söndag 28 augusti 2022

Galen i dig

"Galen i dig" av Mhairi McFarlane utgiven av HarperCollins förlag. Detta är första boken jag läser av författaren, men det är hennes åttonde bok. Harriet jobbar som bröllops fotograf, fast hon inte är så sugen på att gifta sig själv. När pojkvännen friar, beslutar hon sig därför för att göra slut, och flytta ifrån honom. Hon hyr ett rum hos en kille som själv haft en riktig bröllopkatastrof. Harriet räknar inte med att hennes ex Jon ska vara svår att bli av med. Han gör allt för att få henne tillbaka. Dessutom springer Harriet på ett annat ex på ett bröllop. Han tryckte ner henne på alla sätt han kunde. Han har en ny flickvän och hon ser en förlovningsring på fingret. Harriet ser också att hans nya flickvän ser minst lika olycklig ut, som när hon själv gjorde, när hon tog sig ur deras destruktiva förhållande. Hon gör vad hon kan för att få den nya flickvännen att inse, hur hennes framtida man behandlar sina kvinnor. Men Harriet räknar inte med hämden som kommer. Nu är det hon som är måltavlan. Ska hon lyckas rentvå sitt namn, eller är hennes karriär slut?

Denna boken är skriven med lika delar humor som allvar. Den var verkligen bra! Jag kunde inte låta bli att fnissa medan jag läste. Författarens humor är härlig. Jag riktigt sträckläste boken, och timmarna försvann fort. Det fanns aldrig en långtråkig minut. Det är toppen att hitta en bok som innehåller det lilla extra för att koppla av ifrån vardagen med. Boken är en hjärtevärmande och medryckande bok om kärlek, vänskap, hemligheter och om hämd. Vi får följa Harriet, som har otur i kärlek. Hon har verkligen träffat på killar som inte varit de bästa. Att hon är trettiofyra år gör inte saken lättare. Hon har gått på sina nitar. Människor kan vara väldigt manipulativa. Det är hemskt hur en sådan människa kan lura alla runt sig. De vet vilka strängar de ska spela på, för att få dig dit de vill. Jag tänkte också att det är tur Harriet har sina väninnor, som är där för henne.  Hyresvärden Clark blir också hennes nya vän. Boken har även ett underbart bokomslag. Love it! Denna romantiska feelgood drama får ❤❤❤❤❤/5. 

Mitt favorit ställe ur boken;

I den stämningsfulla, svagt upplysta skymningen i den övergivna restaurangen i Hedingley studsade Harriets vän Lorna upp från sin stol, sköt ut den med ett högt skrapande ljud och grep teatraliskt tag om sina nyckelben.

"Åh, JA FÖR FAN! Jag trodde att du skulle säga att du tänkte GIFTA DIG MED DEN DÄR CLOWNEN. ÅH GUD, VILKEN LÄTTNAD! Jag skakar, titta jag skakar!"

Lorna höll fram händerna för inspektion och Harriet blinkade förvånat, för ett ögonblick aldeles mållös. 

Hon hade sagt till Lorna att hon ville berätta något för henne, och Lorna hade svarat med reserverad röst:" Okej, funkar det med vår vanliga torsdagsdejt på mitt ställe?" De träffades nästan alltid på vardagkvällar för att ta en drink efter stängning på Lornas restaurang, eftersom Harriets jobb gjorde det svårt att ses på helgerna.

Lorna hade sett vaksam ut när Harriet kom dit och Harriet tyckte sig se hur hon stålsatte sig inför beskedet. Men hon uttalat orden "jag har lämnat Jon" exploderade Lorna som en konfettikanon. Clown?

"Du...gillade inte Jon?" Harriet vände och vred på tanken i huvudet medan hon funderade på vad hon tyckte om den. Hon trodde inte att hon hade sett det hela genom rosaskimrande glasögon- hon hade bedömt att Lornas känslor gentemot Jon rörde sig någonstans kring "välvilligt milt överseende". Men styrkan i Lornas glädje hade förvånat henne.

Harriet beslutade sig för att hon var tre fjärdedelar nyfiken och en fjärdedel beskyddande mot Jon, mest på grund av skuldkänslor.

Lorna satte sig ner igen. " Jag menar, jag är ledsen att det inte funkade eller vad jag nu förväntas säga" det här fick Harriet att ge ifrån sig ett bullrande skratt-men det var hundra procent rätt beslut, visste du det?"

Harriet nickade sorgset. "Men jag känner mig hemsk som sårade honom så. Jag borde ha gjort det för länge sedan, inte låtit det fortgå tills han trodde vi skulle gifta oss."

Givetvis fanns tanken på att skaffa barn också där som en outtalad, luddig förväntan. Till skillnad från när det gällde giftermål hade Harriet inget emot barn, men de hade heller aldrig pratat om det. Hon misstänkte att Jons familj inte såg med blida ögon på att skaffa barn som ogift, så han hade säkert tänkt fixa A för att smidigt kunna gå vidare till B. Det var fascinerande hur många isberg man kunde ignorera.

Från baksidan;

Två främlingar. Ett sammanträffande. De driver varandra till vansinne. Och det är bara början...

Harriet Hatley är bröllopsfotograf, men själv tror hon inte på romantik längre. Hon ryggar inför tanken på äktenskap och avskyr himlastormande mer än allt annat. Så när hennes pojkvän friar gör hon det enda rätta- gör slut och flyttar ut.

Istället hyr hon in sig hos Carl Clarke, som själv har upplevt en riktig bröllpskatastrof. Men med ett efterhängset ex som vägrar släppa taget och ett annat som beslutet sig för att hämnas upptäcker Harriet snart hur snabbt tillvaron kan rasa samman.

Medan hon kämpar för att rädda sin karriär och sitt ryckte går Harriet från tjejkompisar till vänner, och det visar sig snart att båda två har hemligheter och erfarenheter som de måste ta itu med. 

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Moorlandstallet- Den nya hästen

"Moorlandstallet- Den nya hästen" av Catherine Hapka utgiven av Bonnier Carlsen förlag . Boken är baserad på  Star-stable spelet ...