tisdag 2 augusti 2022

Författarintervju Lovisa Wistrand

  

Jag har haft äran att intervjua Lovisa Wistrand som har skrivit b la "Ödets kyss" som jag älskade att läsa. Den var så underbar! Den tillhör mina lästa favoriter. Jag kan verkligen rekomendera den boken. Det är väldigt intressanta svar och jag ser fram emot Lovisas komande utgivning.

Foto Angelica Klang

1. Hur många böcker har du skrivit?

Svar; Oj, det är svårt att svara på för det beror på hur man räknar. Om du menar utgivna böcker så är det femton, i skrivande stund. Om du menar hur många jag skrivit så är det fler. 😅

2. Vem är Lovisa Wistrand ( Lite allmänt om dig själv).

Svar; Jag är 30 år och bor i Uppsalas innerstad tillsammans med make, två söner och två katter. Förutom att skriva gillar jag att bygga med Lego och döda timmar på Pinterest.

3. Hur fick du idén till din debutroman?

Svar; Jag minns inte, det var så längesedan. Nu låter det kanske som om det var tjugo år sedan jag skrev "Drakviskaren", men riktigt så illa är det inte. Den släpptes 2017, vilket är fem år sedan, och jag knåpade ihop det första utkastet 2016, om jag inte minns helt fel.

Det jag kommer ihåg är att jag ville satsa allt. Tidigare hade jag skrivit tre romaner som alla mött refuseringsdöden (de är nu utgivna i efterhand) så jag ville kavla upp ärmarna och ta i ordentligt. Mitt fjärde manus skulle bli min debutroman. Jag ville skapa en episk fantasy som fick bli så lång som behövdes, hitta på ett eget alviskt språk och komma på en story som skulle chocka och innehålla mängder av oväntade vändningar. Det skulle bli mitt livsverk, helt enkelt. Jag lade ner min själ i det arbetet.

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman?

Svar; 24, men jag gjorde mitt första romanförsök som fjortonåring. Då kom jag bara halvvägs. Mitt första (då outgivna) manus skrev jag när jag var 18. Om allt hade gått vägen skulle "Havsfödd" (då "I havets djup") ha blivit min debut. Men det krävdes en rejäl omskrivning ...


5. Vad har du fått för respons av din omgivning?

Svar; I början tyckte de flesta att jag var galen som försökte bli författare ("det är ju inget riktigt jobb") men efter att jag debuterade blev det annorlunda. Då insåg de att det var möjligt.


6. Hur har livet förändrats sedan du börjat skriva?

Svar; Jag är gladare! Men har också betydligt mindre fritid, haha. Att skriva tar upp en stor del av min tid. Tyvärr behöver man offra mycket annat, till exempel träffar med vänner, teveserier och datorspel. Något enstaka teveserieavsnitt i veckan kanske man kan unna sig ... 😅

När jag var yngre och barnlös kunde jag bli så uppslukad av datorspelen att det nästan var allt jag tänkte på om dagarna. Jag spelade World of Warcraft, Skyrim, The Sims och ARK. Ärligt talat saknar jag det varje dag, men för mig är det antingen eller. I stället för att njuta av andras skapelser vill jag nu skapa mina egna världar och berättelser. När jag är mitt inne i ett nytt manus är det nästan som att spela ett bra datorspel. Jag lever och andas historien.

7. Var det lättare att skriva bok nr två?

Svar; Både ja och nej. Jag hade redan skrivit en massa när jag debuterade och "Demonviskaren" (bok två i trilogin) var redan klar. Däremot var det jobbigt att skriva del tre, för då visste jag att jag hade många läsare som satt och väntade och hade vitt skilda åsikter om hur serien borde sluta. Det är jobbigt när man inser att det inte går att göra alla nöjda. Ibland krockar det med vad man själv vill dessutom. 

8. Skriver du på något nytt och berätta lite om den?
Svar; Jag skriver ständigt på nya saker! För tillfället står bara redigering på agendan dock. Min kommande dystopi "Blodskymning" fick nyss elva stycken lektörsomdömen eftersom kursdeltagarna i Ann Ljungbergs lektörskurs fick i uppdrag att gå igenom det manuset i slutet av utbildningen. Jag är så glad för alla dessa omdömen! Den enda nackdelen är att det tar TID att fixa. Så fort jag blir klar ska mitt förlag ta över och lämna sina kommentarer, men då blir det i alla fall en lucka där jag kan skriva på annat.

Det jag längtar efter är att fortsätta skriva på det manus jag nyss påbörjat, nämligen Mohrelda. Jag har velat skriva den här boken ända sedan jag avslutade "Dödsviskaren" 2019. Många har tjatat och önskat, eftersom det hintas om en kommande spin off i slutet av Alvblodstrilogin. Det går inte en månad utan att någon på Instagram beklagar sig över att boken om Mohrelda inte är skriven. Så jag tänkte: Okej då! Vi kör. Och nu är jag såld på den berättelse som börjat ta form i huvudet.


