tisdag 6 december 2022

Tisdagstrion v. 49: Litteraturpristagare


Bokbloggen 
Ugglan&Boken har en tisdags trio, där det är nytt tema varje vecka, och vi uppmanas hitta på vår egna trio. Idag handlar tisdags trion om tre titlar som handlar om en titel eller handling som handlar om böcker som har fått literatur priser.

Jag har valt "Hur mår fröken  Furukura" av Sayaka Murata som b la fått det prestigefyllda Akutagawa-priset. Sen valde jag också "Där kräftorna sjunger" av Delia Owens vann årets bok 2020. Sist ut är en av mina favorit böcker som heter "Arvejord" av Maria Turtschaninoff  som vann Svenska Yles priset. 

Från baksidan; 

Redan som barn var Keiko Furukura annorlunda. Nu är hon 36 år, har aldrig haft någon pojkvän och har jobbat i den lilla närbutiken i arton år.

Hennes föräldrar är oroliga och önskar att hon skaffar ett riktigt jobb. Och hennes vänner undrar varför hon inte träffar någon och gifter sig. Men Keiko har hittat sitt eget sätt att ge livet mening...

Från baksidan; 

Hon tar tanken vidare. Om vi skulle försvinna. Om vi inte längre fanns här och ansade och högg och bestämde. Skulle den här platsen sakna oss då?

Människans och skogens rötter går djupt. Med en urna i famnen anländer en kvinna till ett tyst hus i en stor skog. När den sista burken av mammas lingonsylt är slut är hon den äldsta i familjen. Nu är huset, marken och skogen hennes att ta över.

Från soldaten Matts första spadtag i den österbottniska jorden öppnar sig fyra århundraden sig av människoöden som knyts till släktgården Nevabacka. De lever av och med naturen, bland gyllene hjortron och heliga rönnar, mystiska djur och skogsväsen. Krig, farsoter och hjärtesorg prövar invånarna, men skogen är deras trygghet och hem.   


Från baksidan; 

En oförglömlig berättelse om naturens krafter och ensamhetens pris.

Kya Clark växer upp i våtmarken utanför en liten by vid North Carolinas kust. Familjen har inte mycket pengar, tillvaron är svår och en efter en ger sig hennes familjemedlemmar av. Kya är bara ett barn men tvingas överleva i den öde våtmarken helt ensam, isolerad från omvärlden och med bara fiskmåsar som vänner.

Byborna börjar snart sprida elaka rykten om henne, de kallar henne "träskflickan" och utsätter henne för kränkningar under flera år. När Chase Andrews, stadens talangfulle quarterback och en riktig svärmorsdröm, hittas död i närheten av Kylas hem blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds.

Vad polisen och byborna inte vet är att Kya är långt ifrån den obildade enstöring som de tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv.  


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

6 kommentarer:

 1. Både Arvejord och Där kräftorna sjunger tyckte jag om!

  SvaraRadera
 2. har läst om fröken Furukura och kräftboken. mycket bra. men Arvejord har jag inte läst

  SvaraRadera
 3. Där kräftorna sjunger har jag läst. Så bra!

  SvaraRadera
 4. tyckte mycket om Frukura, tufft att var ogift kvinna i Japan

  SvaraRadera
 5. Där kräftorna sjunger har jag läst och den var så bra.

  SvaraRadera
 6. Där kräftorna sjunger har jag läst och gillat.

  SvaraRadera

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...