söndag 7 augusti 2022

Fiendevän

"Fiendevän" av Sara H. Olsson utgiven av Harper Collins förlag. Del 1 i serien ELLINGESERIEN. Vi får följa Paula i nutid som precis har flyttat till Ellinge, samt tvillingarna Inger och Ingvar 1941. Det är meningen att Paula ska söka jobb och bidra till familjens försörjning, men istället vill hon ta reda på mer om platsen dit hon flyttat. Det har legat en annan gård på platsen där hon och familjen har sitt nybyggda hus. Den gården brann ner, och Paulas nyfikenhet är väckt. Vilka var det som bodde där och vad hände egentligen med dem? Varför tände någon fyr på gården egentligen? Ingvar är nära på att köra på en skadad tysk som deserterad från armen. Under några månader håller familjen honom gömd på gården, men deras hemlighet går snart inte att dölja. Allt kompliceras då Inger får känslor för den unge tysken. 

Det är en riktigt spännande historia vi får ta del av. Den är väldigt realistiskt och trovärdigt berättad. Historien bollas fram och tillbaka, från dåtid till nutid på ett bra sätt, för att man ska kunna följa de olika karaktärerna. Boken är välskriven och texten känns lättläst. "Fiendevän" är en riktig bladvändare, som tar slut alldeles för fort. Jag gillar verkligen denna typ av romaner, med en spännande och romantisk historia som påverkar nuet. Jag gillar att man får en liten inblick i hur livet under andra världskriget kunde se ut. Att man måste mörklägga sina fönster och fick använda kuponger för att t ex handla kaffe. Att ha avvikande åsikter kunde rent av vara livsfarligt. Att man spionerade och angav sina vänner och grannar, är inget jag blev förvånad över. Det har antagligen förekommit i alla tider. Jag kände att både Inger och Ingvar tog lite fel beslut, men jag förstår de samtidigt. De befinner sig inte i en lätt situation. Känslorna ställer verkligen till det för dem. Slutet var fint och oväntat. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Det var midsommarafton. Ingvar hade nystruken skjorta och långbyxor trots att det var varmt. Men det var inga diskussioner om saken i Nilssongården, högtidskläder hörde högtidsdagar till och när Ester hängt upp plaggen på rad inne i köket var det bara att klä på sig det som förväntades.

Ingvar hade varit inne hos Ernst med en liten sup, och det uppskattades av tysken. Han hade hört om midsommar under sin uppväxt, men aldrig upplevt en på riktigt. Och inte heller nu skulle han få göra det. Familjen hade diskuterat möjligheten att ta med Ernst och presentera honom som en släkting på besök, men hade till slut bestämt sig för att avstå. Det viskades fortfarande om en deserterad tysk i samhället och de kunde inte riskera att få några extra ögon på sig för att de hade en främling i huset. Självklart skulle det diskuteras huruvida den där Egil hade några likheter med tysken, och då skulle hans hårfärg avslöja honom direkt. Så Ernst fick stanna på gården. 

Familjen Nilsson gick gemensamt mot det stora grönområdet där midsommarfirandet skulle hållas. Inger gick lite före de andra, hon hade inte sagt ett ord sedan de bestämt att Ernst inte fick följa med.

Ingvar iakttog sin syster. Vad hon kände för Ernst var han inte riktigt säker på, men att tysken hade fått känslor för Inger var han tämligen övertygad om. Detta bekymrade Ingvar, han ville inte att hans syster skulle bli förälskad i denne okände soldat. Han verkade så trevlig och oskyldig, men vem visste vad han hade för erfarenheter med sig från kriget? Sådant kunde ligga under ytan och bara vänta på att komma fram när man minst anade det. Inger litade blint på Ernst, och det oroade Ingvar. 

Skulle han prata med Ernst om Inger? Säga att han skulle hålla sig borta från henne? Eller borde han istället prata med sin får och kräva ett svar på när Ernst skulle lämna gården? 

De hade gjort mycket för honom sedan den där dagen i april då Ingvar nästan kört på honom med bilen. De hade räddat honom och gömt honom, och skadorna var i stort sett läkta. Så hur mycket mer ansvar kunde de ta? Ernst hade själv valt att hoppa av, då fick han ta konsekvenserna. Att resa hem till Tyskland var kanske inte en rimlig tanke, men åtminstonde någon annan stans i Sverige. Långt bort ifrån Varberg där man letade efter honom. Att han stannat kvar här var faktiskt ren galenskap.

Från baksidan;

SOMMAREN 1941. EN FIENDE BLEV EN VÄN OCH EN OMÖJLIG KÄRLEK VERKLIGHET.

1941: Tvillingarna Inger och Ingvar har haft en lycklig uppväxt på familjens gård och ska nu ta steget in i vuxenlivet. Men tillvaron skuggan av andra världskriget. Tysktågen börjar passera trakten och med både faschination och fasa samlas ortsborna vid stationen för att få en glimt av soldaterna.

Samma dag som ett av tågen passerar är Ingvar en hårsmån från att köra på en skadad ung man och när han ser att mannen bär en tysk uniform ställs han inför ett svårt val. 

NUTID: Paula och hennes familj har flyttat från Stockholm till sitt nybyggda hus i Ellinge. Av den gamla gården på tomten återstår bara en ruin och ingen verkar veta vad som hände familjen som en gång bodde där. Paula börjar-med oväntad hjälp av grannen och besättningen Holger- att gräva efter ledtrådar. Hon förstår snart att hon är en åttio år gammal hemlighet på spåren. En hemlighet som handlar om förbjuden kärlek, mod, medmänsklighet och familjeband.

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

BOKSLÄPP maj 2024

INTRESSANTA BOKSLÄPP NU I MAJ!  📖 Jag har spanat på böcker som släpps nu i maj månad. 😍 Här är några av dem. *Den sista flytten  @histori...