Sedan har jag precis skrivit klart ett feelgoodmanus om småbarnslivet som var ren terapi att skapa. Jag behöver nog läsa igenom och redigera lite till innan jag vet om det är bra eller inte. 


9. Har du några andra intressen?

Svar; Förr älskade jag att teckna, men numera hinner jag inte med det. Skrivandet tar liksom all plats. Att fotografera och redigera bilder har jag också alltid tyckt om, men efter att barnen kom har det blivit svårt att fota med systemkamera. Mina händer måste alltid vara redo att ta hand om ungarna. Jag har dock fortsatt att fota med mobilen och redigera i Instagram i stället för i Photoshop. Det är inte samma sak, men det stillar behovet lite grand.

Sedan gillar jag att lyssna på ljudböcker, umgås med familjen och RESA! Jag har en outtröttlig törst efter att se nya platser. Jag älskar också rymden och stjärnorna.

10. Har du något annat arbete förutom författare?

Svar; Nej! Inte numera. Jag är dock utbildad grafisk designer.

11. Läser du mycket själv och i så fall vad?

Svar; Jag älskar att läsa. Mest blir det ljudböcker, det är så lätt att lyssna när man diskar eller nattar barn. Tyvärr finns det inte mycket svensk fantasy hos ljudboktjänsterna i dag, så oftast blir det romance- och feelgoodromaner med någon enstaka fantasy däremellan. Jag gillar även dystopier och sci-fi.


12. Hur ser det ut där du skriver?

Svar; Kaos. Så mycket prylar överallt. Inte en enda yta är ledig på väggen där jag hela tiden sätter upp nya hyllor och lappar. Här finns också alldeles för många Schleich-djur (och en del Papo, Mojo och Collecta). Det är en defekt hos mig att jag samlar på dessa saker. 😅 Jag vet inte hur många drakar, hästar och safaridjur jag har i min ägo ... 

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?
Svar; Jag skriver på heltid och då är det rumpan på stolen som gäller, men det är lätt hänt att man börjar prokrastinera. Just nu har barnen sommarlov och då blir det inte mycket skrivet. När jag överfalls av idéer skyndar jag mig in i mejlprogrammet på mobilen och skriver ner det jag kom på. Egentligen skriver jag som allra bäst på kvällen/natten men det går inte nu när jag är mamman i en familj. Det gick bättre som tonåring och ung vuxen, innan jag skaffade man och barn.

14. Har du något tips till den som vill börja skriva?
Svar; Gå en skrivkurs! Och låt andra läsa ditt manus. Folk du inte känner, alltså. Bli medlem i "Författare söker testläsare" på Facebook och skriv att du söker testläsare. Ibland behöver du läsa andras manus för att de ska vilja läsa ditt, men det är olika. För att utvecklas som författare är det superviktigt att få reda på vad du har för brister. Allt handlar om att utvecklas och bli bättre för att senare kunna bli utgiven. Det är svårt att läsa sin egen text med en läsares (eller en lektörs) ögon.


15. Vad blir nästa steg? Har du någon dröm?

Svar; Nästa steg är att fortsätta ge ut böcker. 2023 kommer min nästa feelgood romance "Kyssar i regnskog" (en fristående uppföljare till "600 mil till dig") som handlar om en rik och sofistikerad kvinna som, på grund av ett vad, åker på en resa till Rwandas djungler. Hon kunde inte vara mer malplacerad. I Rwanda träffar hon en man, men en romans dem emellan verkar omöjlig.

Sedan släpps också min dystopi "Blodskymning" som handlar om Sverige på 2080-talet. Någon som läst sa att det var som en blandning mellan "A Handmaid's Tale", "Hunger Games" och "Squid Game". Själv vet jag inte om jag håller med om "Squid Game" (det är ju en extremt brutal teveserie) men ni som läser får undersöka och bilda en egen uppfattning.

En dröm jag har är att bli utgiven med fysiska romaner i andra länder. En dag ska det hända.

16. Något citat du lever efter?

Svar;"Do or do not, there is no try" och "write something worth reading or do something worth writing about".

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?

Svar; Jag är inte mycket för klassiker och kan inte minnas vilka jag har läst. Jag föredrar nya, moderna romaner. Förmodligen blev jag tvingad att läsa några klassiker under skoltiden, men kände mig måttligt imponerad. 😬 Dessutom avskyr jag att läsa gammaldags svenska. Om det står "skall" i stället för "ska" i en bok får jag eksem och skriker. Mina egna klassiker är "Narnia"-böckerna. De går aldrig ur tiden. Även "Harry Potter" har fått klassiker-status i mitt huvud.


Tack Lovisa Wistrand för möjligheten att  intervjua dig!❤ 

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kramis Nina 
Läs recensionen av "Ödets kyss" här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Utan oss

"Utan oss" av Susanne Sundling utgiven av Lava förlag . Johan och Annikas barn har nu lämnat boet, och Annika försöker nu vänja ...