fredag 22 april 2022

Trälens dotter-del 1 i serien Vikinga dotter

 "Trälens dotter" av Bernt Wiede, utgiven av Hoi publishing. Detta är den första delen i serien "Vikinga dotter". Vi får följa Kettil som ser fram emot att få gifta sig med sin käraste Unn, men på grund av en tragisk händelse, blir bröllopet inte av. Kettil sörjer, men han inser också att det alltid finns någon mening med det som sker. Vi får även följa Ragna som får veta att hon är dotter till en träl. Pappa Ragnar hade rymt från sin ägare, och träffade på Ragnas mor, som är läkekunnig. Där hade han stannat kvar, men han blev hittad av sin ägare Assar. Ragna har levt som en fri kvinna fram till nu, men enligt lagen ägs även Ragna av Ragnars ägare. På grund av att hon får reda på en mörk hemlighet, tvingas hon bort, och hon hamnar av en slump hos Assar som träl. Ragna vill inte stanna hos Assar. Dock har Ragna även hon förmågor, som hon gärna använder. Det gör att hennes ägare skickar bort henne för att säljas. Kettil och Ragna möts och kärlek uppstår, men kan de få varandra?

Jag gillar verkligen vikinga temat i denna bok. Vikingatiden har alltid fascinerat mig jätte mycket. Under berättelsens gång, får man bland annat en hel del information om hur vikingar levde och firade sina högtider med mera. Det känns som att författaren har stor kunskap om vikingatiden, och även kunskap om örtlära. Författaren använder även sitt språk så att hela historian känns verklighetstrogen. Författaren har även vävt in lite humor, vilket jag uppskattar. Boken är lättläst och välskriven och det händer mycket. Fast att man inte kan till hundra procent veta hur man levde under vikingatiden, har ändå författaren fått handlingen att låta både realistisk och trovärdig. Jag tyckte om både Kettil och Ragna som huvudkaraktärer i berättelsen. Båda är starka individer och deras kärlekshistoria tillför det lilla extra till berättelsen. Är du som jag såld på vikingatiden, ska du absolut läsa denna bok. Jag hoppas få möjlighet att läsa även nästa del. Denna feelgood roman i vikinga tappning ger jag ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Så äntligen kom våren till Husamo.

Ån fylldes av forsande smältvatten.

Vattnet steg ända upp till träpallisaderna på Husaholmen. Sakta började också naturen vakna till liv. Fåglarna kvittrade intensivt på morgnarna och ljuset återvände allt mer för varje dag som gick. 

Kettil kände sig bättre till mods nu. 

Han och Sune hade suttit många kvällar och pratat om Unn. Det hade hjälpt honom att få sorgen att släppa. Efter händelsen i skogen, hade han förstått att det fanns en mening med vad som hade hänt. 

Unn fanns kvar någonstans. Det var bara det att Kettil inte kunde nå henne. 

Ibland gick han bort till ättehögen, där hon var lagd. Han kände starkt hennes närvaro. Som om hon fanns nära honom, fast han inte kunde se henne. Ibland pratade han med henne. Han kände innom sig att hon kunde höra honom. Ofta tog han med lite mat och dryck och lämnade kvar till henne.

Skeppsbygget hade också kommit igång under vintern. De sista borden var satta på plats. Rorkult, styråra och mastfisken hade tillverkats inomhus under vintern. Nu kvarstod att dreva borden, tjära virket och masta på. Kettil längtade iväg att få lämna byn. Ge sig ut på havet och uppleva nya platser. Han längtade efter äventyret.

Från baksidan;

Kettil har levt arton vintrar i byn Husamo, nära birkastaden Kalmar. Han ser fram emot att nästkommande sommar segla i österled, till Gårdarike. En resa som skall inbringa silver, inför hans kommande bröllop. Fram till avfärd fortlöper livet med båtbygge, fester, blotande och julfirande.  Allt är dock inte frid. En oförglömlig handling leder till en utmaning om tvekamp. Döden gör sig påmind och förmörkar hans värld. Resan blir även den mer dramatisk än vad han anat. Snart har Kettil mycket annat än silver att tänka på.

Långt från havet, i Värend, ligger byn Fröseke. Där bor den unga kvinnan Ragna med sin läkekunnige mor. För att klara vintern tar hon tjänst hos den vresige Ottar. Två brutala sanningar kommer att omskakande hennes liv. Vetskapen om hennes far och insikten om en försvunnen kvinnas öde. Snart blir hennes lugna tillvaro bytt till något helt annat. 

Boken utspelar sig under vikingatiden. En period som blivit romantiserad av nationalister och förljungen av kyrkan. En tid där fria män hade rätt, liksom skyldighet, att delta i såväl ting som landets försvar. Ett välordnat samhälle, där kvinnor och män hade förhållandevis stor frihet, såvida man inte var träl. Men också en brutal tid när vapen betyder både makt och skydd. Där ätten och äran stod för tryggheten. Vi får följa människor på land och till sjöss, i glädje och fest, liksom i sorg och lycka och inte minst i den eviga kärleken! Och vikingar bekämpade man!

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kramis Nina 

2 kommentarer:

  1. Hej Nina. Vad trevligt att du gillade boken. Som du förstår är det mycket tidsödande att tränga igenom alla dimridåer som omgärdar denna tidsepok, så det blir extra roligt när man får höra att man verkar ha lyckats. Skulle vara roligt om du även vill läsa efterföljaren Hövdingens dotter, utgiven av Hoi Förlag. Tack även för en mycket fin och genomarbetad recension.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo jag förstår att du lagt ner mycket tid på boken. Det märks verkligen. Jag blir så glad över att du uppskattade min recension. Jag vill gärna läsa fortsättningen. Mvh Nina

      Radera

Fjärilar i magen

"Fjärilar i magen" av Ida Fryklund , utgiven av Saga Egmont förlag . Vi får följa Oskar som har tagit över sina föräldrars restaur...