söndag 13 februari 2022

Smakbit på en söndag v 6-2022


Just nu är det något problem med vatten pumpen så vi har inget vatten. Hoppas hyresvärden kan hjälpa oss att fixa det snabbt. Vi fick lite snö på lördagen. Men nu vill jag bara ha vår. Mina odlingar börjar få lite fart. Jag har hittills planterat b la chili och tomat, men även lite blommor.
Annars har det varit en lugn helg och i dag är det söndag och bloggen "Betraktninger" har ett boktema där vi bjuder på en smakbit ur en bok vi läser. Jag tänkte bjuda på en liten smakbit ur en av böckerna jag läser just nu. 

Tant Gredelins vintage 

Av

Anna Lena Stålnacke

Smakbit;Prolog

Ofta vill vi tro att händelserna som får oss att välja en helt ny väg är plötsliga och uppenbara. Vi intalar oss att vi en dag kan blicka tillbaka och utan tvekan peka ut det tillfälle då våra liv tog en helt ny riktning.

Men så är det förstås inte alltid. Den stora förändringen kan till exempel börja med en till syntes obetydlig klädtrasa. Så var det för Vivi.

Kap 1

Laxrosa.

Svagt skimrande.

Och var det inte skir gammal spets också?

Den låg och skräpade i en rottingkorg, i ett dunkelt hörn i second hand-butiken i Vasastan. Vivi skymtade det potentiella fyndet på långt håll, trots att det hamnat i högen av inte allt för fräscha femtiokronorstrasor. 

Redan innan hon hunnit titta närmare, ta reda på om det verkligen var det hon trodde, drabbades hon av den gamla sakletarglädjen som hon inte känt på väldigt länge. 

Hon skyndade fram till korgen, orolig för att någon av de andra kunderna i butiken skulle ja fått syn på samma sak som hon. Det fanns skäl till oro, i lokalens andra rum skymtade Vivi den kända vintage-bloggerskan Pixie, i full färd med att prova en duvblå 30-taklampa.

Alldeles för liten, hennes rumpa blir bred som en ardennerbak, tänkte Vivi elakt. Men nog var det märkligt att Pixie inte hade sett vad som låg i femtiokronorskorgen.

Vivi hann fram i tid. Hon rafsade snabbt igenom textilhögen och, mycket riktigt, det var precis det hon trodde: ett silkit linne, långt som en underklänning, med gråaktiga handbroderade blommor framtill och spets i samma nyans längs rigningen. 30-tal eller kanske till och med sent 20-tal.    

Det var Vivis födelsedag, hon fyllde femtiotre. Hon tänkte att silkeslinnet var som en present från någon vänligt sinad högre makt.

Från baksidan;Framtidsutsikt: Fet, ful, fattig och förvisad till förorten. 

Utkastad från sitt tidigare, lyckade liv som hyllad fotograf med sekelskiftsvåning på Östermalm och en hel skara med kindpussande mingelvänninor har Vivi tappat bort sig själv.

På sin födelsedag hittar hon ett vackert silkeslinne i en second hand-butik och trots att bankkontot ekar tomt slår hon till. Men ödet är inte nådigt: linnet är för litet.

Uppgiven säljer hon det vackra plagget på Tradera, men det som var en besvikelse öppnar dörren till nya möjligheter, där den enes avlagda gamla kläder är den andres fynd.

Runt henne samlas ett nytt nätverk av vänner, och Vivi har chansen att omskapa sitt liv, men då måste invanda normer om vad som är framgång, lycka och status förpassas till återvinningscentralen och recyclas till något annorlunda...

Ha en riktigt mysig söndag!

Kramis Nina 

15 kommentarer:

  1. Den boken har jag sett lite överallt och jag har nog känt mig lite nyfiken på den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det jag har läst hittills av den så verkar den väldigt läsvärd.

      Radera
  2. Hej, hoppas ni har hunnit få vatten i kranen igen, det är besvärligt annars. Tack för smakbit och ha en skön söndag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej inte ännu vi får vänta tills på måndag...Jo det är lite besvärligt utan vatten. Man kan ju inte diska, tvätta eller duscha...

      Radera
  3. Populär serie har jag märkt på jobbet. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
  4. aldrig hört talas om. men jag tycker att hon skildes lite väl lätt ifrån det där fyndet. tack för smakebiten!

    SvaraRadera
  5. Det verkar vara feelgood? Inte fel i så fall. Fint tema på bloggen med snöflingor!

    SvaraRadera
  6. Roligt upplägg att en liten struntsak kan förändra livet. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera

Utan oss

"Utan oss" av Susanne Sundling utgiven av Lava förlag . Johan och Annikas barn har nu lämnat boet, och Annika försöker nu vänja ...