tisdag 12 april 2022

Bed & Breakfast för lata brudpar

"Bed & Breakfast för lata brudpar" av Frida Gråsjö, utgiven av Modernistared förlag. Detta är första delen i Rosnäs-serien. Bea arbetar som jurist och dejtar på Tinder. Det går inget vidare, med dejtande. Efter ytterligare en misslyckad dejt upptäcker hon att en domare har samröre med en kriminell person. Hon nämner det för en arbetskamrat. Från ingenstans blir hon anklagad för att ha läckt ut hemlig information och blir omedelbart avstängd från jobbet. Hon tar istället tjänstledigt.  Under tiden hon är utan arbete, passar hon b la på att hjälpa sin syster och tar jobb som vigselförrättare. Hon blir även vaktmästare på ett bed & breakfast och vill starta företaget "Bed & Breakfast för lata brudpar". Med hjälp av sina syster och bröllopsfotografen Markus bestämmer hon sig också för att rentvå sitt namn. Hon funderar också på vad hon egentligen vill med sitt liv.

Jag har även läst och recenserat "Argbiggornas antikvariat",  i samma serie, som är del två i Rosnäs-serien. Det kommer vara tre böcker i Rosnäs-serien. Frida Gråsjö har gjort det igen. Hon förtrollar mig med sitt sätt att skriva. Boken är både lättläst och välskriven. Jag uppskattar hennes underbara karaktärer och de fina miljö-beskrivningarna, samt att boken innehåller både spänning och romantik. Jag älskar böcker, där huvudpersonen kör ner händerna i jorden och odlar, bakar och förändrar sitt liv till det bättre. Gillar man sådan handling, får man inte missa denna bok. Handlingen känns realistisk och trovärdig och gör att man längtar jättemycket till sommaren och doften av rosor. Boken visar också att det går byta bana om man vill till något som gör en lycklig. Det är viktigt att få följa sina drömmar, vilket kan vara svårt i vårt samhälle i dag. Denna härliga feelgood-pralin får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Bea var på plats i föreläsningssalen och satt rak i ryggen i väntan på att kursen i Orkidéodlingen skulle börja. Förhoppningsvis skulle spänningen släppa bara de kom igång. Hon hade satt sig långt bak i salen och det fanns flera lediga platser omkring henne, men de längre fram började fyllas upp. Ett tjugotal deltagare var på plats och ljudnivån var hög. Hon såg sig om i rummet, de var en brokig skara. Deltagarna var mestadels pensionärer, eller i alla fall nära pensionsålder, men det fanns även några deltagare i hennes ålder och till och med någon som var riktigt ung. Flera av deltagarna hade utländsk bakgrund och stod samlade i klunga där de talade något annat språk. Bea kunde inte utröna vilket, men de såg engagerade ut och Beas nyfikenhet på hur blomsterforan i deras respektive hemländer såg ut fick tankarna att vandra iväg. 

En äldre man iklädd khakifärgade byxor, rutig skjorta och fiskeväst kom in i rummet. Han sköt upp sina glasögon på toppen av det gråhåriga huvudet och såg sig villrådigt omkring. När han fick syn på de lediga platserna bredvid Bea sken han upp och gick rakt fram emot henne och slog sig ner. 

"Hej!" Mannen sköt ner glasögonen på näsan igen och tittade på Bea. Han klappade sig på bröstet och plockade upp en penna ur en av fickorna på västen och ett block ur en annan. 

Han lade dem i knät och räkte fram handen. "Ture." 

Bea skakade den. "Beatrice, men du kan kalla mig Bea. Vilken praktisk väst du har, vad har du mer i den?"

Ture skrattade gott till svar och klappade sig på fickorna igen.

"Du skulle bara veta. Här finns allt som behövs för orkidéodling." Han höll upp en liten fröpåse och blinkade med ena ögat. "Är du trädgårdsentusiast som jag, eller är du bara här för att fylla ut studierna?"

Bea hade inte ens tänkt på att hon skulle kunna uppfattas som en heltidsstudent, men utan sina formella arbetskläder såg hon säkert yngre ut än hon var.

Från baksidan;

BEATRICE BLOM har alltid gjort vad som förväntas av henne. Klädseln är oklanderlig och karriären som jurist har bara börjat. Allt borde vara perfekt, men det är något som skaver. Hon motar bort oron med shopping och drömmar om kärlek, samtidigt som hon blir allt mer avundsjuk på sin syster Cilla som alltid gått sin egen väg.

På väg hem från en misslyckad dejt  ser Bea hur en av domarna på den domstol där hon arbetar träffar en välkänd kriminell på en mörk bakgård. Hon nämner det för en kollega, och kort därefter blir hon föremål för illvilliga anklagelser. Mot sin vilja tvingas hon ta en paus från arbetet på domstolen. 

Medan Bea väntar på att allt ska bli uppklarat börjar hon jobba på Bodins Bed & Breakfast som trädgårdsmästare. Hon anmäler sig också som vigselförrättare och får mer än normaldosen av bröllop i sitt liv. I sin nya vardag börjar hon omvärdera vad som är viktigt och vad hon egentligen vill med sitt liv.

När problemen på domstolen ställs på sin spets behöver hon stå upp för sig själv. Bea tar hjälp av Cilla och bröllopsfotografen Markus. Men är det för sent att lösa de knutar hon borde hanterat från början? Och vad är det Beas hjärta på riktigt slår för?


  Ha en fortsatt trevlig dag!

Kramis Ninni

Läs även recensionen av "Argbiggornas antikvariat" här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Fjärilar i magen

"Fjärilar i magen" av Ida Fryklund , utgiven av Saga Egmont förlag . Vi får följa Oskar som har tagit över sina föräldrars restaur...