onsdag 31 augusti 2022

Värket

"Värket" av Katarina Lundholm utgiven av Visto förlag. Detta är författarens debutroman. Vi får följa några personer som arbetar på kontoret, Värket, i deras vardag på arbetet. Här vankas både glädje och sorg. Vi får b la följa Bosse som arbetat på Värket i fyrtio år och andra personer ur personalen. Gertrud har bestämt att de ska arbeta i ett papperslöst, och öppet kontorslandskap och genomför sin idé utan att bry sig om hur de anställda påverkas. Alla är inte nöjda med beslutet. Många känner sig oroliga, när tryggheten med ett eget rum försvinner. En del passar det inte alls och endel öppnar upp för nya vänskaper och möjligheter. Hur det blir i slutändan är svårt att se från början. Kan alla finna sig till rätta på det nya kontoret? Eller blir det total kaos? Hur påverkas de som har arbetat ett antal år på Värket, respektive de nyanställda? Det är spännande att följa utvecklingen.

Jag tyckte denna boken var intressant. Detta är också en väldigt tankeväckande bok. Det är flera olika personligheter vi får följa, men det är på ett väl avvägt sätt och passar jättebra in i historien. Författaren har lyckats få fram flera olika personligheter och beskriver deras tankar och känslor på ett bra sätt. Det är ensam vargen, den osäkra, den frånskilda, den pratglada, tuffingen mm. Och alla jobbar de på Värket. Många kan säkert känna igen sig i hur den olika dynamiken fungerar på en arbetsplats. De som fjäskar för chefen t ex eller de som motarbetar eller klagar på allt. Det kan hända en hel del på en arbetsplats med många anställda. Det har författaren fått fram väldigt bra. Jag fängslas av handlingen, och historiens känns väldigt välskriven och realistisk. Jag tycker att allt löser sig på det bästa sätt för de olika personerna i boken. Jag kan varmt rekomendera denna roman. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

Det har gått några månader i de nya lokalerna och det är dags för stormöte där medarbetarna ska få möjlighet att ventilera sina åsikter. Det är sagt att det ska vara högt i tak och att alla ska få framföra vad de tycker är bra respektive dåligt.

Alla samlas i amfiteatern. Förväntningarna är höga. Rummet vibrerar av känslor. En amfiteater är som gjord för ett spännande gladiatorspel. Bosse som varit med på många möten under årens lopp vet att det vanligtvis inte är någon som brukar våga sticka ut hakan och ifrågasätta något när det är större möten, men det här kanske skett en förändring? Kanske det öppna landskapet också har öppnat klimatet?

Gertrud kommer in sist. Hon har som vanligt håret uppsatt i en stram knut och läpparna lyser röda och matchar de långa stämplade naglarna. Vid sin sida har hon Bill och Bull. Även Sebbe får vara med där framme på scenen, som en backup. Inte bara för att se snygg ut, utan även för att fånga upp grodor som kan hoppa ur Bill och Bulls munnar. 

Bosse har inga planer på att säga något, men det känns lite spännande att se vad kollegorna vågar ta upp. Reglerna kring lunchrummet är nog en lågoddsare. Det fungerar inte alls, hade han sett. Han sätter sig tillrätta på läktarplatsen och blickar ner mot den öppna ytan där Gertrud står redo att börja mötet. 

Gertrud inleder med att introducera Sebbe. Om man nu råkat missa hans utsvävningar med personalchefen på julfesten tänker Bosse.

"Som ni vet så har vår personalchef sagt upp sig och vi kommer att anställa en ny personalchef inom kort. Vi är i slutfasen av rekryteringsprocessen. Men jag vill passa på att informera er om att Sebbe är utsedd som biträdande personalchef. Det är bra för Värket att få någon som redan är väl insatt i myndighetens arbete och redan känner många i personalen. 

Bosse hör Jenny, som sitter snett bakom honom, stönar irriterat. Jenny var för ett par månader sedan med på ett möte som Sebbe höll i. Efter mötet var Jenny rejält upprörd och berättade för Bosse att när mötet var slut och de kvinnliga deltagarna som var med per telefon lagt på, hade Sebbe vänt sig till en av de manliga deltagarna i lokalen och sagt lite halvhögt att "han var så jäkla less på de där klimakteriekärringarna som bara tjafsade om allt." Jenny hade tagit upp händelsen med Gertrud. "Tja, han menade väl inget elakt med det. Du vet hur unga killar kan vara. Men jag ska ta ett snack med honom", fick hon till svar. Det snacket har uppenbarligen sparkat honom ett snäpp uppåt. 

Från baksidan;

Vad händer när den gamla anrika myndigheten Värket plötsligt bestämmer sig för att lämna det trygga kontoret där alla har eget arbetsrum? Myndigheten genomför en flytt till ett öppet kontor och moderniserar sitt arbete genom att arbeta papperslöst och aktivitetsarbetat.

Karriäristen Gertrud är anställd på Värket för att genomföra förändringen. Detta gör hon utan några som helst skrupler. Med sina vapendragare, Bill och Bull, blir hon snabbt personalens gemensamma fiende. Det finns ingenstans att gömma sig i det nya kontoret. Bland saccosäckar och motionscycklar får vi ta del av glädje, ensamhet, genrep inför besök och frustration över att inte bli lyssnad på.

Vi får följa den illusionslöse Bosse, som arbetat på Värket i många år, och hans kolleger. Hur påverkas Bosse, ängsliga Laila, stöddige Sebbe, ensamstående pappan Anders och pladdriga Pia av den stora förändringen. Alla har ett bagage med sig och vi får lära känna dem och följa deras omtumlande resa i den nya miljön.  

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

BOKSLÄPP maj 2024

INTRESSANTA BOKSLÄPP NU I MAJ!  📖 Jag har spanat på böcker som släpps nu i maj månad. 😍 Här är några av dem. *Den sista flytten  @histori...