måndag 25 april 2022

Ali & Dagge

 "Ali & Dagge" av Eva Gottfridsson, utgiven av Idus förlag. Den är skriven för barn 9-12 år. Man får följa med Ali och hans kompisar på ett fälttävlansridläger. De har äntligen lyckats övertala föräldrarna att få åka. Det brukar handla om tjejer när det gäller  hästböcker, men nu får vi deltaga i ridlägret genom en killes perspektiv. Man får följa lägerdeltagarna genom träning, hästskötsel och mysiga stunder tillsammans med hästarna. Författaren lyckas få fram den där mysiga känslan, man kan få på ett ridläger.

Det finns nog inte många hästböcker där en kille är huvudkaraktären, så det tycker jag är bra. Killar rider ju också. På ett ridlägret kan man knyta nya vänskapsband och det visar även boken. Också att det är viktigt att handskas med hästarna på ett bra sätt. Trots att Ali först blev besviken att få Dagge som sin häst på ridlägret, så blev det ändå rätt för honom i slutändan. Texten är bra och lättläst och innehåller inga svåra ord. Att författaren kan hästar märks i historien. Tack för en mysig läsupplevelse. Boken får 🐎🐎🐎🐎🐎/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Vilken tur vi har med vädret, säger Pelle under frukosten. Det ska bli en riktigt solig dag, så ni behöver inte bekymra er om att ta med regnkläder. 

Han är redan i färd med att att göra ett stort lass potatissallad som de ska ha till lunchen på Manolito Ranch. Han och Mirre kommer åka dit med bil och de kommer möta upp ryttarna halvvägs med saft och bullar också, så de behöver inte tänka på att ta med någon packning. 

-Skönt att kunna ha lite längre läder i dag, säger Kalle och stryker med händerna över låren.  

Alla håller med. De har träningsvärk i benen efter att ha stått i lätt sits så mycket dagen innan. Lina har sagt att det blir skritt på lång tygel till och från hennes systers gård. Det kommer att ta tre timmar totalt fram och tillbaka, så de kommer bli möta ändå, försäkrar hon.

- Varför heter gården Manolito Ranch? undrar Ali.

Lina berättar att Manolito är ett gotlandsruss som hennes systerdotter Pia hade när hon var liten. Sen när de startade med westernridning började Rosie och Tompa kalla gården för ranchen. Det var Pia som kom på idéen att de skulle döpa den till Manolito Ranch.

-Manolito kommer ni nog att träffa, för han är kvar på gården trots att Pia har blivit vuxen och flyttat hemifrån. Han är en maskot och han går alltid lös som en stor gårdshund.

Från baksidan;

Ali ska åka på fälttävlansridläger med sina kompisar Bojan och Kalle. Trots att de ridit på ridskola i tre år har det tagit ganska mycket övertalning innan deras föräldrar gått med på att låta dem åka. Alis föräldrar tycker det låter farligt, Bojans föräldrar (eller åtminstonde pappa) tycker att ridning är en tjejsport och Kalles pappa kan inte komma över sin besvikelse att ingen av hans barn vill spela fotboll trots att han är fotbollstränare. Men nu ska deras dröm tillslut gå i uppfyllelse!

Grabbarna har tittat på otaliga Youtube- klipp med världseliten och deras hästar, så besvikelsen blir stor för Ali när lägerhästarna delas ut och han inser att hans partner under de närmaste tio dagarna är en norsk fjordhäst. De andra försöker hålla sig för skratt. 

Alis lägerupplevelser med Dagslys, även kallad Dagge, förändrar en hel del och det visar sig att det är dumt att ha fördommar.


Ha en fortsatt trevlig dag 🐎

Kramis Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi rymmer till draken

"Vi rymmer till draken" av Susanna Martelin illustrerad av Amanda Chanfreau utgiven av Bonnier Carlsen förlag . För barn 6-9 år...