fredag 9 december 2022

Clarissas bok-Det som är du känns-Älvaliv 1

"Clarissas bok-Det som är du känns-Älvaliv 1" av Elisabeth Lendalelund utgiven av Skimra.nu förlag. Jonna har startat Älvaliv på en ö i havet. Där håller hon sina systercirklar. Där möts elva kvinnor med olika förflutet. Kan dessa kvinnor vars möten tycks vara en slump, hjälpa varandra? På Älvaliv ska man förändra sitt liv och ta tag i sina svåra upplevelser. Där skrattar man och gråter tillsammans. Med hjälp av olika övningar, öppnar man upp för sina innersta tankar. Clarissa t ex, har alltid kännt sig annorlunda, vilket resulterade i ätstörningar. Hon har aldrig kännt sig bekväm i sin kropp. Hon saknar dessutom sin andra hälft, tvillingbrodern Kess. Hon ångrar att hon inte talade om att hon visste. Att hon förstod och inte dömde honom för hans homosexualitet. Men så försvann han i Indien, och fast hon var där och letade efter honom, fann hon honom aldrig. Ångesten av att inte veta är svår. Ska hon någonsin få reda på sanningen? 

Med ett underbart vackert språk fångade denna författare mig från första sidan. Det var en behaglig stämning genom hela boken och den är så välskriven. Vilken underbar debut! Varje kapitel börjar med ett vackert citat, som innehåller så mycket visdom. Många tunga ämnen tas upp, så som homosexualitet och anorexia, men boken andas också hopp och kärlek och inre läkning. Att också acceptera varandra som man är- är ett av de fina budskapen i boken. Vi får följa bland andra Clarissa på sin inre resa. Boken rör lätt upp tankar och känslor inom en. Det är en bok som berör på djupet. Miljön på Älvaliv beskrivs så otroligt vackert. Man blir själv sugen på bad i uppvärmda tunnor medan snön dalar ner, chai te och yoga. Karaktärer och story känns trovärdiga och boken slutar på ett bra sätt. Jag älskar det ljuvliga omslaget på boken och jag längtar redan efter nästa del i serien. Vilken tur att det kommer elva stycken sammanlagt. Denna välskrivna och vackra boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

"Du frågar mig och jag skakar på huvudet och svarar nej, men nu svarar jag ja".

Han lägger huvudet lite på sned och det ser ut som om att han är på väg att börja skratta. Så drar han upp henne i knäet så att hon sitter gränsle med magen mot hans. Hon sluter underbenen bakom honom och låser ihop sina fötter med varandra.

Sakta går han igenom varenda millimeter av henne. Pannan, ögonen, näsan, båda kinderna, överläppen, underläppen. Han drar med fingret över varje del medan han säger att han ser den, ger den uppmärksamhet och kärlek. Han drar med fingret över hennes haka och viskar: 

"Hej Clarissas haka, vackra, mjuka haka, jag ser dig och älskar dig". Hans fingrar rör sig mjukt upp och ner för  hals och stannar i den mjuka gropen där halsbandet hon en gång fick av Kess vilar. En liten yang  i guld och silver utan sin yin, utan sin Kess, utan sin tvilling. Han lägger tummen under smycket mot hennes hud. 

"Älskade halsgrop", säger han medan han ser in i hennes blanka ögon. Älskade halsgrop som bär på så mycket. Jag ser dig". 

Han går igenom henne, hon går igenom honom, tum för tum. De badar i tacksamheten över att finnas i den skepnad de finns. Hon gråter över hur hon har behandlat sin kropp. I detta tillstånd kan hon älska den och där med också känna medkänsla med den. 

Han kupar handen över hennes bröst, ett i taget. Hon har aldrig varit helt överens med, eller accepterat dem som de är. Men med hans hand runt dem och hans ord till dem kan hon efter så många år ta dem till sig som en del av henne. Tårarna är varma på hennes kind.

De vet båda att de kunnat gå mycket längre traditionellt sett, men att de gått mycket längre än man oftast gör. De har behållit kläderna på och de gråter båda ljudlöst när hon böjer sig fram och kysser honom. 

Ingen av dem märker när Jonna smyger förbi dem för att lägga in mer ved i kaminen. De ligger ner som en och samma kropp med ögonen fästa i varandras och vet att nu är en stund när deras själar försöker mötas.

Från baksidan;

Människans behov av att tillhöra kan få ödesdigra konsekvenser när en ung vuxen upplever sig som avvikande. Anorexia, homosexualitet och familjehemligheter är några av ingredienserna som den här boken innehåller, i en trygg och jublande krans av hop, vänskap och stor kärlek. 

Du som läsare bjuds in till Älvaliv på ön vid havet, men riskerar att aldrig vilja lämna-var lugn: elva böcker låter dig njuta i den underbara miljön med sprakande brasor, facklor och många muggar med rykande varma drycker.

Välkommen till en värld där läkt smärta alltid blir till visdom!

"I en annan  värld, men ändå samma, bjuds vi in att på djupet uppleva den starkaste glädje och den djupaste sorg. De människor vi möter fängslar med sina livsöden och med sitt sätt att tackla dem. Ingenting är förutsägbart, men allt som händer griper tag och talar rakt in i läsarnas själ. Oberoende av egna erfarenheter kommer ingen att gå oberörd från denna berättelse." Charlotte Graham, engelsk författare

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...