torsdag 18 augusti 2022

52 år och okysst

"52 år och okysst" av Carina Aynsley, utgiven av K&R AB förlag. Lotten är något så ovanligt som oskuld och okysst vid 52-års ålder. Denna lilla kvinna vars stora intresse är att baka och laga mat, är en helt underbar karaktär. Lotten lever ett ensamt liv. Men en dag så träffar hon Klas i den lilla lokala lanthandeln. Då förändras hela hennes liv för alltid. Hon blir förälskad och förförd i en rasande takt, men så omkommer Klas i sitt arbete. Då beger hon sig ut i den stora vida världen på nya spännande resor och äventyr. Först vill hon bege sig till Norge, med sin nya älskarinna, för att få reda på sanningen om vad som hände hennes föräldrar för länge sedan. Hennes äventyr leder henne till Malmö och sedan av misstag till Neapel i Indien, fast tanken var att hon skulle till Italien. I Neapel träffar hon kungen och drottningen och får bo i deras palats. Sedermera tvingas hon fotvandra i Himalaya. Men där möter hon nya spännande personer. Ja, Lottens vanliga tråkiga liv blir allt annat än normalt. 

Vilken heltokig och rolig bok! Boken innehåller erotiska inslag, men de tillför det lilla extra till historien. Det är ändå fint och vackert beskrivet. Det är aldrig för sent att träffa någon att älska, även om man redan är 52 år gammal. Lotten lever upp och lär sig ta för sig av livet, vilket är härligt! Jag är överförtjust i den lite smått galna och underbara huvudkaraktären Lotten. Det verkar inte vara tråkigt i hennes närvaro i alla fall. Hon råkar ut för de mest oväntade händelser du kan tänka dig, och otroligt spännande möten. Vad sägs om Lill-Babs och Dalai Lama? Jag har läst två andra böcker av författaren förut och tyckte de var bra. Denna boken gjorde mig inte heller besviken. Jag har verkligen haft roligt och njutit av denna bok. Texten är medryckande och lättläst, och väldigt humoristisk. Jag gillade även slutet på boken. Kan varmt rekommendera den. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

Det blev söndag, den stora travdagen. Natten hade varit mer eller mindre sömnlös och hon kunde lika gärna kliva upp i gryningen istället för att ligga i sängvärmen och älta. Lotten satte det till en dubbel sats kardemummabullar och hon var i full färd med gräddningen när Klas vaknade. Hon kokade honom en havregrynsgröt och han åt den med hopknipna ögon och under tystnad, ja, förutom det evinnerliga smaskandet, förstås. Så småningom blev det dags att bege sig till Bollnäs travbana. 

Lotten ville stanna hemma, men Klas hade bestämt att de skulle göra sällskap och hon drog på höstmameluckerna av ylle och sedan kalasbyxorna under kjolen och satte på sig duffel, halsduk och mössa. Vilken förändring han har genomgått, tänkte hon och såg sorgset på sin make på väg mot busshållplatsen, så bestämd och envis han blivit, ja, rent av självständig. Min Klas som brukade vara så jovialisk.    

I kassan räknade Klas upp de hästar han ville spela på, damen i luckan drog i några spakar och gav honom en spelbong. Lotten, som var helt ovetande om trav och hästar bad att få veta vilka kusar som skulle tävla. Den trevliga damen i kassan lade fram en lista och Lotten granskade den noggrant och valde till slut ut några hästar efter namn som tilltalade henne. Fyra och femtio kostade hela kalaset och Lotten tog upp börsen för att betala för dem båda. 

Klas deklarerade att han var hungrig och suckande styrde hon stegen mot Sibyllaskylten och köpte dem var sin kokt med bröd och en sockerdricka att dela på.

Det var då märkvärdigt så mycket pengar det gick åt. Trots att Klas nu hade fast anställning, vägrade han att betala en enda krona med motiveringen att han spårade till en velociped. 

Startskottet gick för dagens första kopp. De hade bänkat sig bland den övriga publiken och det sorl som omringade dem steg till too, skrik, svordomar och här och där glada tillrop. Klas jublade när hans första häst vann. Även i andra loppet hade han tippat rätt vinnare, men av hans ljudliga haranger förstod hon att det sprack i det tredje. I det femte loppet hade Lotten valt ett sto vid namn Sabrina.

"En artonårig kusklärling? hade Klas flinat när hon berättade vilken häst hon valt, men hon struntade högaktningsfullt i hans åsikter.

Zabrina tog i målsnöret långt före de andra kusarna och Lotten insåg att hon satsat rätt i samtliga fem lopp. 

Sicken sinkadus!  

Från baksidan;

En vanlig försommardag i juni 1963 klättrar Lotten upp på sin cykel för att trampa till den lilla handelsbanken i hälsingebyn Järvsö. Ingen kunde ana, allra minst den 52-åriga kvinnan själv, att just denna soliga tisdag skulle hennes liv komma att förändras för alltid och det med en rasande fart.

Lotten blir förälskad, förförd, förgiftad och förälskad igen. Och igen. Familjehemligheterna är många och under sitt sökande efter svaren på gatorna upplever Lotten svindlande äventyr ute i vida världen tillsammans med bland andra Dalai Lama, The Beatels och Lill-Babs.

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kramar Ninni

Läs recensionen om "Grannar- I nöd och lust" här

Läs recensionen av "Grannar- I hämdens timma" här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

BOKSLÄPP maj 2024

INTRESSANTA BOKSLÄPP NU I MAJ!  📖 Jag har spanat på böcker som släpps nu i maj månad. 😍 Här är några av dem. *Den sista flytten  @histori...