måndag 18 april 2022

Ellens val-Lockelsen

"Ellens val- Lockelsen" av Moa Eriksson Sandberg, utgiven av Lovereads förlag. Detta är den tredje delen om Ellen. Jag har även läst och recenserat de två första delarna i bokserien. Handlingen utspelar sig mitt under första väldskriget. Livet för många är svårt. Trots det drömmer många om en annan  framtid-en framtid där det är mer jämnlikt mellan män och kvinnor. Ellen studerar litteratur på universitetet. Hon är nu förälskad i Carl, men hon funderar på om han är kär i henne. Kan hon lita på honom? Hon vet nu var hennes syster Isa, befinner sig och snart ska hon få träffa henne. Men det finns hinder på vägen. Gabriella känner sig ensam i sitt äktenskap. Hon har det tråkigt, och hennes äktenskap är ännu inte fullbordat. Vad är det för hemlighet hennes make Oskar bär på? Det är värre än hon trodde.  När sanningen uppdagas tvingas Gabriella att göra ett svårt val. Alva är hemligt förälskad, och hon gör allt för att förtränga den förbjudna kärleken, genom att engagera sig i kvinnliga frågor. Det är nu det gamla, och det nya möts. Kvinnorna vill ha bättre förhållanden, medan endel kvinnor tycker att det är rätt och riktigt att män ska bestäma över dem. Den nya vägen medför svårigheter. 

Den här bokserien är väl läsvärd om man gillar kvinnlig frigörelse. Här engagerar sig Ellen och hennes vänninor i frågan om kvinnlig rösträtt. Det är en intressant historia lektion man får, som jag uppskattar väldigt mycket. Boken går fort att läsa och blir aldrig långtråkig. Det är en riktig bladvändare. Man blir imponerad av de kvinnor som förr i tiden engagerade sig för att vi skulle få bättre möjligheter. Jag känner mig även tacksam. Trots det förekommer även idag endel orättvisor, framför allt på arbetsmarknaden. Boken innehåller starka kvinnliga karaktärer som vet vad de vill, och kämpar hårt för att nå sina drömmar och mål. Jag ser fram emot att följa dem vidare i nästa del i serien. Detta är en varm och kärleksfull berättelse om systerskap, kärlek och att följa sina drömmar. Dock finns det några karaktärer i boken, som naturligt vis inte är så trevliga. Miljöerna, och karaktärerna är väl gestaltade, och det är intressant att lära känna de olika karaktärerna bättre. Historian känns väldigt realistisk, trots att den lilla univertitets staden är fiktiv. De två första böckerna fick ju högsta betyg, så även denna,💜💜💜💜💜/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Stadsparken var full av flanerande par, grupper av uppspelta studenter och borgliga familjer som hade tid att vara lediga. Alva kisade upp mot solen och den molnfria himlen när hon letade efter en plats där de kunde slå sig ner. Själv var hon inte så nogräknad men hon visste att Gabriella  hade fått lära sig att det var vulgärt att äta inför andra utomhus. Hennes mor tyckte överhuvudtaget att picknickar var något osedligt och att måltider skulle intagas i familjens privata svär. 

"Här blir väl bra", sa Alva och pekade på en undanskymd plats i gröngräset under en praktfull lind. "Om du inte har något emot att sitta i skuggan."

Grabriella skakade på huvudet. 

"Inte alls, min hy tål inte den skarpa vårsolen så lite skugga är bara praktiskt."

Alva bredde ut den rutiga filten i gröngräset och Gabriella satte sig ner och fällde ihop sitt vita parasoll.

"Så förskräckligt snällt att du ville bjuda ut mig på picknick", sa hon.

"Äsch, jag är bara glad att du kunde följa med."

Alva log och tog av duken som täckte den flätade korgen. Innuti fanns små skålar och burkar fulla med mat som hennes mor gjort i ordning. Smörgåsar med kalvsylta och gurka, köttbullar, små korvar och plättar med sylt och grädde. Samt varsin flaska citronsaft. 

Gabriellas ögon lyste och hon tog för sig av maten och åt med god aptit. Alva lade märke till att väninnan gått upp mer i vikt och såg frisk och rund ut i ansiktet, och undrade om hon kunde vara gravid. Det var väl ofrånkomligt att det skulle ske nu när hon var gift. 

"Du ser ut att må förträffligt", sa hon.

"Nu mår jag förträffligt", sa Gabriella, tog av sig skorna, drog av sig strumporna och viftade med de bara tårna. "Men du skulle bara veta hur tråkigt jag har haft det". 

Alva betraktade Gabriellas bleka, små fötter och nöp lekfullt tag om hennes stortå.  

Från baksidan;

En stad, många drömmar

Året är 1916. Ellen är himlastormande kär i doktoranden Carl och vill inget hellre än att få vara med honom. Men hennes förflutna jagar henne-vågar hon verkligen lita på kärleken? 

Att vara gift är inte alls som Gabriella föreställt sig. Maken Oskar är allt mer hemlighetsfull och Grabriella känner sig ensam i äktenskapet. När saker ställs på sin spets tvingas hon fatta ett svårt beslut. 

Vänninan Alva är olyckligt kär. Hon brinner för kvinnlig rösträtt och gör allt för att förtränga sin förbjudna längtan. I en värld där nytt och gammalt möts börjar kvinnor upptäcka nya vägar.  Men ingen väg är utan svårigeheter. 

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kramis Nina 

Läs recensionen av del 1 "Ellens val-Det nya livet" här

Läs recensionen av del 2 "Ellens val-Kärleken" här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Utan oss

"Utan oss" av Susanne Sundling utgiven av Lava förlag . Johan och Annikas barn har nu lämnat boet, och Annika försöker nu vänja ...