onsdag 23 februari 2022

Glimma-Långritten

 "Glimma-Långritten" är del två i Marie Helleday Ekwurtzels serie om islandshästen Glimma som var vanvårdad och rädd för människor. Boken är illustrerad av Lena Furberg och utgiven av Hegas förlag. Boken är för barn 9-12 år och ingår i Hegas läsa lätt böcker. Det är äntligen sommarlov och Lilly ska på långritt med  bästa ridskolan. Hon hoppas att hon ska få rida sin sköthäst, Glimma. Hennes bästa kompis kan tyvärr inte följa med. Så tråkigt, men hon måste följa med till sin farmor som blivit sjuk. Lilly kan stå ut med det, bara hon får rida sin sköthäst Glimma. Istället dyker två snobbar från USA upp. De tror de kan allt om hästar tycker Lilly. Lilly vill absolut inte bli kompis med dom...Eller? När man är på långritt kan vad som helst hända. 

En väldigt fin berättelse om hästar och vänskap. Så underbart att rida på långritt med sina vänner och sin häst. Vara ute och rida i naturen är underbart. Men man vet aldrig vad som kan hända under en uteritt. Det händer både jobbiga, men också fina saker. Vilket denna berättelse visar. Boken är vackert illustrerad och olika fakta som berör ridsport tas också upp. I denna berörs t ex hästens färger. Jag har funderat varför de ibland kallar en häst för rappen. Jag lärde mig från den lilla fakta texten att en svart häst kallas för rapp. Så då lärde jag mig något nytt. Inget slår en spännande hästbok. Boken får 🐎🐎🐎🐎🐎/5.

Mitt favoritställe ur boken;-Nu travar vi! ropade Kajsa.

Hästarna var pigga. De förstod nog att de var ute på äventyr. Att de inte skulle sova hemma i stallet i natt. 

Alla började trava utom Glimma. Hon var också pigg, men hon töltade istället. Lilly sätt ner som hon lärt sig. Det var härligt att luta sig lite tillbaka och gunga fram.

De närmade sig en stor väg. Alla saktade ner till skritt. Det är viktigt att se sig för när man rider i trafiken. De skulle ta sig över vägen. När det blev en lucka i trafiken hann alla rida över.  

Från baksidan;Det är sommar och dags för långritt på ridskolan. Men det börjar inte bra. Lillys bästis kan inte följa med. Och två snobbar från USA dyker upp och tror de kan allt om hästar. 

Fast Lilly kan stå ut med det, om hon bara får rida sin sköthäst Glimma. Fina Glimma, som har börjat lita på folk igen. För Glimma får väl följa med?

Trevlig onsdag, alla bokvänner!

Kramis Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi rymmer till draken

"Vi rymmer till draken" av Susanna Martelin illustrerad av Amanda Chanfreau utgiven av Bonnier Carlsen förlag . För barn 6-9 år...