fredag 18 februari 2022

Allt för dig

 "Allt för dig" av Josefin Schygge är utgiven av Forum förlag. En spänningsroman som är Josefins debut. Den handlar om Malin. Hon bor på Visingsö med sin lilla familj och driver bloggen "Malin på ön". Allt verkar bra på ytan, men är det verkligen så bra som Malin skriver på sin blogg? När någon börjar skicka konstiga kommentarer på bloggen börjar hon fundera. Är det någon som iakttar henne? Vi får följa två kvinnor som delar ett fruktansvärt förflutet. Dels får vi följa Malin som yngre, och vi får även följa Fatima som har skyddat identitet. Snart förstår Malin att det som inte får hända har hänt.

Denna ack så aktuella roman är en riktig bladvändare. Boken belyser ett svårt ämne. Många kvinnor lever i destruktiva förhållanden, och behöver fly för sina liv. Ofta hittar förövarna dem igen, trots att de lever med skyddad identitet. Detta är en påhittade historia, men det finns liknande öden ute i samhället. Man blir berörd av denna historia. Boken är välskriven och känslorna av ångest, obehag, och huvudpersonernas tankar är realistiska. Boken har det lilla extra som får det att krypa i kroppen, och man vill bara vända blad för att se vad som händer på nästa sida. Jag tyckte att det var bra att huvudpersonens nya man var så förstående och omtänksam. Dessutom slutade boken helt oväntat. Jag gillade även omslaget på boken. Det var riktigt snyggt. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

"Kolla!" ropar Elis som har upptäckt hönsgården.

Han går snabbt fram till hönsen och Malin halvpringer för att komma ifatt honom. Det är silkeshöns. Duniga med några få vattenavstötande fjädrar, vilket ger dem ett rufsigt men charmigt utseende. 

"Vilka dunbollar", säger Elis.

"Så fina", svarar Malin och all tvekan är med ens borta. 

"Hur många ska vi ha?" frågar Elis.

"Bara några stycken". 

"Fem?"

"Tre."

"Vad heter de? Kan jag ge dem namn?" 

"Jag vet inte. Vi får fråga Kjell."

Kjell är mannen som äger hönsen. Malin har hittat honom på nätet och haft son tur att Kjell är behov av att föryngra i sin hönsgård och därför vill sälja ett par hönor till henne. Han kommer gående emot dem med en kopp kaffe i ena handen. 

"Då så", säger han. "Ska vi se vilka som passar bra att ni tar med er hem.

En stund senare sitter Malin bakom ratten igen. Hönsen raspar, pickar och piper. I baksätet sitter Elis och ler med hela ansiktet. 

"Vet du vad det bästa med dig är, mamma?" frågar han. 

Hans ögon glittrar mot henne när hon skakar på huvudet mot honom. 

"Att du hittar på så tokiga saker."

Han börjer sig ner över en av lådorna, pratar med hönan som kurat ihop sig i kartongen. Mån om att den ska ha det så bra som det bara går. Scenen gör Malin alldeles varm inombords. Elis, hennes underbara, fina pojke. Och hönorna Elin, Elsa och Ester. Deras nya familjemedlemmar. 

Från baksidan; EN IDYLLISK Ö. EN KVINNA PÅ FLYKT. FASOR FRÅN DET FÖRFLUTNA.

Malin bor på vackra Visingsö med sin man Joen och sina två söner Gunnar och Elis. Hon driver den populära bloggen "Malin på ön" där hon visar upp sitt perfekta liv-för perfekt för en del.

När Elma som lever med skyddad identitet behöver en tillfällig bostad får hon nog i Malins gårdshus. Men Elmas närvaro får Malin att känna obehag, den utsatta kvinnan påminner henne om de fasor hon själv upplevt i det förflutna. Dessutom börjar mystiska saker hända runt Malin och hennes familj-det är som om någon iakttar henne. Inbillar hon sig, eller har mannen som en gång hotade att förstöra hennes liv, mannen hon har flytt ifrån, kommit tillbaka?

"Allt för dig" är en bladvändare om utsatthet och hämnd där nervkittlande spänning möter ett djupt gripande relationsdrama.

Ha en mysig dag!

Kramis Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi rymmer till draken

"Vi rymmer till draken" av Susanna Martelin illustrerad av Amanda Chanfreau utgiven av Bonnier Carlsen förlag . För barn 6-9 år...