onsdag 24 augusti 2022

Det handlar om oss

"Det handlar om oss" av Åsa Ringdahl, utgiven av Hoi förlag. Detta är författarens debutroman. I den här romanen för unga vuxna får vi följa Johan och Malin. Johan har allt. Han är populär och spås att ha en framgångsrik hokeykarriär. Han har tänkt att satsa på sin hokeykarriär, men det var innan han träffade Malin vill säga. Desvärre är hon hästintresserad och det är det värsta slags människor han vet. Men varje gång de möts kan han inte låta bli att dras till henne trots allt. Hästtjej eller ej. Hon är ju så söt. Malin är också tveksam till Johan. Tjejerna flockas runt honom och han verkar bara strula runt. Är alla rykten runt Johan sanna? Malin har inte så bra erfarenheter av hockeykillar sedan förut. Malin satsar hårt på en karriär som dressyr ryttare och siktar på SM. Vännerna runtomkring gör allt för att hålla isär Johan och Malin. Ska de ändå lyckas med sitt förhållande? När Malins före detta, Filip, dyker upp ställs allt på sin spets.

Jag tyckte att denna debut var otroligt bra! Texten är medryckande och har ett driv som gör att man bara vill fortsätta att läsa. Jag fastnade hårt för denna boken. "Det handlar om oss", handlar om två ungdomar som är väldigt drivna och satsar hårt på en framtida karriär. Samtidigt som de ska sköta skolan och reda ut kompisrelationer och kärleks förhållande. När ska de hinna träffas? De kommer fram till en plan, som fungerar för dem båda. Jag blir imponerad på båda ungdomarna. Vi får följa både Johan och Malin i deras tankar och känslor, och hur deras kärlek och förhållande utvecklas. Det är svårt att inte låta bli att tro på kamraterna ryktesspridning vilket gör att de tvivlar på varandra. Det är sorgligt att ungdomar beter sig så mot varandra. De andra är så elaka och man blir lite irriterad på att de bara fortsätter. Det är nog inte så ovanligt vilket gör att handlingen är trovärdig. Boken är fin, romantisk och väldigt mysig. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

Du ser ut som om du har haft en bra dag", sa mamma när Malin kom in i köket strax efter klockan åtta på kvällen. 

Pappa diskade och tvillingarna sov.

"Mycket bra", sa Malin. 

"Gick träningen för Kicki bra?" frågade pappa.

"Mycket bra. Jag och Bruno är redo för helgen."

"Vad roligt", sa pappa. "Är det säkert att det går bra utan oss?"

"Ebbas föräldrar är med, så det är lugnt", sa hon. Det gick inte att hålla det inne länge. Malin bubblade över av iver att få berätta. "Jag har varit hos Johan."

"Johan?" sa pappa.

"Min pojkvän Johan."

Att säga det högt kändes overkligt. 

"Har du pojkvän?" frågade mamma.

"Sedan när då?" frågade pappa.

"Sedan igår. Det gick rätt så fort." 

"Det kan man säga", sa mamma. "Berätta."

Och Malin berättade. Om biljetten hon fått, hur han följt henne hem efter matchen. Att han ringt i morse och mött henne vid bussen efter stallet. Att han lagat middag åt dem och att de fikat tillsammans innan han följt henne till bussen när hon skulle åka hem. 

Det hade varit en av de bästa utanför-stallet-dagarna i hela hennes liv.

"Du får ta hit honom någon dag så vi får träffa honom", sa mamma.

"Det kanske dröjer. Han spelar hockey i ÖIK:s A-lag och har alltid träning och match."

Mamma och pappas tittade på henne. 

"Vad roligt, gumman", sa pappan. "Hur gammal är han?"

"Som jag. Han är jätte bra på hockey. Går på hokeygymnasium och är från Sandviken". 

"Trevligt", sa pappa. "Ta hit honom när det passar."

"Det ska jag. Men nu måste jag göra klart inlämningen till i morgon."

Hon studsade ut från köket, tog trappan upp i rekordfart, slängde sig ner vid skrivbordet och släppte ut den lättaste suck hon någonsin suckat. Hon öppnade locket på datorn bara för att stänga det.

Från baksidan;

"Hästar och hockey verkar gå bra ihop. Tar lika mycket tid båda två".

Utåt sett verkar Johan ha allt, han är snygg, populär och spås en lysande framtid som hockeyspelare. Men verkligheten är inte så perfekt som den ser ut. Och att hästar och hockey skulle gå bra ihop håller han inte med om. Han gillar verkligen inte hästtjejer.

För Malin innebär flytten till Östersund att hon kan fortsätta träna och tävla sin häst med siktet inställt på SM i dressyr och lämna allt vad hockeykillar. 

När Johan och Malin träffas händer det omöjliga. De faller för varandra. Men kan man verkligen förändra sin uppfattning om någon, särskilt när personer i ens omgivning gör allt för att hålla den vid liv?

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kramar Ninni

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Utan oss

"Utan oss" av Susanne Sundling utgiven av Lava förlag . Johan och Annikas barn har nu lämnat boet, och Annika försöker nu vänja ...