onsdag 20 april 2022

Parmiddagen

"Parmiddagen" av Martin Österdahl, och utgiven av Bookmarkförlag. Ebba och Marlon är två tonåringar som är kära i varandra. De har bestämt att deras föräldrar för första gången ska träffa varandra, under nyårsafton på nyårsmiddag. Trots att det hänt saker på jobbet, som bekymrar Lisa ställer hon ändå upp. Narkotikaklassade läkemedel, har blivit stulet, och man har troligtvis använt hennes passerkort. Det låg i hennes väska som blivit stulen under ett inbrott i hennes bil. Snart samlas de tre paren för att äta middag tillsammans. Men föräldrarna till pojkvännen är inte helt obekanta för Lisa. De har ett förflutet tillsammans som sträcker sig arton år bakåt i tiden. Vi får följa Lisa och hennes man genom Ivf försök och kraschade relationer, och svek. Samtidigt får man följa de tre paren genom sitt nyårsfirande under kvällen, från fördrink, fram till avec efter midnatt.

Jag har inte läst så mycket thriller förut, men den här boken tyckte jag var väldigt spännande och lättläst. Från första sidans makabra inledning till upplösningen på slutet, fångas man av handlingen. Boken är välskriven och handlingen är trovärdig. Jag tycker att intrigen och upplägget är briljant. Hur denna kväll slutar får man ta del av i början av boken, då Nacka polisen hittar två döda kroppar i en pool, i ett av de finare kvarteren. Men inte hur de hamnat där, och varför. Karaktärerna är osympatiska och manipulativa. Under kvällen kommer även en sjutton år gammal hemlighet upp till ytan. När människor som inte tycker om, och litar på varandra samlas och dricker för mycket, kan det bara gå fel. Då är katastrofen ett faktum. Den här spännande thrillern får ❤❤🧡❤🧡/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Färjan guppar över det korta avståndet som skiljer Nacka från Djurgården. Sjön är krabb, uppriven av båttrafiken som aldrig upphör vid Stockholms inlopp. Lisa trotsar den kalla höstluften och står ute på däck. Det är en molnfri, klar dag. Solen lyser upp lövträdens skiftande färger i rött, gult och brunt. Mikael hade tillslut lyckats hitta någon som ville ta sig Anna projektet med att anlägga en pool vid den branta sluttningen ner mot Jälarsjön. Sedan han en morgon vaknat upp med idén att ha en infinitypool på den trånga ytan mellan husväggen och branten hade han inte kunnat släppa den. Ingivelsen var så typiskt för honom. En plötslig, triumferande upptäckt, något som fullbordade vad som innan varit ofullständigt, ett genidrag. Poolen skulle ligga så nära huset att man kunde doppa tårna från gillestugan. Den var skillnaden mellan ett ordinärt och och ett exceptionellt hus. Terrassen utanför vardagsrummet på övervåningen skulle hänga ut över poolytan. Utsikten ett ändlöst vattenflöde mellan poolens yta och sjön nedför backen. 

Fem entreprenören hade redan avböjt uppdraget. Risken för ras ner mot slänten var för stor. Enligt Mikael var det en svenne banan-inställning. Hade de inte sett huset i Beverly Hills? Han hade skickat internetlänkar, klippt ut bilder från arkitekturtidningar. Han gav aldrig upp när han såg en möjlighet. Besväret och kostnaderna fanns inte i hans ekvation. Men det fanns gränser för hur mycket hon orkar.

Hon önskade att hon var mer spirituell, som Camilla. Att hon kunde se livet som ett evigt kretslopp, där gränserna mellan de levande och de döda suddas ut. Där inte slutet på livet var så förbaskat definitivt. 

Camilla säger att allt i livet är ett val. Fråga universum och universum svarar. Ställ dina energier mot det du vill ska ske. Lisa hade aldrig försökt sig på det.

Från baksidan;

Tre par. Två familjer. En katastrofal middag.

Det är tidig nyårsdagsmorgon när Nackapolisen möts av en makaber syn i ett av de ståtligare hemmen. I botten av den uttömda och vinterstängda poolen  ligger två nakna, förvridna kroppar. 

Kvällen innan har ett förälskat tonårspar planerat att låta sina föräldrar träffas för första gången. Lisa Kjellander älskar sin enda dotter Ebba över allt annat och ställer upp på sin dotters önskan om en gemensam nyårsmiddag, trots att det är kris på jobbet och äktenskapet skaver. När sällskapet väl samlas försvinner illusionerna om en lyckad kväll. Runt det dukade bordet väcks minnen av en gammal oförätt till liv-och snart skenar händelserna mot det oåterkalleliga slutet. 

Ha en fortsatt trevlig dag!

Mvh Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

BOKSLÄPP maj 2024

INTRESSANTA BOKSLÄPP NU I MAJ!  📖 Jag har spanat på böcker som släpps nu i maj månad. 😍 Här är några av dem. *Den sista flytten  @histori...