torsdag 15 februari 2024

Författarintervju Frida Gråsjö

Denna författarintervju belyser Frida Gråsjö som jag har läst flera böcker av, om jag inte till och med har läst alla. Fridas böcker är så bra! Jag ser fram emot att läsa många fler böcker av dig Frida! Tack för att du ville delta i min intervju och tack för spännande svar. 

1. Hur många böcker har du skrivit?

Svar; Jag har skrivit 7 böcker som är utgivna och 2024 kommer bok 8, 9 och 10.

2. Vem är Frida Gråsjö? (Lite allmänt om dig själv).

Svar; Jag heter Frida Gråsjö och bor i Karlstad tillsammans med min man och två tonårsdöttrar. Min första bok kom ut 2019 och efter det har det blivit 7 böcker. Under 2024 kommer bok nr 8, 9 och 10.

3. Hur fick du idén till din debutroman?

Svar; Blondinbella, Isabella Löfvengrip lade ut inför 2017 att alla borde sätta mål för året och menade att om man inte kom på några kunde man låna hennes. Snällt tänkt, men det fick mig att börja fundera på vad som skulle hända om man uppfyllde någon annans mål. Vips så var Top ten- listan skriven!

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman?

Svar; Jag skrev den 2017 då jag var 39 år.

5. Vad har du fått för respons av din omgivning?

Svar; De flesta tycker att det är jättekul och ger mig massa pepp i skrivandet. Förvånansvärt många säger också att de själva vill skriva en bok någon gång.

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?

Svar; Det är härligt att få satsa på sig själv och sin hobby och det är fantastiskt att få hitta på egna historier. Dessutom har jag fått massa nya författarvänner som betyder väldigt mycket och en hel community på instagram.

7. Var det lättare att skriva bok nr två?

Svar; Ja, när jag väl hade börjat så har jag egentligen inte slutat, jag har alltid en ny bok på gång.

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?

Svar; Just nu skriver jag på tredje delen i mysdeckarserien Morden vid 17:e slussen. Den andra delen- Beska droppar- kommer i slutet av april. Samtidigt redigerar jag ett manus som ska komma ut i höst.

9. Har du några andra intressen?

Svar; Jag tränar crossfit och spelar padel. I övrigt älskar jag att laga mat och ser gärna på matlagningstävlingar på tv.

10. Har du något annat arbete förutom författare?

Svar; Ja jag jobbar som chef inom administrationen på Karlstads universitet.

11. Läser du mycket själv och i så fall vad?

Svar; Ja jag både läser och lyssnar mycket, främst på nya böcker från mina författarvänner men annars mycket cozy crime och en del fantasy. 

12. Hur ser det ut där du skriver?

Svar; Oftast sitter jag i soffan hemma med datorn i knät. Inte så ergonomiskt men skönt! 

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?

Svar; En dag i veckan har jag skrivdag. Då försöker jag vara så disciplinerad som möjligt och jobbar i 25 minuter pass. I övrigt skriver jag lite här och där när jag får tid, kan vara morgonen, kvällen eller på helgen.

14. Har du något tips till den som vill börja skriva?

Svar; Det är inget att vänta på, bara sätt igång. Strunta i vad andra tycker, skriv det du själv tycker om att läsa och bara gör det. Om det känns för stort med en hel roman finns det många novelltävlingar att börja med, men det viktigaste är att bara börja.

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?

Svar; Jag skulle vilja kunna gå ner mer i tid och drömmen vore att dela tiden mer mellan vanliga jobbet och jobbet som författare.

16. Något citat du lever efter?

Svar; Nej, men jag tror väldigt mycket på att försöka vara snäll, och att tolka andra snällt. Det brukar bli bäst i slutändan.

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?

Svar; Stolthet och fördom av Jane Austen. Fantastiskt bra. 


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi rymmer till draken

"Vi rymmer till draken" av Susanna Martelin illustrerad av Amanda Chanfreau utgiven av Bonnier Carlsen förlag . För barn 6-9 år...