillbaka om han bad henne? Om han lovade att göra de förändringar hon hade föreslagit för att deras äktenskap skulle bli bättre? 

Plötsligt såg hon sig själv i köket i huset där hon och Åke bott tillsammans och uppfostrat sina barn. Hon vid spisen och Åke vid köksbordet, precis som vanligt. Synen fick koppen att glida ur handen på henne och med ett högt skrammel landa i diskhon så att vattnet skvätte och blötte ner hennes tröja. 

Baksidestext;

IRLAND 1960. Våld och smuts är sextonåring Colleens ständiga föreslagare, bara den unge Billy kan få henne att glömma hemmets misär. När hon blir gravid är skammen så stor att den överskuggar faderns alkoholproblem och ständiga misshandel. Colleen skickas till ett kloster som tar emot ogifta, gravida kvinnor. Vistelsen hos nunnorna visar sig dock vara värre än det liv hon just lämnat.

Sextio år senare har nyskilda Inga bestämt sig för att äntligen besöka sina drömmars plats: Irland. Resan till den gröna ön blir för Inga vägen tillbaka till sig själv. I takt med att hon får nya bekantskaper växer hennes självförtroende och hon börjar komma till insikt om hur livet borde vara. Samtidigt i Sverige sörjer Malin sin bortgångna mamma. Under en vindsröjning av barndomshemmet hittar hon ett oväntat brev vars innehåll vänder upp och ner på hennes tillvaro.


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi rymmer till draken

"Vi rymmer till draken" av Susanna Martelin illustrerad av Amanda Chanfreau utgiven av Bonnier Carlsen förlag . För barn 6-9 år...