söndag 25 februari 2024

Närsök

"Närsök" av Josefin Schygge utgiven av Bokförlaget Forum. Martina har efter en traumatisk händelse, hoppat av politiken. Nu driver hon en liten gårdsbutik på idylliska Visingsö. Hon bor på ön med sin man och sina två barn. Martina och hennes tonårsdotter, Lilly, har inte den bästa relationen just nu, men när Lilly plötsligt försvinner, förstår Martina att något är fel. De har hittat hennes mobil i ett kärr på ön, men inga andra spår. Martina gör nu allt för att finna sin dotter, och man söker av hela ön för att finna henne. Hon verkar dock inte finnas kvar på ön. Kan försvinnandet ha att göra med den händelse som Martina blev utsatt för fem år sedan? Martina blev överfallen av en stalker och mannen har nyligen blivit frigiven och har synts till på ön. Eller har försvinnandet med Lillys biologiska pappa att göra? Har hon rest till honom eller har han tagit henne. Den unge mannen Nils, vad hade han och Lilly egentligen gemensamt? Vet Lillys vän Ida, som ligger på sjukhus, något som inte Martina vet om? Ja, det finns många trådar att följa upp och sanningen är inte den Martina tror. Ska man hitta Lilly innan det är försent?

Detta är den andra boken jag läser av författaren. Den här boken är riktigt spännande och fångar mig som läsare från första sidan. Boken blir mer och mer spännande ju mer jag läser, ända till det gastkramande slutet. Jag gillar att författaren bakar in ett svårt ämnen som involverar våldtäkt och synen på övergrepp i samhället. Ja, att ens barn försvinner måste vara alla föräldrar mardröm. Författaren lyckas förmedla mammans känslor på ett bra och trovärdigt sätt. Vi får följa Martina från olika tidsperspektiv i hennes liv. Alla de händelser som förklarar varför Martina handlar och reagerar som hon gör. Vi får även följa Lilly under månaderna innan hon försvinner, samt så kryper sanningen fram mer och mer. Det är spännande med flera olika möjliga förövare, vilket gör att man inte kan lista ut vem det är som tagit Lilly på förhand. Handlingen och miljön är så bra beskriven att det känns som man är på plats. Alla lösa trådar knyts ihop på bra sätt på slutet. Denna spänningsroman får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Martina, 5 september 

Vägen är både krokig och smal. Hon kör förbi stengärdsgårdar, tät skog och öppna fält. Inte ens vid den långgrunda badplatsen är det något folk. Där sträcker sjön ut sig, bred och ståtlig. Det går gäss på den. Trots oron och stressen kan Martina inte köra förbi utan att slås av hur vackert det är. Bilen skjuter småsten ut mot diket och hon väjer in mot mitten igen. Det går för fort. Vägbanans oljegrus är lappat och lagat men här och var gräver däcken ändå ner sig i hålor. Martina reagerar knappt när det dunsar till. Hon minns inte när hon var här senast, ändå är allt exakt som det alltid har varit. Samma hus, samma träd, samma dam. 

Hon sänker farten, passerar fallet sakta, sakta. Det svarta vattnet trycker mot dammluckorna, redo om någon bara skulle släppa iväg det. De stora stenarna på andra sidan vittnar om att ingen öppnat luckorna på länge. De är gulaktig grå och tänkta av fågelbajs. Vattnet har torkat upp i sprickorna mellan stenarna. Hon blir torr i halsen. Hela morgonen har hon spelat upp de där dagarna för sig själv. De var så få till antalet, så oerhörda i sin betydelse. Visst hade hon anat att det som hände skulle få konsekvenser, men inte att det skulle bli så här. 

Så är hon över på andra sidan och påbörjar stigningen genom tallskogen. Trädstam efter trädstam svischar förbi. Sannolikheten att Lilly ska vara här är väldigt liten, det vet hon. Men det är också det enda hon har att klamra sig fast vid. 

Fem minuter senare spricker tallskogen upp. Hon har blicken fäst på det stora huset i byns bortre ände. Det ser sjavit ut. Mer smutsgrått än vitt, dåligt kittlade fönster, långt gräsoch vildvuxna äppelträd. Ensligheten drabbar henne så snart hon kliver ur bilen. Även om Martinas egen ö är tyst, är tystnaden som finns här något helt annat. Hon fyller den med sina steg när hon småspringer mot huset. Utan tvekan tar hon sikte mot källaren. 

Baksidestext;

Efter en traumatisk händelse har Martina lämnat politiken och startat en gårdsbutik på idylliska Visingsö där hon bor med sin man Björn och sina två barn. Utöver arbetet med odlingarna kämpar hon med relationen till den särbegåvade tonårsdotter Lilly - varför har de så förtvivlat svårt att prata med varandra?

En september morgon är Lilly plötsligt försvunnen. Hennes mobiltelefon hittas i ett kärr på ön, men där upphör alla spår. Har hon rymt eller är hon kidnappad? Finns det en koppling mellan Lillys försvinnande och händelsen som fick Martina att lämna politiken? Eller ligger förklaringen ännu längre bakåt i tiden, i Martinas egen uppväxt.


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi rymmer till draken

"Vi rymmer till draken" av Susanna Martelin illustrerad av Amanda Chanfreau utgiven av Bonnier Carlsen förlag . För barn 6-9 år...