fredag 11 februari 2022

Kirskålsgrannar

"Kirskålsgrannar" av Jenny Clevström utgiven av Louise Bäckelin förlag (LB förlag) detta är den första delen i en serie, som har planerats att bli tre delar. Pommie bor på vackra Österlen i Skåne. Hon älskar att påta i sin trädgård och tänker ställa upp i årets skördefesttävling. När den berömde trädgårdscelebiteten Frank flyttar in i huset bredvid hotas hennes ställning som trädgårdstjärna. Frank verkar dölja både det ena och det andra, så Pommie börjar göra en utredning om honom. Hur långt är Pommie beredd att gå för att vinna tävlingen? 

Vilken härlig feelgood pärla! När man läser den här underbara trädgårdsromanen, längtar man verkligen till sommar och värme. Man blir inspirerad att både odla själv och att baka. Författaren beskriver den goda maten och dofterna, så att det börjar att vattnas i munnen. Miljöbeskrivningarna är underbara och författaren målar upp allt det vackra så väl, att man kan se det framför sig. Hennes språk är både vackert och målande. Samtiden roas man av Pommie, som råkar trampa i klaveret titt som tätt. Först verkar Pommie lite osympatisk, men när man lär känna henne så förstår man varför hon är som hon är. Jag ser fram emot att läsa fortsättningen på serien, för att få veta hur det går för Pommie och Frank. Bokomslaget är också väldigt vackert och mysigt. Boken får 🍎🍎🍎🍎🍎/5.

Mitt favoritställe ur boken;Det var skolavslutning. Barnen på det lilla podiet inne i skolsalen sjöng " Den blomstertid nu kommer". Ute vajade björkarna med mogna vingslag i takt med den ljuma försommarvinden, och genom halvöppna fönstret andades en ton av frihet. 

Det hängde en förväntan i luften. Förhoppningar om en ljuv och enkel sommar. Om salta bad och lata dagar. Om lek som aldrig tar slut.

Runtomkring i salen skruvade sig förväntans fulla kroppar i färgglada nya kläder och välkammade frisyrer. Mammor och pappor satt rörda till tårar av barnens sång och lärarinnan tal om sommarens stundande frihet. Pommie bet sig i läppen för att inte själv ta till tårarna, hon blev alltid gråtmild av skolavslutningar. 

Det hade vuxit till en liten tradition att hon inför skolavslutningen plockade en bukett blommor till grannflickan Louise, som bodde tre hus bort på gatan. I år- det tredje i rad- när Louise skulle gå ur andra klass, hade hon bjudit in Pommie till både avslutningen och släktfikat i trädgården efteråt, och Pommie hade valt ut de finaste vaniljbullarna från gårdagens bak och lagt i en påse.

När hon såg Louise, så högtidlig och fin i sin vita bommulsklänning med gulbroderade fjärilar och håret inbakat i flätor-den lilla buketten i sin hand-högg det till en smula inombords.

I den tidiga morgonen hade hon gått ut på ängen och fångat daggsvepta prästkragar och smörblommor, spröda hundkex och rara blåklockor. Fukten från det långa gräset hade vätt hennes ben och minnet hade fortfarande killat när hon självtorkade i morgonsolens första strålar och beundrade sommarbuketten, lika enkel som vacker. En bukett hon aldrig skulle få ge en egen dotter.

Från baksidan; Pommie Dahl är byggdens trädgårdsstjärna med Österlens mest prunkande rosor och tätaste lavendel. Men när trädgårdscelebiteten Frank Blumer flyttar in i huset bredvid hotas plötsligt hennes ställning. Pommie gör allt för att inte hamna i underläge gentemot sin nye granne, en man som vet att njuta av livet och som charmar de flesta på sin väg. Frank, å andra sidan, verkar inte riktigt vara med i samma tävling som Pommie. Eller?

I sin strävan efter att vinna den årliga skördefesttävlingen påbörjar Pommie en utredning av Frank och finner både det ena och det andra. Varför lyser hanns äpplen som om de vore radioaktiva? Och vad har han egentligen på gång med monologen, mustmakaren och tillika en av  jurymedlemmarna i skördefestkomit'e, Carl Styrke?

Kirskålsgrannar är en lättsam trädgårdsroman om konkurrens, kärlek och att våga bryta sig loss från gamla mönster. Med humor, vackra trädgårdsmiljöer och njutbara smaksensationer får vi under en rekordvarm sommar följa Pommies eskapader på den skånska landsbygden på väg mot höstens klimax, skördefesttävlingen. Hur långt är hon beredd att gå för att vinna tävlingen? Och är hennes starka känslor för Frank egentligen något annat än vad hon tror?


Ha en trevlig fredag!

Kramizar Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...