onsdag 9 februari 2022

Servitrisen

"Servitrisen" av Stina Roxlund utgiven av Lava förlag är en hennes debutroman. Efter att Lotten fick reda på att hennes man Rasmus har varit otrogen, har paret haft en svår tid tillsammans. Rasmus är fortfarande kär i Lottens bästa väninna, Carin, vilket Lotten inte vet. Men dom bestämmer dock att de ska förnya sina äktenskapslöften, för att på så sätt få en nystart. De har bestämt hålla bröllopsfirandet på herrgården som hennes mor nyligen ärvt. Alla vänner är inbjudna och det ser ut som om det ska bli en fantastisk helg på den vackra herrgården. Men saker och ting står inte rätt till och snart upplever man saker som inte gästerna ser och det börjar bli riktigt otäckt och skrämmande. Paralellt får vi också följa Liselotte som gifte sig med herrgårdsägaren Henric i början av 1900-talet.

Författaren har skapat en riktigt spännande spökhistoria där vi får följa Lotten i nutiden och Liselotte i början av 1900-talet. Historiken vävs samman på ett skickligt sätt och säcken knyts ihop bra på slutet. Spänningen byggs upp bitvis och den spöklika miljön är skickligt detaljerad. Jag kan dock bli irriterad på väninnan och maken, eftersom deras svek fortsätter trots att Rasmus och Lotten ska förnya sina löften. Men på det stora hela gillar jag storyn och upplägget och boken är en riktig bladvändare. Miljöbeskrivningarna och karaktärerna är bra beskrivna. Man hinner lära känna dem. Boken var lätt att komma in i men desto svårare att lägga ifrån sig, vilket gjorde att jag låg och läste alldeles för länge, då jag ville veta upplösningen på historien. Denna spännande nagelbitare får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;Liselotte funderade på hur hon skulle berätta för Henric att hon upptäckt att hon var gravid. Hon gick ner till köket och bad Gerda att middagen skulle vara alldeles extra fin idag. Gerda intygade att det skulle kunna gå att ordna. Eftersom Liselottes föräldrar var på besök, så var det redan planerat för en fin middag, men nu skulle de även lägga till en efterrätt.

Liselotte var så glad att hennes mor och far var här just nu. De hade samlats i matsalen och småpratade i väntan på att middagen skulle serveras. Liselottes föräldrar var nöjda över att hon hade det så bra i sitt nya hem och de pratade om hur fantastiskt vackert både herrgården och omgivningarna var. 

"Här kan man inte annat än trivas, det må jag då säga Liselotte. Det ska bli spännande att se naturen ändras med årstidsskiftningarna", sa Liselottes mor och gjorde en gest mot fönstret så att allas blickar vändes mot den vackra utsikten. "Vi får komma på besök ofta, inte sant."

"Ni är alltid välkomna. Om det är en kall och mörk vinter så kan månaderna kännas långa så sällskap är aldrig fel," sa Henric och fortsatte, "men jag ska göra mitt yttersta så att Liselottes goda humör håller sig under hela vintern."

Liselotte blev lite irriterad på att Henric belyste en negativ aspekt, när hon försökte visa sina föräldrar att det var så bra här. 

"Men visst måste det vara fantastiskt fint här även på vintern?" frågade Liselotte, "Jag hoppas att det går att åka skridskor på sjön, kan man det Henric?" 

"Jo då, det kan man, och skidor på åkern."

"Men i år kommer jag inte åka några skridskor," sa Liselotte och klingade i glaset för att få allas uppmärksamhet. "Jag har en nyhet som jag skulle vilja berätta!"

De andra samlade sig och vände sig mot Liselotte som njöt av situationen.

"Jag tror minsann att jag väntar barn!"

Ansikten brast ut i stora leenden och Liselottes mor begravde henne i en stor kram. Henric såg ut som att han inte kunde tro det han hört och även han fångade in henne i en omfamning och kysste hennes hjässa. Tårar fyllde hans ögon och han tryckte ihop läpparna för att inte låta dem rinna över, ut på kinden.

Liselotte var stolt och glad. Precis detta ville hon ge sin make, och reaktionen var mer än hon kunde önska sig. 

Från baksidan;Efter en turbulent tid ska Lotten och Rasmus förnya sina äktenskaps löften. Rasmus affär var svår för Lotten att hantera, men till slut gick hon med på att stanna kvar. Ovetande om att kvinnan han var otrogen med, och fullkomligt kär i, faktiskt var hennes bästa vän Carin.

Bröllopsfesten ska ske på en herrgård som Lottens mamma nyligen ärvt från Lottens mormor, Wiola. Hur herrgården kom i mormoderns ägandeskap har de ingen aning om. Väl på herrgården får både Lotten och Carin en obehaglig känsla. De hör saker som ingen annan hör, de hittar rum som ingen annan kan se och de är de enda som ser den ljudlösa servitrisen som ilsket blänger på Lotten. Herrgården verkar vara hemsökt. 

Samtidigt som vi får läsa om helgen på herrgården, får vi följa Liselotte som levde i början av 1900-talet, gifte sig med herrgårdsägaren Henric och senare fick dottern Wiola. Historien bakom herrgården luckras upp och visar sig vara en tragisk historia om svek och ära.

"Servitrisen" är en roman med inslag av både spänning och skräck. Den berättar en historia om hemligheter, kärlek och sorg. 


Ha en riktigt trevlig dag 

Kramizar Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...