tisdag 16 augusti 2022

Bortbytingen-I fullmånens sken

"Bortbytingen-I fullmånens sken" av Vilhelm Sundblom och Jonas Sjöblom, utgiven av Sunflower Produktion AB. Boken är riktad till barn 9-12 år. Detta är den första delen i trilogin Bortbytingen. Boken handlar om trollen Tand och Fot. De båda trollen är bästa vänner. När trollen väcks ur sin sömn av Skalle, deras kung, är det vinter. Trollen får i uppdrag att hämta ett nyfött spädbarn på en enslig gård. Spädbarnet ska få i uppdrag att städa i grottan. De vet inte var gården ligger så de är tvungna att hitta skogsfrun som vet allt om skogen. De hoppas att hon ska tala om var den ligger. Tiden är knapp för snart är det fullmåne, och då får barnet sitt namn. Spädbarnet har ännu inte fått sitt namn och då har det därför inget skydd. Så det borde vara enkelt för de båda trollen att hämta det lilla barnet. På sin resa möter de olika väsen. Alla är inte så trevliga och farorna är större än de kunnat ana. Ska de lyckas att utföra sitt uppdrag, eller kommer de två trollen att misslyckas?

Det är en modern spännande saga där vi får stifta bekantskap med olika väsen som är hämtade ur den svenska mytologin. De nordiska väsen vi får möta är inga trevliga figurer. Vad sägs om Maran, Skogsfrun och Tomtenissen? Boken är humoristisk berättad, och jag kom på mig med att skratta högt flera gånger. Jag gillar trollens rappa komentarer mellan varandra. Det händer något nytt hela tiden och jag gillade verkligen de båda trollen. De är både korkade och finurliga på samma gång. De har ingen lätt resa framför sig och när man tror att de kommer att lyckas, dyker det upp nya bekymmer de måste lösa. Man möts också av fina illustrationer i svart och vitt. De är väldigt detaljrika och fina. De tillför det lilla extra till boken. Jag kan verkligen rekomendera denna saga. Även bokomslaget är riktigt snyggt och boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

De stod i öppningen till grottan och stirrade ut över det vita landskapet. De höga granarna runt berget var täckta av snö från topp till tå. Den isande vinden som svepte genom skogen fick deras redan frusna kroppar att darra. Tand muttrade några ohörbara ord och rotade runt i en av de stora säckarna som hängde på väggen intill öppningen. Fot tittade förundrat på det stora trollet. Tand var hans bästa vän. Han hade spenderat den större delen av sitt liv tillsammans med honom. Trots att de var så olika så hade de redan som små troll funnit varandra. Det fanns förvisso inte så många andra att välja på i grottan, men det var något med det stora trollet som gjorde honom glad inombords.

-Är det den här du letar efter? 

Fot lyfte upp en stor päls från golvet och slängde över den till Tand. 

-Åh, tack! 

Med ett glädjetjut svepte Tand pälsen över axlarna.

Fot skakade på huvudet och hängde på sig sin päls. Innan han visste ordet av hade Tand tagit ett kliv ut i snön. Den tjocka vita massan nådde honom ändå upp till knäna.

- Det är inte lika kallt som man tror! så Tand med ett leende.

De jättelika tänderna som stack ut ur det stora trollets mungipor var prydda med ringar i olika former. Tand hade alltid haft en förkärlek för att smycka sina tänder. Fot hade aldrig riktigt förstått varför han tyckte det var viktigt. Själv hade han aldrig brytt sig om att vare sig sätta upp håret i en knut eller att byta skinnet runt midjan.

-Stå inte där och söla storfot. Kom nu!

Tand böjde sig ner och fyllde sina händer med snö. 

-Om du vill så kan jag ge dig en liten försmak av hur det kommer att kännas. Tänk snabbt!

En snöboll träffade Fots panna med full kraft. Tand skrattade högt och började krama ytterligare en snöboll som han snabbt kastade mot bergvägg. Fot suckade högt och borstade bort snön ur håret. 

-Du är som ett stort barn, vet du det?

Tand flinade brett och slängde upp den stora säcken över axeln. 

Från baksidan;

I den djupa mörka skogen går ryktet om att ett barn har fötts. Trollen i bergen bestämmer sig för att stjäla den nyfödda, men det visar sig bli svårare än de kunde ana. Vägen kantas av faror och det tycks vara fler än bara trollen som vill komma åt barnet. När mörkret faller går ingen säker i den stora skogen. 

Ha en trevlig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

BOKSLÄPP maj 2024

INTRESSANTA BOKSLÄPP NU I MAJ!  📖 Jag har spanat på böcker som släpps nu i maj månad. 😍 Här är några av dem. *Den sista flytten  @histori...