måndag 28 februari 2022

En annan del av mig

Jag har läst "En annan del av mig" av Emelie Joners. Boken är utgiven av Ekström&Garay förlag, och är författarens debutroman. Denna relations roman handlar om Anna. Hon och hennes sambo, Peter har precis gjort slut då Peter visat sig vara otrogen. Annas mormor har precis dött och lämnat efter sig ett torp, som de inte haft någon aning om hade funnits. Vem var Annas mormor egentligen? Varför var hon alltid så kall och reserverad? Vad hade hon upplevt som format henne så? För att få svar på sina frågor bestämmer sig Anna för att åka till Hälsingland och den gamla släktgården. Där dyker fler frågor upp. Vem är egentligen Evert, och hur ska hon själv orka gå vidare då tråkiga nyheter når henne.

Boken hade många svåra bitar. Otrohet, svår obotlig sjukdom, ensamhet, och brustna drömmar. Huvudpersonernas berättelser var gripande och berörde mig på djupet. Språket hade en fin rytm och boken är inte tung att läsa. Tvärt om var den svår att lägga ifrån sig. Boken hade något speciellt som gjorde att man bara ville fortsätta att läsa. Livet är ibland inte lätt eller rättvist. Genom brev och en gammal dagbok nystas mormors tragiska historia upp, och allt får en förklaring. Tankar och känslor känns realistiska och trovärdiga. För att vara en debut så var den här boken helt fantastisk bra! Slutet på boken gjorde mig både glad och lite ledsen. Denna gripande och fina relationsroman får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

"Du får inte titta!"

Jag vände mig bort från granen hon stod gömd bakom. Framför mig glittrade sjön i solen. Det var en varm vårdag, och jag visste att vattnet i sjön skulle vara iskallt. Men vi var så unga och ivriga. 

"Blundar du?"

Hennes röst var aldeles bakom mig.

"Ja, jag blundar."

Hon sprang förbi, jag hörde hennes lätta steg på stranden, kände det svaga vinddraget från hennes kropp. Upphetsningen dunkade i hela kroppen. Ett plask, högljudda flämtningar. Jag förstod att hon sprungit rakt ut i det kalla vattnet. 

"Evert, du får titta nu!"

Lydigt öppnade jag ögonen. Såg mot hennes huvud som stack upp ur vattnet, de nakna armarna som gjorde cirkelrörelser. Leendet var brett, ögonen sprudlande, vattnet droppade från det mörka håret. Hon var sorglös. Full av framtidstro. På oss, på mig.

"Kom då!" befallde hon skrattande.

Snabbt drog jag av mig byxorna och skjortan, skorna och strumporna. Jag var naken, så när som på underbyxorna. Hon skrattade högt.

"Kom nu, Evert! Var inte en fegis!"

Jag rodnade. Det var första gången vi var nakna tillsammans. 

"Evert!"

Jag tog ett djupt andetag och slet av mig underbyxorna. Hon skrek och slog händerna för ögonen. 

Utan att tänka mig för sprang jag ut i det kyliga vattnet, ignorerade chocken som fick mina tänder att skallra, och simmade tills jag stötte emot hennes hala, lena kropp. Hon skrattade högt. Jag tryckte mina läppar mot hennes tills skrattet dog ut. Kyssen var kall och våt. 

Hon var min blomsteräng, alla dofter, alla smaker i mitt universum. 

Från baksidan;Våra själar är som slöjor i vinden, skira böljande och så lätta att tappa taget om. Och har vi en gång förlorat greppet spelar ingen roll hur långt vi springer, eller hur högt vi hoppar. Vi kan inte nå dem. Vi kan bara stå med nakna, såriga fötter på jorden och se hur de virvlar upp mot himlen, innan de slutligen försvinner.

När Anna Svensson blir lämnad av sin pojkvän, rasar hennes liv samman. Samtidigt dör hennes kalla och reserverade mormor Alva och tar med sina hemligheter i graven.

För att få veta mer om Alvas liv och komma ifrån hemstaden, beger sig Anna till Hälsingland och den övergivna släktgården. Där träffar hon Evert, som bor ensam i skogen och skyr omvärlden, och hans enda vän, lantbrukaren Jonas, vars liv har stagnerat. 

"En annan del av mig" är en relationsroman som handlar om att hitta sig själv, förlåta och våga möta sitt förflutna.  


Ha en trevlig kväll!

Kram Nina

2 kommentarer:

  1. ibland kan det vara bra att läsa om lite svårare saker

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det kan vara bra. Livet är inte guld och gröna skogar.

      Radera

Vi rymmer till draken

"Vi rymmer till draken" av Susanna Martelin illustrerad av Amanda Chanfreau utgiven av Bonnier Carlsen förlag . För barn 6-9 år...