torsdag 22 februari 2024

Författarintervju - Lee Seger

Denna författarintervju handlar om författaren Lee Seger. Hennes böcker handlar bl a om personlig utveckling, vilket jag gillar att läsa om också. Jag har två böcker av författaren som jag tänker läsa här nu i vår. Tack Lee för dina fina svar och för att du ville delta i min intervju. 

1. Hur många böcker har du skrivit?

Svar; Fem totalt, den första var en lärobok för högskola. Fyra i så att säga eget namn.

2. Vem är Lee Seger? (Lite allmänt om dig själv).

Svar; Jag är terapeutisk healer, författare och konstnär, och erbjuder inspiration och verktyg för personlig utveckling via fackböcker, romaner, webbkurser, utbildningar, artiklar, meditationer och föreläsningar. Jag är 60 år, har två vuxna barn och bor i centrala Malmö.

3. Hur fick du idén till din debutroman?

Svar; Revan i horisonten skrev jag 2011 utifrån ett behov av att dela med mig av verktyg kring helande och personlig utveckling. Jag var väldigt starkt vägledd till att skriva Revan i Horisonten, vilket underlättade arbetet enormt. Boken är på sätt och viss en hybrid, en kombination av fackbok och roman.

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman?

Svar; 48 år

5. Vad har du fått för respons av din omgivning?

Svar; Till min stora glädje är mina texter väldigt uppskattade, och mina läsare (i olika former) har verkligen bidragit till att jag fortsatt skriva och att utveckla mitt språk och det jag vill förmedla.

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?

Svar; På sätt och vis väldigt mycket, eftersom jag idag fullt ut gör det jag älskar. Det är en ynnest att få leva så, och jag är oerhört tacksam mot mina läsare.

7. Var det lättare att skriva bok nr två?

Svar; Ja, på sätt och vis, jag förstod skrivprocessen bättre. Min andra bok var Lee Seger Healingkort (2016), det vill säga texter som var kopplade till de 77 kort jag illustrerat. Boken har 200 sidor. Bok nummer tre, Ditt Magiska Jag – 13 steg till ett glimrande liv för dig, jorden och allt annat levande (2019) är en fackbok, som webbutbildningen Andlig Coach bygger på. När jag skrev den, visste jag precis vad jag ville dela med mig av. Så ur det perspektivet var även den lättare.

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?

Svar; Jag har precis gett ut mitt största skriväventyr Arvet från Atlantis (2023), som är första delen i en trilogi. Med sina 528 sidor tar den läsaren tillbaka till Egypten 3300 år tillbaka i tiden. Det är ett svindlande äventyr genom tid och rum, och handlar om svenska Hannah som får en inbjudan att resa till ett tidigare liv där hon får vara en del av den stora andliga revolution som kung Akhenaton och drottning Nefertiti genomförde. Deras historiskt dokumenterade tidslinje är vad berättelsen bygger på, men utöver det lever händelserna sitt eget liv.

Att skriva denna bok var inget annat än magiskt. Här fick jag kasta ut allt annat än min arbetsdisciplin, och verkligen ha tillit. Historien hade sin egen agenda, och det var bara att hänga med i svängarna.

Jag kunde inte riktigt sluta skriva, så två böcker till är på väg. Atlantis Gåva, som är arbetsnamnet på del två, bör väl komma ut våren 2025, och den tredje, med arbetsnamn Gaia kanske hamnar på bokdiskarna våren 2027.

9. Har du några andra intressen?

Svar; Jag lever mina intressen kan man väl säga. Jag skriver böcker, kurser, artiklar och webbkurser. Jag illustrerar en ny djurkortlek Lee Seger Kraftdjur, och samarbetar även i skapandet av en ny tarotkortlek, A New Story Tarot. Jag målar också stora målningar i akryl. Goda samtal med mina otroligt fina vänner. Andlighet i olika former, mediterar mycket. Försöker röra på mig – simmar, gör lite yoga, dansar hemma och promenerar i naturen så mycket jag kan. De senaste 15 åren har haft väldigt stort fokus på just utveckling, helande och skapande. Vi får väl se vad framtiden släpper in för något mer…

10. Har du något annat arbete förutom författare?

Svar; Skrivande i olika former, som du ser på svaret ovan.

11. Läser du mycket själv och i så fall vad?

Svar; Inte nu längre. När jag var ung och långt upp i vuxenlivet läste jag allt och hela tiden. Jag var överhuvudtaget mycket intresserad av litteratur. Sedan jag började skriva själv har det blivit betydligt mindre. Mest fackböcker och research. Men jag njuter verkligen då jag ändå hittar något som jag bara måste läsa. Det kommer säkert in mer i livet igen. Jag föredrar en fysisk bok framför e-böcker och ljudböcker.

12. Hur ser det ut där du skriver?

Svar; Jag har ett stort arbetsrum, som en studio med olika stationer för det jag gör. Själva skrivbordet står så att jag sitter med ryggen mot en vägg, och har ett fönster till höger. Jag har vackra ting omkring mig, och en ljuvlig lila dator med stor skärm (ett måste). Jag har aldrig någon längtan att åka någonstans för att skriva, eller sitta på café eller likande. Jag älskar min arbetsplats.

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?

Svar; Min bästa tid är alltid på förmidagarna, men när som går bra egentligen. Skriver jag efter åtta på kvällen har jag dock ofta svårt att somna så det undviker jag. Om jag är i ett aktivt bokprojekt skriver jag cirka 2000 ord per förmiddag, alternativt 4000 på en heldag.

14. Har du något tips till den som vill börja skriva?

Svar; Tre tips egentligen. Ett praktiskt, att alltid lämna något att kroka tag i till nästa skrivdag. På så vis vet man alltid vad man ska börja med, och sedan brukar det rulla på. Den andra är att lära sig att känna skillnad på när man faktiskt behöver backa från sin text, eller när disciplinen måste ta över. Slutligen; att känna trygghet i att språket ständigt utvecklas. Ju mer du skriver, och ju mer feedback från proffs du får, desto bättre blir du. Att skriva en bok är sällan något man gör helt själv.

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?

Svar; Jag är i full gång med att skriva del två i trilogin. Det upptar det mesta av min tid. En ny webbkurs är dock också på gång, samt ett antal meditationer kopplade till Arvet från Atlantis. Allt skrivande hänger för mig ihop. Min dröm är förstås att bli mer läst, både inom och utom Sveriges gränser. Självklart följer jag gärna med mina böcker ut, när det önskas.

16. Något citat du lever efter?

Svar; Vad gäller skrivande – ”Lita på processen” Jag har med åren fått väldigt stor tillit till just själva skrivprocessen. Den leder mig alltid rätt.

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?

Svar; Åh så svår fråga … jag har absolut haft mycket glädje av att läsa det vi kallar klassiker, men det finns så mycket annat som är lika viktigt, så jag har inget bra svar.

Tack Lee för att du ville delta i min intervju! 

Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi rymmer till draken

"Vi rymmer till draken" av Susanna Martelin illustrerad av Amanda Chanfreau utgiven av Bonnier Carlsen förlag . För barn 6-9 år...