tisdag 30 augusti 2022

Cirkusprinsessan

"Cirkusprinsessan" av Kamilla Oresvärd utgiven av Norstedts förlag. Detta är den första delen i en serie om den egensinniga och oberäkneliga Greta Leikler. Jag ser redan fram emot nästa del. Då denna boken var så sjukt bra! Jag har inte läst något av författaren förut. Greta är oskyldigt dömd för mord på sin fästman Fredrik. Ingen tror på henne när hon förklarar att hon är oskyldig. Hennes bakgrund gör att hon inte anses speciellt trovärdig. Hon hamnar i bråk på anstalten där hon avtjänar sitt straff, så man beslutar att hon måste flytta. Hon lyckas att få fångtransporten att stanna. Greta lyckas rymma från fångvaktarna och befinner sig nu på flykt för att rentvå sitt namn. Hennes drivkraft är hämd. Hon får hjälp att fejka sin död, av sina vänner på cirkusen. Men polisinspektör Björn Carlsson, som är besatt av hennes fall, är övertygad om att hon är skyldig och att hon lever. Han tar upp jakten på henne. Ska han lyckas ta henne innan hon begår nya brutala mord?

Herregud en sådan ruggigt bra och spännande bok. En riktig nagelbitare som fångade mig från första sidan. Wow, jag blir så imponerad av denna snygga och välskrivna historia. Jag gillade inte denna typ av böcker förut, men nu gillar jag dem mer och mer. Jag läser numera gärna spänningsromaner som denna. Man blir imponerad av denna smarta kvinna som är huvudpersonen i boken. Jag gillade henne jättemycket. Med list lyckas hon hålla sig undan sina förföljare. Den här historian som nystas upp är välskriven och allt känns äkta. Persongalleriet är bra upplagt och jag gillade speciellt beskrivningen av cirkuslivet. Miljöbeskrivningarna är bra och fint skrivna. Författaren lyckas knyta ihop allt på slutet, samtidigt som jag längtar efter mer. Naturligt vis är mördaren inte den man tror. Gillar ni spänning med extra allt, ska ni läsa denna roman. Den är dessutom snyggt förpackad i ett riktigt snyggt bokomslag. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

Greta lirkar med låset. När det klickar till sätter hon handflatorna mot luckan och trycker till. Hon tittar ut genom glipan och möter Valentin Junkerts blick. Det kramar till i magen vid åsynen av honom. Han har åldrats så mycket på de här tre åren. Håret var vitt redan när hon lämnade cirkusen, men frågorna i ansiktet har blivit djupare och ringarna under ögonen mörkare. 

Den röda uniformsjackan hänger på stolsryggen och kroppen är skinntorr och mager. Han har lagt upp sin onda arm på köksbordet. Om han är förvånad över att se henne visar han det inte, han bara betraktar henne stilla.

Hon vräker upp luckan och tar sig ur det trånga utrymmet. Hon är långt från sitt vanliga smidiga jag när hon kommer ner på golvet och går haltande mot honom.

"Är de kvar där ute?" Hon kastar en blick mot den stängda dörren. 

Ha  nickar och Greta vänder sig emot honom. "Hur visste du?" frågar hon.   

Han skrattar till "Vart skulle du annars ta vägen, flicka lilla?" 

Ljudet från hans kluckande skratt får henne att slappna av. De mörka gardinerna är fördragna. En golvlampa lyser svagt och det fladdrande stearinljuset på bordet kastar levande skuggor på väggarna. Valentin klappar med handen mot bordsskivan och hon går fram de få stegen och sätter sig.

"Jag skulle inte ha kommit hit", säger hon.

Så förbannat egoistisk hon är. För att rädda sig själv har hon dragit hit halva Sveriges poliskår. Valentin har inte bett om det här. Han har bara råkat få en sådan som hon på halsen. Men hon ser ingen förebråelse i hans ansikte. Tvärtom ler han mot henne och en glimt av okynne glimmar till i hans ögon. Som om han trots allt tycker det är spännande.

"Nej, det skulle du kanske inte. Du kan inte stanna", säger han. "Björn Carlsson stryker omkring vagnarna som en hungrig varg."

"Jag vet", mumlar hon. Hon kan nästan känna hans närvaro där ute.

Från baksidan;

DEN FRAMGÅNGSRIKE AFFÄRSMANNEN Fredrik Wallin hittas mördad i sin villa på Järkholmen utanför Göteborg. Med spänning följer hela Sverige rättegången, där hans flickvän Greta Leikler- i medierna även känd som cirkusprinsessan-döms för mordet.

Två år senare får polisinspektör Björn Carlsson ett samtal som han minst av allt har väntat sig: Greta Leikler, kvinnan han var med och satte dit, har rymt från fängelset. Björn är övertygad om att hon är skyldig, även om hon själv hävdar motsatsen, och han tänker göra allt som krävs för att få fast henne igen. 

Cirkusen är det enda stället på jorden för Greta Leikler har kunnat kontrollera rastlösheten, ångesten och mörkret hon har innom sig. Hon har tränat sig själv till att flyga högre, kasta hårdare och göra fler volter. Adrenalinkikckarna har varit hennes tjack, men nu Jag är hon efter något annat. Hämd.

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

BOKSLÄPP maj 2024

INTRESSANTA BOKSLÄPP NU I MAJ!  📖 Jag har spanat på böcker som släpps nu i maj månad. 😍 Här är några av dem. *Den sista flytten  @histori...