tisdag 1 februari 2022

Systrarna på Kreta

"Systrarna på Kreta" är en resedeckare av Anna-Maria Ekblad. Boken är utgiven av Hoi förlag. När paret Oscar och Patricia anländer till Kreta, lägger man direkt märke till att något inte är som det ska. När man hittar Oscar död i parets hotellägenhet, antar man att han tagit sitt eget liv. Men Anna kan inte släppa att något känns fel. Varför sörjer den unga änkan inte sin man? Snart dyker det upp ännu ett dödsfall.

En fin kombination av en spännande deckare, i en fantastisk miljö. Miljön är så målande och fint beskriven, att man gärna skulle vilja resa till Kreta. Samtidigt som vi får en spännande mordgåta, så får vi även en intressant historielektion, samt så får vi lära oss lite om grekisk mytologi. Bakgrunden till historien handlar i stort om psykisk och fysisk misshandel. Ett slags hemligt sällskap, hämnas på män som behandlar sina kvinnor illa. De har funnits i årtusenden. De ger tillbaka drastiskt och ofrånkomligt. Vi får en bra inblick i karaktärernas tankar och känslor. Reseledaren Anna, kan inte låta bli att försöka nysta i mysteriet. Vi får följa hennes resonemang kring dödsfallen. Historian känns realistisk och välarbetad. Omslaget till boken är jätte fint också tycker jag. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;Emma lyssnade på Eleni mitt på Knossos palatsgård. Runt gården stod rader av marschaller, som gav ett varmt och trivsamt sken. Platsen var oerhört stämningsfull. Månen, som stod högt på himlen, kändes både långt bort och nära. En sval bris smekte hennes ansikte. Det var en magisk kväll. Emma ville inte ha fler berättelser. Hon ville bara stå kvar och känna in platsen och kvällen. 

Det måste ha varit fantastiskt här en gång i tiden när allting skedde. Tänk om hon hade kunnat åka tillbaka i tiden och se när allt det begav sig. Det skulle räcka med några minuter. Hon tog fram sitt anteckningsblock och skrev ner några tankar. 

"På dagtid berättar vi den officiella berättelsen om denna plats. Det finns myter och historier som vi inte kunnat verifiera. Vi vet inte om de är sanna eller inte, men berättelserna öppnar dörren till vår fantasi. Dessa berättelser ger oss tillgång till Kreta och Knossos verkliga mystik."

Från baksidan;Anna är den nya reseledare som gör sin första säsong i Grekland. Hon är nyfiken och förväntansfull på vad Kreta ska ge. Men mitt i den turkosblå idyllen ligger något ondskefullt och dallrar. Det dröjer inte mer än en dag så hittas en av chartergästerna död i sin hotellägenhet. Har han begått självmord? I bakgrunden lurar ett hemligt sällskap som hjälpt kvinnor i årtusenden att bli av med våldsamma män-för gott. Anna kan inte låta bli att börja undersöka vad som har hänt. En googling på resenärerna visar att det finns flera samband mellan dem. Hon delar med sig av sina tankar till den charmige polisen Stefanos som stöttar henne. Men resten av den grekiska poliskåren uppmanar henne att sluta gräva i det som hänt. Kan Anna släppa saken, eller är hon faktiskt mördaren på spåren?  

Önskar er en fortsatt trevlig dag!

Kramis Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...