onsdag 17 augusti 2022

Sorgfågel sjunger

"Sorgfågel sjunger" av Emma Olofsson, utgiven av Saga Egmont och Stellar förlag. När Kriminalinspektör Sonja Ljung börjar på avdelningen för grova brott på Karlskronapolisen, får de in ett larm om att någon tagit sig in på Mariaskolan. Framme på platsen möts man av skräckslagna elever och kaoset är ett faktum. En av lärarna hittas också död i ett av klassrummen. Det dröjer inte länge förrän ett nytt mord uppdagas och man tror att de båda morden hör ihop. Man har hittat ett citat från en känd barnbok som gör att de kan kopplas ihop, men hur? Hundratals mil därifrån flyr Mona från Iran till Sverige för att återförenas med mannen hon älskar. Han verkar vara försvunnen och Monas resa kommer att ha stor betydelse för utredningen. Sonja och arbetskamraten Navid kommer allt närmare sanningen. Samtidigt brottas Sonja med mardrömmar om hennes svåra barndom. Vad hände egentligen den där natten då hennes föräldrar brann inne?

En väldigt spännande deckare som höll mig i sitt grepp från början till slutet. Det är en välskriven historia där vi får följa Sonja och hennes arbetskamrater på Karlskrona polisen. Det händer saker hela tiden, vilket gör att man bara måste läsa lite till. Händelsen på Mariaskolan är troligtvis något som är varje förälders mardröm. Att någon går in på skolan och går bärsärkagång. Det har tyvärr redan hänt och man vet inte när, eller var det kan hända igen. Därför känns denna historia väldigt realistisk och otäck. Jag vet att det kan hända. Sonjas svåra barndom har färgat hennes liv och gjort henne till en stark och driven polis. Jag hoppas att jag får läsa mer om Sonja och poliserna i Karlskrona. Jag kan verkligen rekommendera denna suveränt skrivna deckare. Jag tyckte dessutom att bokomslaget var väldigt fräckt. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

Det måste ha varit fiskmåsarnas skri som väckt henne. Långt innan staden vaknade cirkulerade de ovanför vattenytan eller satt på klipporna, ständigt på sin vakt. Sonja var van och hade nästan börjat tycka om deras läte.

Hon rätade upp kroppen och försökte bli kvitt den stelhet som uppstått efter att hon sovit hela natten i en solstol. Klädd i Alexanders urtvättade huvtröja vandrade hon runt i trädgården och njöt av att känna det fuktiga gräset under sina nakna fötter. Solstrålarna letade sig in bland trädens kronor och värmde hennes långa smala ben, föll över kojan som Alexander och Juni byggt tillsammans med farfar. Den färgglada flaggan som Noel valt ut fladdrande lätt.

"Har du sovit här ute hela natten?"

Alexanders röst fick henne att vända sig om.

"Ja, jag måste ha somnat", mumlade hon och borrade  in sig i hans famn.

"Vår dotter har deklarerat att hon inte tänker gå till skolan idag för hon har inga kläder att ta på sig", sa han och kysste henne över håret. Hans röst skvallrade om att hans vanliga tålamod var slut.

"Jag tar det."

När Sonja något senare cyklade längs havet kände hon sig trots allt nöjd. Juni blev påklädd och Noel hade till och med fått med sig den uppsättning extrakläder som förskolan efterfrågat i en vecka.

Medan dagen grydde vaknade Karlskronaborna upp till löpsedlar om gårdagens händelser på Mariaskolan och i Hoglans park. Det var nästan så att man kunde känna det i luften, den obehagliga stämningen som lagt sig över gator och torg. Sonja sänkte farten när hon cyklade över bron och njöt av att vara omgiven av hav. Hon fortsatte förbi arenan och Skärgårdstrafiken innan hon var framme vid polishuset. När hon jobbat i Kristianstad hade hon saknat att kunna cykla till jobbet. Det var frihet att känna håret dansa kring ansiktet.

Från baksidan;

KRIMINALINSPEKTÖR SONJA LJUNG får en minst sagt tumultartad första dag på avdelningen för grova brott i Karlskrona. Hon har knappt fått träffa sina nya arbetskamrater när de får in ett larm om en beväpnad man som tagit sig in på Mariaskolan. När polisen anländer på plats är kaoset ett faktum och en kvinnlig lärare hittas död, med flera knivhugg i bröstet.

Inte långt därefter hittas ännu en kvinna mördad. Kroppen påträffas i ett skjul på kvinnans familjegård, med bröstkorgen uppskuren. Där hjärtat suttit finns nu bara en sten. Och när man finner en lapp med ett citat från en känd barnbok ökar oroskänslorna hos polisen. 

Sonja börjar ana att morden på de två kvinnorna hänger ihop. När hon gräver vidare hittar hon samma citat hemma hos det första offret, och när en videofilm skickas till polisen befarar de det värsta; det finns en kropp som de ännu inte hittat.

Hundratals mil därifrån möter vi Mona, en kvinna från Iran som flyr mot Sverige för att leta reda på sin älskade pojkvän som har försvunnit. Men vad ingen väntat sig är vad Monas resa ska betyda för utredningen...

Ha en trevlig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Moorlandstallet- Den nya hästen

"Moorlandstallet- Den nya hästen" av Catherine Hapka utgiven av Bonnier Carlsen förlag . Boken är baserad på  Star-stable spelet ...